Melkweg haalt miljoen binnen voor Europees samenwerkingsverbond Melkweg haalt miljoen binnen voor Europees samenwerkingsverbond

Engine Room Europe moet zorgen voor de uitwisseling van kennis en ervaring

, Jochem Boom

Melkweg haalt miljoen binnen voor Europees samenwerkingsverbond

Engine Room Europe moet zorgen voor de uitwisseling van kennis en ervaring

Jochem Boom ,

De Melkweg is één van de aanjagers van het Europese project Engine Room Europe, een initiatief van de organisatie Trans Europe Halles (TEH), een netwerk van onafhankelijke culturele centra in Europa.

Engine Room Europe moet zorgen voor de uitwisseling van kennis en ervaring

De Melkweg is één van de aanjagers van het Europese project Engine Room Europe, een initiatief van de organisatie Trans Europe Halles (TEH), een netwerk van onafhankelijke culturele centra in Europa. De Melkweg is één van de oudste, en meest ervaren leden van TEH en is de aanvrager van de subsidie.

Jon Heemsbergen, hoofd marketing bij de Melkweg: “Dat is eigenlijk vanzelf zo gelopen, de aanvraag moest gebeuren vanuit een organisatie met genoeg ervaring en mankracht om de kar te trekken.“ Het totale project heeft van de Europese Unie een subsidie toegewezen gekregen van 960.000 euro verdeeld over de looptijd van het project. Heemsbergen: “Daarnaast zorgen de aangesloten organisaties zelf voor aanvullende financiering en investeren ze zelf ook. In totaal zal er bijna twee miljoen euro in omgaan.” Het uitwisselingsproject gaat in mei 2011 van start en duurt drie jaar.

Het project moet samenwerking tussen de verschillende bij TEH aangesloten organisaties en de onafhankelijke culturele sector binnen Europa in het algemeen bevorderen. Dit nieuwe project borduurt voort op het in het verleden succesvolle Changing Room. "Changing Room was als het ware een pilot voor dit project, maar de schaal van Engine Room Europe is groter. Toen was het doel vooral uitwisseling van kennis en ervaring. Het nieuwe project is veel uitgebreider en richt zich bijvoorbeeld ook op uitwisselingen op artistiek vlak.”

Jon Heemsbergen vertelt: “In heel Europa zijn organisaties als de Melkweg actief, die zich bezighouden met onafhankelijke cultuur. Veel andere takken van cultuur zijn goed georganiseerd met netwerk- en koepelorganisaties. De onafhankelijke cultuur is nog niet echt goed georganiseerd. Dat is ook logisch, want dit is in vergelijking met andere takken van cultuur nog een heel prille industrie. Wat dat aangaat is de Melkweg met veertig jaar één van de oudste organisaties.”

“De bedoeling van Engine Room Europe is het delen van kennis,ervaring en expertise met andere organisaties. Dat willen we doen door middel van het aanbieden van trainingen en uitwisseling van personeel, vrijwilligers en artiesten. Een belangrijk onderwerp binnen het project is duurzaamheid. Een organisatie als de Melkweg is solide, maar met name in Midden- en Oost-Europa zijn veel  jonge, onervaren organisaties, die voor een groot deel leunen op de ideeën en inzet van een individu of kleine groep. Het is belangrijk dat deze instellingen een solide organisatiemodel opbouwen, waardoor een levensvatbare organisatie kan ontstaan die niet meer alleen op de schouders van één of enkele personen rust.”

De samenwerkende organisaties willen ook artistieke producties uitwisselen. Maar daar is nog niet veel over bekend. “Ik kan daar nog niets concreets over zeggen. Voor ons is het ook nog heel pril. De plannen liggen er, maar de verdere uitwerking komt eigenlijk nu pas.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12