3VOOR12 Draait (wk 6): The Strokes, PJ Harvey, James Blake, Siriusmo 3VOOR12 Draait (wk 6): The Strokes, PJ Harvey, James Blake, Siriusmo

De favorieten van de redactie

, Jochem Boom / Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait (wk 6): The Strokes, PJ Harvey, James Blake, Siriusmo

De favorieten van de redactie

Jochem Boom / Ingmar Griffioen ,

Het moest zo zijn: meteen na het overlijden van The White Stripes beleven we de wederopstanding van The Strokes. Met slechts één single los domineren ze de Draait al. Verder juichen onze redacteuren over PJ Harvey en James Blake en is de consensus uitgesmeerd over Cut Copy, Siriusmo, Miles Kane, Hollandse Nieuwe en RB DJAN.

De favorieten van de redactie

Het moest zo zijn: meteen na het overlijden van The White Stripes beleven we de wederopstanding van The Strokes. Met slechts één single los domineren ze de Draait al. Verder juichen onze redacteuren over PJ Harvey en James Blake en is er sowieso veel consensus. Die is wel uitgesmeerd over vele schijven: Cut Copy, Siriusmo, Miles Kane, Hollandse Nieuwe en RB DJAN.

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Cut Copy - Zonoscope (album Modular/Universal)

3VOOR12 Single van de week
The Strokes - Under the Cover of Darkness (Rough Trade/Sony)

3FM Megahit
Elbow  - Lippy Kids (Universal)


DE TOP 10

1. The Strokes - Under Cover Of Darkness (Rough Trade/Sony)
"Bam! Ze zijn terug. De leren jasjes, skinny jeans en All Stars kunnen weer uit de kast en hollen naar de indie disco!" (Derek van Winsen)
"Bij het horen van de nieuwe single van The Strokes word ik weer een beetje een giechelige fangirl." (Fleur ter Horst)
"Het intro hakt er gelijk goed in. Dit smaakt naar meer!" (Jochem Boom)
"Eindelijk! Na een jaar of vijf een nieuwe single. Kom maar op met dat album." (Tamara Jansen)

2. PJ Harvey - Let England Shake (Island/Universal)
"Een moeilijk, diep en experimenteel album dat na een aantal luisterbeurten prettig landt." (Erik Zwennes)
"Kippenvel bij In the Dark places. Tranen in mijn ogen. Lang had Polly Jean mij niet zo geraakt." (Stephan van Peursem)
"Nadat ik Let England Shake een aantal keer beluisterd heb, moet ik snel eens wat meer werk te gaan beluisteren. Prachtig album." (Tamara Jansen)

3. James Blake - James Blake
"Deed in het BBC Radio 1 programma van Zane Lowe als uitsmijter een bloedmooie cover van Joni Mitchell. Hartverscheurend nummer." (Derek van Winsen)
"Heeft met deze prachtplaat ongetwijfeld het album van het jaar op zak." (Jochem Boom)
"Omdat ik verliefd ben op het nummer ‘I never learnt to Share’. Kippenvel." (Tamara Jansen)

4. Cut Copy - Zonoscope (album Modular/Universal)
"Dancepop die in den beginne wat fluffy klinkt, maar meer lagen kent, met als hoogtepunt de knappe sixties pastiche Where I'm Going." (Menno Visser)
"Gelikt, 80s, achterhaald?! Ja, allemaal waar! Maar vooral supercatchy en sterk gearrangeerd." (Bart Snoeren)

5.
Hollandse Nieuwe 15
"De vijftiende Hollandse Nieuwe staat weer vol met veelbelovende Nederlandse bands. La Boutique Fantastique steekt er wat mij betreft bovenuit." (Jochem Boom)
"Speedrock, minimal, dubstep, singer-songwriter, pop, rock, hiphop en zelfs twee klezmer-crossovers; je vindt het er allemaal. Lees alles over de 20 acts op de HN-sampler" (Ingmar Griffioen)

