Overname EMI voorlopig zonder gevolgen voor Nederland Overname EMI voorlopig zonder gevolgen voor Nederland

Amerikaanse bank Citigroup 100% eigenaar major label

, Atze de Vrieze

Overname EMI voorlopig zonder gevolgen voor Nederland

Amerikaanse bank Citigroup 100% eigenaar major label

Atze de Vrieze ,

De overname van platenmaatschappij EMI door de Amerikaanse bank Citigroup heeft voorlopig geen gevolgen voor Nederlandse medewerkers. “Er is geen sprake van herstructurering nu we eigendom zijn van Citigroup”, aldus managing director Erwin Goegebeur.

Amerikaanse bank Citigroup 100% eigenaar major label

De overname van platenmaatschappij EMI door de Amerikaanse bank Citigroup heeft voorlopig geen gevolgen voor Nederlandse medewerkers. Dat meldt Entertainment Business vandaag. “Er is geen sprake van herstructurering nu we eigendom zijn van Citigroup”, aldus managing director Erwin Goegebeur tegen het vakblad van de entertainmentindustrie. “De overname mag geen verrassing heten. Er werd al lang gespeculeerd dat dit zou gebeuren. Citigroup heeft gezien dat we met een gezonde winstmarge werken. Er zijn dan ook geen plannen gemeld over een eventuele herstructurering. Onze strategie voor de toekomst blijft intact.”

Gisteren werd bekend dat Citigroup vanaf nu honderd procent eigenaar is van het Britse major label. Sinds 2007 was het bedrijf in handen van investeringmaatschappij Terra Firma. CEO Guy Hands zou enkele verbeteringen in het bedrijf te hebben aangebracht, maar slaagde er niet in om de enorme schulden weg te werken. Hands spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen Citigroup, omdat het EMI voor te veel geld aan Terra Firma verkocht zou hebben. Vorig jaar al kwam het bedrijf in problemen toen het niet in staat was verschuldigde rente te betalen. Aandeelhouders deden toen eenmalig een investering. Het bedrijf heeft een lening van 7 miljard dollar bij de bank.

Hoe de toekomst van EMI eruit zal zien blijft ongewis. Critici vinden dat EMI al jaren stuurloos is. Vorig jaar sloot het bedrijf plotseling een aantal vestigingen van de publishing tak, waaronder die in Nederland. Voormalig directeur Arjan Witte haalde op 3VOOR12 hard uit naar Guy Hands. “Ik snap Guy Hands echt niet. Onlangs zei hij in een interview: 'wat zou het er geweldig uit gezien hebben, als we EMI niet gekocht hadden.' Er gebeuren heel rare dingen in de top van het bedrijf.” De Amerikaanse blogger Bob Lefsetz (onlangs nog te gast op Noorderslag), zegt over de overname: “Het is het verhaal van een investeerder die zo dom was te denken dat hij een creatief bedrijf kon besturen zonder er de waarde van te kennen. En het is het verhaal van een bank die met een grote schuld kwam te zitten toen het niemand kon vinden om het bedrijf over te nemen.”

Vermoed wordt dat Citigroup EMI door zal verkopen, mogelijk in verschillende onderdelen. Onder de paraplu EMI vallen vele sublabels, waaronder Blue Note, Parlophone, Virgin en Capitol. Entertainmentgiganten als Bertelsmann en Warner flirten al enige tijd openlijk met EMI. De personele bezetting aan de top van EMI blijft voorlopig ongewijzigd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12