De Kift op reis met de duivel op nieuw album Brik De Kift op reis met de duivel op nieuw album Brik

"Meer strijkers dan blazers op nieuw album"

, Atze de Vrieze

De Kift op reis met de duivel op nieuw album Brik

"Meer strijkers dan blazers op nieuw album"

Atze de Vrieze ,

De Kift is toe aan album nummer negen. Het gaat Brik heten en komt 19 maart uit. De opnames voor het album bevinden zich in afrondende fase, vertelt frontman Ferry Heyne. "Het had afgelopen vrijdag al af moeten zijn, we zijn nu de uitlooptijd aan het opsouperen."

"Meer strijkers dan blazers op nieuw album"

De Kift is toe aan album nummer negen. Het gaat Brik heten en komt 19 maart uit. De opnames voor het album bevinden zich in afrondende fase, vertelt frontman Ferry Heyne. "Het had afgelopen vrijdag al af moeten zijn, we zijn nu de uitlooptijd aan het opsouperen. Het wordt een album met een droog geluid, waarop je meer strijkers dan blazers zult horen."

Blazers heeft De Kift zelf in huis, een strijkkwartet moest worden ingehuurd. Dat heeft automatisch tot gevolg dat ze op tour niet mee zullen gaan. "Dat is helaas te duur", zegt Heyne. "Wel hopen we dat ze meespelen bij de presentatie." Ander bijzonder instrumentarium neemt De Kift wel mee op pad. "We hebben een soort kruising gemaakt tussen een draaiorgel en een percussie-instrument. Het is acht meter breed en twee-en-een-halve meter hoog en staat op wieltjes. We kunnen het helemaal uit elkaar halen."

Het is het belangrijkste instrument van drummer Wim ter Weele, die het zelf bouwde en op Brik ook nog eens een prominenter rol heeft dan ooit. "Hij speelt de rol van Admiraal B, alias de duivel alias De Dolende. Hij neemt ons - De Kift - mee op een dolle rit door de woestijn en over de oceaan, een soort geluksreis. Daar doorheen speelt ook nog het verhaal van mij en mijn verloren geliefde, Bernice."

Net als altijd is het album gebaseerd op teksten van grote schrijvers uit de literatuurgeschiedenis, met ook nu weer een nadruk op Russische schrijvers. "Wat betreft de duivel konden we natuurlijk niet heen om Goethe's Faust. Verder is het boek Het Gouden Kalf van het Russische schrijversduo Ilja Ilf en Jevgeni Petrov een belangrijke bron, een boek uit de jaren twintig. Verder natuurlijk Meester en Margaritha van Michail Boelgakov, op basis waarvan we op Oerol al een voorstelling maakten."

Brik van De Kift verschijnt 19 maart en wordt gepresenteerd in het Kift hoofdkwartier in Koog aan de Zaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12