Pete Philly eenmalig live in de Melkweg met Open Loops Pete Philly eenmalig live in de Melkweg met Open Loops

Rapper wil zoekproces laten zien

, Atze de Vrieze

Pete Philly eenmalig live in de Melkweg met Open Loops

Rapper wil zoekproces laten zien

Atze de Vrieze ,

Fans van Pete Philly moeten de komende tijd scherp zijn. De rapper geeft zaterdag 21 mei een eenmalig concert in de Melkweg. Niet in de Max, maar in de kleine Oude Zaal. Die avond zal hij niet alleen nummers van zijn Open Loops project spelen, maar ook al werk van zijn aanstaande album One, dat nog niet eens af is.

Rapper wil zoekproces laten zien

Fans van Pete Philly moeten de komende tijd scherp zijn. De rapper geeft zaterdag 21 mei een eenmalig concert in de Melkweg. Niet in de Max, maar in de kleine Oude Zaal. Die avond zal hij niet alleen nummers van zijn Open Loops project spelen, maar ook al werk van zijn aanstaande album One, dat nog niet eens af is. “Het gaat echt eenmalig en exclusief zijn”, zegt Pete Philly. “Ik hoop op die manier de echte liefhebbers aan te trekken. Wie er die avond niet bij is, is niet scherp geweest. Mensen vergeten wel eens dat we dat met Pete Philly & Perquisite ook vaak deden. Zo hebben we maar acht shows gedaan met big band.”

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat Pete Philly voor het laatst met eigen werk op het podium stond. Na zijn breuk met producer Perquisite nam de rapper rustig de tijd om aan eigen materiaal te werken, wat resulteerde in een bijzonder project: Open Loops. Veertien weken lang gaf hij elke maandag een track weg, gratis. Alle tracks bij elkaar vormen stiekem een van de beste Nederlandse albums van het jaar. “Ik realiseer me steeds meer dat het echt een album is”, zegt hij. “Ik krijg veel goede feedback via mijn site, onder andere van mensen die het graag live willen zien. Er zijn ook mensen die haast boos zijn dat ik alles gratis weg geef. ‘Dat had je echt niet hoeven doen’, zeggen ze.”

Maar geld is op dit moment even niet het belangrijkste voor Pete Philly. Hij zegt zijn beslissingen volledig op muzikale gronden te nemen. Met Perquisite tourde hij veel, studiotijd nam hij naar eigen zeggen te weinig. Met Open Loops hoopte hij gedachten te vangen die hem bezig hielden en waarmee hij direct iets wilde. Ook One zal gaan over zijn dagelijkse beslommeringen, die uiteenlopen van oppervlakkig tot zeer serieus. “Mijn waarheden zijn continu aan het veranderen. Wie ik ben, hoe zit de wereld in elkaar? Ik denk na over de machtsstructuren in deze wereld, over de kracht die wij als mensen hebben. Ik was al een tijdje bezig met One, maar focuste vooral op hoe ik mijn verhaal wilde vertellen, op mijn rol als producer, niet op het verhaal zelf.”

Zo is op dit moment schaven het belangrijkst. Pete Philly heeft tegenwoordig een eigen studio die hij Hope & Loops doopte. “Weet je wat het is, ik vind het heel lastig om dit proces te vangen of uit te leggen. Ik wil het ook eigenlijk niet te veel uitleggen. Een beroemde quote die me aan het denken gezet heeft: ‘a writer shouldn’t write about answers, but about questions.’ Die show in de Melkweg is een snapshot van mij, midden in een grote verandering.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12