3VOOR12 Draait (wk 3): Eurosonic/Noorderslag, Boef en de Gelogeerde Aap, Deerhoof, White Fence 3VOOR12 Draait (wk 3): Eurosonic/Noorderslag, Boef en de Gelogeerde Aap, Deerhoof, White Fence

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait (wk 3): Eurosonic/Noorderslag, Boef en de Gelogeerde Aap, Deerhoof, White Fence

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

De week na Eurosonic Noorderslag op adem komen? Niks daarvan. De mooie releases stapelen zich alweer op op de 3VOOR12-burelen. Onder meer Boef en de Gelogeerde Aap, Deerhoof en White Fence zijn onmisbaar. Terugkijken doen we uiteraard wel naar het fijne, ditmaal vierdaagse Groningse showcasefestival. Goed weekend!

De favorieten van de redactie

De week na Eurosonic Noorderslag op adem komen? Niks daarvan. De mooie releases stapelen zich alweer op op de 3VOOR12-burelen. Onder meer Boef en de Gelogeerde Aap, Deerhoof en White Fence zijn onmisbaar. Terugkijken doen we uiteraard wel naar het fijne, ditmaal vierdaagse Groningse showcasefestival. Goed weekend!

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Dazzled Kid - Fire Needs Air (Universal)

3VOOR12 Single van de week
The Vaccines - Wrecking Bar (Ra, Ra, Ra) (Sony)

3FM Megahit
Tiesto vs. Diplo - C'Mon (PIAS)


DE TOP 10:

1. Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (album, TopNotch/Universal)
"Heerlijke dubstepbeats alom en erg vette teksten eroverheen. Zeer goed tweede album." (Christiaan Walraven)
"De digitale vossenjacht van Vind Ons heeft geleid tot een contract bij TopNotch voor deze dubstep hiphoppers uit Tilburg." (Atze de Vrieze)
"De vernuftige mix van hiphop, dubstep en poëtische teksten werkt als op kerosine op het vuur. Check die tweede plaat!" (Ingmar Griffioen)
"De eerste Nederlandse act voor mij die dubstep op een toffe manier weet te gebruiken als basis voor hiphop. Een knappe plaat, live nog knapper." (Erik Zwennes)

2. Eurosonic / Noorderslag 2011

"Curry & Coco @ De Spieghel, The Moi Non Plus @ Subbacultcha, Eefje @ Oosterpoort en Baskerville @ Oosterpoort als hoogtepunten van de laatste twee dagen" (Christiaan Walraven)
"Persoonlijke hoogtepunten: James Blake, Guido Belcanto, SBTRKT,  Brother, The Crookes, Nikoo, Palmbomen en Houses." (Atze de Vrieze)
"De exotische vrijdagroute met El Guincho, stonerpsychrock van Petrol, hele harde core van Dufresne, Pools hoogtepunt Kyst en Bert On Beats: Estse kuduro-dubstep met Ghanese zangeres" (Ingmar Griffioen)
"Vanderbuyst moest zich behelpen op het side event Pleuropsonic, maar wat een heerlijke old school hardrockshow. Happy Camper was voor mij de grote verrassing op Noorderslag." (Willem van Zeeland)

3. White Fence - Is Growing Faith (album, Woodsist/Konkurrent)
"Solo-album van een van de Strange Boys met liedjes zo onvast dat het soms lijkt alsof halverwege een liedje de gitaar gestemd wordt." (Atze de Vrieze)
"Prachtige liedjes in een lo-fi experimentele sound. Ditmaal is er een iets rijkere productie en nog betere liedjes." (Erik Zwennes)

4. Deerhoof - Deerhoof vs. Evil (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
"De gekte van Deerhoof komt toegankelijker dan ooit tot ons. Wat een een goede liedjes, met speelse ritmes en gouden hooks!" (Stephan van Peursem)
"Deerhoof heeft meer balans gevonden en enorm veel leuke popliedjes gemaakt. Een plaat die ik erg vaak opzet. Een echte aanrader." (Erik Zwennes)

5.
Dazzled Kid - Fire Needs Air (album, Universal)
"Tjeerd kan liedjes schrijven, tsjonge, luister eens naar Stronger.
 (Menno Visser)

6.
Disappears - Guider (Kranky/Konkurrent)
Heerlijke noisy krautrock, garage en ander gruizig geweld. Live is tegenwoordig Steve Shelley drummer van deze band uit Chicago" (Stephan van Peursem)

