GEM: album bijna af, nog geen nieuwe bandleden GEM: album bijna af, nog geen nieuwe bandleden

“Ik krijg volledige vrijheid van mezelf, de band en het label”

, Atze de Vrieze

GEM: album bijna af, nog geen nieuwe bandleden

“Ik krijg volledige vrijheid van mezelf, de band en het label”

Atze de Vrieze ,

Het nieuwe album van GEM is bijna af. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de opnames, in maart wordt de plaat gemixt. “We werken heel hard, maar dan wel voor het eerst zonder enige vorm van druk”, zegt hij. “Jeroen Kikkert, mijn rechterhand zegt: vergeet alles wat we tot nu toe samen hebben gedaan. Maak gewoon de plaat waarvan je op dit moment vindt dat hij gemaakt moet worden.”

“Ik krijg volledige vrijheid van mezelf, de band en het label”

Het nieuwe album van GEM is bijna af. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de opnames, in maart wordt de plaat gemixt. De naderende deadline leidt niet bepaald tot stress, zo lijkt het. Zanger Maurits Westerik is in een relaxte bui. “We werken heel hard, maar dan wel voor het eerst zonder enige vorm van druk”, zegt hij. “Ik heb van mezelf, van de band en van het label volledige vrijheid gekregen. Jeroen Kikkert, mijn rechterhand zegt: vergeet alles wat we tot nu toe samen hebben gedaan. Maak gewoon de plaat waarvan je op dit moment vindt dat hij gemaakt moet worden.”

Het nieuwe album is voornamelijk het werk van Westerik zelf, maar het moet wel klinken als een bandplaat. “Er zit meer rust in en meer experiment, het is misschien wat minder Brits. Het is ook een stuk gevarieerder, al zullen natuurlijk ook veel elementen hetzelfde blijven. Het blijft moeilijk om jezelf te bekijken vanaf de zijlijn." 

Volgens Westerik is de bedoeling dat Excelsior het album na de zomer uitbrengt. Het nieuwe album moet de opvolger van NEW, het derde album waarmee GEM een sprong richting radio waagde. De band speelde twee jaar lang veel. Toch namen eind 2010 twee bandleden afscheid van de band, drummer Wouter Rentema en oerlid Vincent Lemmen. Westerik heeft nog geen vervangers voor ze gevonden, maar dat is een bewuste keuze. “Ik wil eerst het eindresultaat van de opnames afwachten. Het album is zeer gevarieerd en in het mixen kan nog van alles veranderen. Pas als ik weet wat we nodig hebben, wil ik op zoek gaan naar nieuwe mensen.”

Kandidaten zijn er te over, aldus Westerik. Hij ontmoette de laatste jaren veel muzikanten, onder meer doordat hij met Anne Soldaat speelde. De kans dat Soldaat straks in GEM opduikt is klein, zegt Westerik, maar een jaar spelen verruimde wel zijn muzikale horizon. Momenteel tourt hij met Me & Stupid, een zijproject van Bettie Serveert. In hun voorprogramma speelt hij akoestisch ook nieuwe nummers. “Tijdens de soundcheck heb ik ook wel met bassist Marcus Bruystens en drummer Joppe Molenaar gejamd”, vertelt hij. “Maar ook daar moet je niet te veel uit opmaken. Het moet voorlopig lekker spontaan blijven. Ik ben echt nog niet bezig met de keuze van nieuwe muzikanten.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12