Wisseloord Studio's dicht voor ingrijpende verbouwing Wisseloord Studio's dicht voor ingrijpende verbouwing

Nieuwe exploitant wil 1 juni heropenen met nieuwe apparatuur

, Ingmar Griffioen

Wisseloord Studio's dicht voor ingrijpende verbouwing

Nieuwe exploitant wil 1 juni heropenen met nieuwe apparatuur

Ingmar Griffioen ,

De Wisseloord Studio's in Hilversum heeft een nieuwe exploitant. Die heeft het beroemde studiocomplex in december meteen gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Alle controlekamers zijn gesloopt en de verouderde apparatuur wordt vervangen. Ook komt er een vijfde opnamestudio bij. Verder blijven de studio's grotendeels intact. De heropening staat gepland voor 1 juni 2011.

Nieuwe exploitant wil 1 juni heropenen met nieuwe apparatuur

De Wisseloord Studio's in Hilversum heeft een nieuwe exploitant gevonden. Die heeft het beroemde studiocomplex in december meteen gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Alle controlekamers zijn gesloopt en de verouderde apparatuur wordt vervangen. Ook komt er een vijfde opnamestudio bij. Verder blijven de studio's grotendeels intact. De heropening staat gepland voor 1 juni 2011. Wisseloord is gebouwd in 1978 en werd beroemd doordat artiesten als U2, Elton John, The Police, 50 Cent en Tina Turner er opnamen.

Met de nieuwe uitbater lijkt een lange periode van onzekerheid en problemen voorbij. In 2005 ging Wisseloord bijna failliet en eind 2009 was de betalingsachterstand bij de Belastingdienst zover opgelopen, dat die een executieverkoop plande van de geluids- en muziekapparatuur. De verkoop werd geannuleerd toen de vorige exploitant New Wisseloord B.V. de schuld voldeed. Eigenaar Van der Heijden Beheer continueerde vervolgens de gesprekken met de nieuwe exploitant: een team bestaand uit Ronald Prent, Darcy Proper en Paul Reynolds. Frank van der Heijden: "We waren eind 2009 al in gesprek. Toen is er nog een andere investeerder bij gekomen en in september 2010 hebben we knopen doorgehakt."

De problemen zijn niet aan Van der Heijden voorbijgegaan. "Dat is met name een zaak van de exploitant, wij verbouwen en verhuren het onroerend goed alleen. Ik heb wel meegekregen dat de belastingdienst ermee bezig was en dat er een achterstand van betalingen was. Wij zijn al eigenaar sinds 1989 en de exploitant heeft altijd de huur betaald. Er was voor ons geen reden te denken, dat het failliet zou gaan."

Hoewel de apparatuur volgens Van der Heijden hard aan vervanging toe was, heeft de nieuwe exploitant wel wat overgenomen van New Wisseloord B.V.. "Er is wel wat apparatuur achtergebleven, omdat we de oude sfeer wilden behouden. Dingen die echt heel speciaal voor Wisseloord zijn." Minder heilig waren de controlekamers. Van der Heijden: "Die zijn allemaal gesloopt, het formaat en de ligging waren niet goed en alle apparatuur wordt vernieuwd: nieuwe speakers, nieuwe tafels; alles volgens de laatste eisen." Met de befaamde studio's is niets mis. Wel wordt er eentje gesplitst, waardoor een vijfde opnamestudio ontstaat.

Het oude businessmodel van de studio's is in de prullenbak verdwenen. Volgens de eigenaar voldeed het niet meer aan de eisen van de markt. "De vorige exploitant verhuurde studio's voor langere tijd, wij denken dat flexibiliteit veel belangrijker is. Ook huurde je vroeger echt de studio, maar niet het hele pakket. Dan had je nog geen technicus en moest je alles zelf regelen. Nu staat er een heel team klaar, die zorgt dat men in een kortere tijd een goed resultaat heeft. Uiteindelijk kunnen muzikanten daar zo weer geld op verdienen."

Wisseloord Studio's wil op 1 juni 2011 officieel heropenen. Tot die tijd kan er waarschijnlijk nog niet opgenomen worden. In dit stuk op ProSound vertellen de exploitanten meer over hun plannen en beweegredenen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12