7.
Cold War Kids - Mine Is Yours (album, Downtown/V2)
Hun moderne bluespop wat meer gladgetrokken, maar blijft ook zo boeien. (Menno Visser)

8.
De Staat - Sweatshop
"Helaas De Staat gemist op Eurosonic, maar Sweatshop bleef voortdreunen in mijn hoofd en dat was geen straf. De clip ging deze week in première op 3VOOR12." (Willem van Zeeland)

9.
My Disco - Little Joy (Temporary Residence/Konkurrent)
"Australische repetitieve rock vol percussie. Dansbaar, opzwepend en bezwerend. Tof." (Stephan van Peursem)

10.
The Shoes feat Esser - Stay The Same (single)
"Het optreden van The Shoes op Eurosonic in Simplon haalde nipt het lijstje met hoogtepunten niet, maar dit nummer wil maar niet mijn hoofd uit." (Christiaan Walraven)

DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Dazzled Kid - Fire Needs Air (album, Universal)
Tjeerd kan liedjes schrijven, tsjonge, luister eens naar Stronger.

Cold War Kids - Mine Is Yours (album, Downtown/V2)
Hun moderne bluespop wat meer gladgetrokken, maar blijft ook zo boeien.

Amanda Palmer feat. Young Punx - Map Of Tasmania (single, eigen beheer)
Wat een leuke kutplaat!


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT


Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (album, TopNotch/Universal)
Bij het vorige album trok ik de stem van de gelogeerde aap niet zo goed, maar dat is nu gelukkig over. Heerlijke dubstepbeats alom en erg vette teksten eroverheen. Als dit niet voor een sterke following gaat zorgen weet ik het ook niet meer. Zeer goed tweede album.

Eurosonic Noorderslag 2011
Alweer een week geleden, maar zeker niet te vergeten. De eerste twee dagen stonden al in de vorige draait, nu wil ik graag Curry & Coco @ De Spieghel, The Moi Non Plus @ Subbacultcha, Eefje @ Oosterpoort en Baskerville @ Oosterpoort noemen als de hoogtepunten van de laatste twee dagen. Zeer geslaagd weekend!

The Shoes feat Esser - Stay The Same (single)
Het optreden van The Shoes op Eurosonic in Simplon haalde nipt het lijstje met hoogtepunten niet, maar dit nummer wil maar niet mijn hoofd uit. In eerste instantie leek voor mij de clip in This Is England stijl niet goed bij het nummer te passen, maar als ik het nu opzet krijg ik er zelf bijna een spastische aanval van. Ben erg benieuwd geraakt naar het album Crack My Bones dat in maart uitkomt.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT
   
Eurosonic Noorderslag 2011
Vier dagen duurde het, het ging maar door. Persoonlijke hoogtepunten: James Blake (weergaloos!), Guido Belcanto (charmante Vlaamse grijsaard met rock 'n roll hart), SBTRKT (live dubstep), Brother (Britse branie), The Crookes (de perfecte voorjaarshit uit Engeland), Nikoo (Nederlandse noisepop, Pixies vs No Age), Palmbomen (chillwave/electro met imponerende geluidsinstallatie) en Houses (verzorgde indiepop).

Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (album, TopNotch/Universal)
De digitale vossenjacht van Vind Ons heeft geleid tot een contract bij TopNotch voor deze dubstep hiphoppers uit Tilburg. En dus klinkt het nu zelf verzekerd: Wij Zijn Boef en de Gelogeerd Aap.

White Fence - Is Growing Faith (album, Woodsist/Konkurrent)
Solo-album van een van de leden van garageband Strange Boys op het label van psychfolkers Woods. Kortom: liedjes zo onvast dat het soms lijkt alsof halverwege een liedje de gitaar gestemd wordt. Voor wie niet van al te gepolijst houdt.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Eurosonic vrijdag: de exotische route met Kyst, Bert On Beats, Dufresne, El Guincho en Petrol

Eurosonic/Noorderslag duurt vaak een dag te lang, luidt het cliché. Dat is overdreven maar ook dit jaar bleek Eurosonic weer interessanter dan Noorderslag. Dat komt zeker ook door het contrast tussen het onbekende en het overbekende. De vrijdagse route was het meest interessant met muziek uit alle hoeken van Europa; de subtropische folktronica van het Spaanse El Guincho, Servische freaky stonerpsychrock van Petrol, hele harde core van Dufresne (Italië), het Poolse hoogtepunt Kyst (noise, elektronica, post- en imrporock) en de bizarre afsluiter Bert On Beats: een Estse producer met sexy Ghanese zangeres en kuduro-dubstep, dancehall, hiphop en beats. Lees.

Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (album, TopNotch/Universal)
Er stond natuurlijk zat tofs op Noorderslag, zoals Boef en de Gelogeerde Aap. De vernuftige mix van hiphop, dubstep en poëtische teksten werkt als op kerosine op het vuur. Check die tweede plaat, het debuut bij TopNotch, op de Luisterpaal. En vanavond doen ze even een tweede releaseparty in de Grote Zaal van 013. En ook daar worden ze ondersteund door de Fakkelteitgroep. Hard. Echt.

Isbells en D.A.A.U, live @ Tivoli, Utrecht, 21-01-11

Mooie bill met drie Belgische acts in Tivoli Oudegracht. Helaas moet Dez Mona het afleggen tegen de boerenkool, maar voor Isbells staan we er. Gaetan Vanderwoude en kompanen brengen het fraaie debuutalbum zeer onversterkt. Dat is mooi en dapper, maar helaas niet besteed aan de hard ouwehoerende hufters. Ook de A4'tjes met verzoeken om stilte die Tivoli ophing, helpen amper. Bij DAAU is het minder storen, simpelweg omdat die harder spelen, maar je ziet dat het voor de muzikanten moeilijk concentreren is. Niettemin een fijne intense, naar minimal music neigende show van de Belgen, die je tien minuten na afloop voor vijf euro meeneemt. Slim en mooi bovendien!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT
   
Vanderbuyst live @ Pleuropsonic, Benzinebar, Groningen

Ze moesten zich behelpen met een plekje op het side event Pleuropsonic, maar wat was het een heerlijke old school hardrockshow. Voor wie het gemist heeft is er op 29 januari een herkansing op het onvolprezen Monsters Of Mariaheide.

De Staat - Sweatshop

Helaas heb ik De Staat gemist op Eurosonic, maar ik kwam Torre wel voortdurend tegen in de wandelgangen. Sweatshop bleef maar voortdreunen in mijn hoofd en dat was geen straf. De clip ging deze week in première op 3VOOR12.

Happy Camper live @ Noorderslag, Groningen
Happy Camper was voor mij de grote verrassing op Noorderslag. Het is een project van Job Roggeveen (toetsenist El Pino) met een indrukwekkende rij gastvocalisten, onder andere Janne Schra, Leine, Marien Dorlein en Odilo Girod. Nu te zien op 3VOOR12TV.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Deerhoof - Deerhoof vs. Evil (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
De gekte van Deerhoof komt op dit album toegankelijker dan ooit tot ons. Natuurlijk, de zang kan een struikelblok voor mensen zijn. Maar wat een een goede liedjes, met speelse ritmes en gouden hooks!

Disappears - Guider (Kranky/Konkurrent)
Heerlijke noisy krautrock, garage en ander gruizig geweld. Live is tegenwoordig Steve Shelley drummer van deze band uit Chicago omdat drummer en producer Graeme Gibson de band heeft verlaten. Zou dus zo maar eens hun laatste album kunnen zijn, gelukkig is het hun beste.

My Disco - Little Joy (Temporary Residence/Konkurrent)

Australische repetitieve rock vol percussie. Bij vlagen hypnotiserend als de band minutenlang één akkoord aanhoudt en je meesleept in een lange groove. Dansbaar, opzwepend en bezwerend. Tof.


ERIK ZWENNES DRAAIT

White Fence - Is Growing Faith (album, Woodsist/Konkurrent)
Prachtige liedjes in een lo-fi experimentele sound. Dit lid van de The Strange Boys bracht eerder al een geweldig album uit onder de naam White Fence. Ditmaal is er een iets rijkere productie en nog betere liedjes. Mijn favoriet is de cover You Can't Put Your Arms Around A Memory.

Deerhoof - Deerhoof vs. Evil (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Ik heb nog nooit een album van Deerhoof afgeluisterd. Ik vind hun geluid en experiment tof, maar kwam er nooit langer dan een half uur doorheen. Nu hebben ze wat meer balans gevonden en enorm veel leuke popliedjes gemaakt. Sterker, het is een plaat die ik erg vaak opzet. Een echte aanrader.

Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (album, TopNotch/Universal)
De eerste Nederlandse act voor mij die dubstep op een toffe manier weet te gebruiken als basis voor hiphop. Een knappe plaat, live nog knapper.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12