6. Miles Kane - Come Closer (single)
"Miles Kane is creative partner van Alex Turner in The Last Shadow Puppets, was frontman van The Rascals en heeft nu een solo single die er mag zijn." (Atze de Vrieze)
"Het beste en meest catchy nummer wat hij ooit heeft uitgebracht zonder vriendje Alex Turner." (Bart Snoeren)

7. Siriusmo - Einmal In Der Woche Schreien (single, Monkeytown)
"Electrobass talent Siriusmo is Modeselektor protégé en zo ook aanwezig op de Modeselektion avond op 5 Days Off." (Atze de Vrieze)
"Onheilspellende, verrassende clip die extra dimensie geeft aan de technosoundtrack eronder. Zou ik toch wel kunst willen noemen." (Menno Visser)

8. RB Djan - De Onderbaas (album, TopNotch/Universal)
"Oer-Amsterdamse penoze-rap, dit langverwachte debuutalbum van THC'er RB Djan. Soms grimmig en lomp, maar ook vaak grappig en speels." (Atze de Vrieze)
"Een compact, muzikaal, tekstueel en technisch sterk album." (Erik Zwennes)

9. Pien Feith - Dance On Time (V2)
"Op het knappe album zet Feith de toon met de typische stem en zangtechniek, de frisse producties doen de rest. Modern en pakkend" (Erik Zwennes)

10. The Twilight Singers - Dynamite Steps (album Sub Pop/Konkurrent)
"Masterclass spanningsopbouw van Greg Dulli en Mark Lanegan, verstopt in de lelijkste hoes sinds tijden..." (Menno Visser)


De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Siriusmo - Einmal In Der Woche Schreien (single, Monkeytown)
Deze week belandde een album op mijn bureau van electrobass talent Siriusmo, Modeselektor protégé en in die hoedanigheid ook aanwezig op de Modeselektion avond op 5 Days Off. 

RB Djan - De Onderbaas (album, TopNotch/Universal)
Oer-Amsterdamse penoze-rap, dit langverwachte debuutalbum van THC'er RB Djan. Soms grimmig en lomp, maar ook vaak grappig en speels. Met een aangename volkse knipoog. Ik Hou Van Amsterdam (met het refreintje uit de Old Amsterdam reclame) met Lange Frans en volkszanger Mick Harren is zijn Empire State Of Mind. Niet lachen, ik meen het, het zou echt zomaar een hit kunnen worden. 

Miles Kane - Come Closer (single)
Miles Kane is creative partner van Alex Turner in The Last Shadow Puppets (er komt ooit een nieuw album), was frontman van The Rascals en zou het goed doen in Paul McCartney look-a-like wedstrijden. En nu heeft ie een solo single die er mag zijn. 


MENNO VISSER DRAAIT:

The Twilight Singers - Dynamite Steps (album Sub Pop/Konkurrent)
Masterclass spanningsopbouw van Greg Dulli en Mark Lanegan, verstopt in de lelijkste hoes sinds tijden...

Siriusmo - Einmal In Der Woche Schreien (clip, Monkeytown Records)
Onheilspellende, verrassende clip die extra dimensie geeft aan de technosoundtrack eronder. Zou ik toch wel kunst willen noemen. Met dank aan collega Stephan voor de tip.

Cut Copy - Zonoscope (album Modular/Universal)

Dancepop van de andere kant van de aardbol, die in den beginne misschien wat fluffy klinkt, maar meer lagen kent dan je eerst vermoedt - met als hoogtepunt de knappe sixties pastiche Where I'm Going.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

RBDJAN - De Onderbaas (THC Records/Top Notch/Universal)
Een compact, muzikaal, tekstueel en technisch sterk album. Ik herhaal het gewoon nog een keer. Deze week ontstond er een discussie over Nederlandse hiphop op 3VOOR12 en specifiek over De Onderbaas. Ik heb geprobeerd uit te leggen hoe dit album gezien kan worden.

Pien Feith - Dance On Time (V2)

De naam van Pien Feith hangt al jaren boven de Nederlandse indie. Nu is er het knappe album Dance On Time. Met de typische stem en zangtechniek van Feith zet ze de toon, de frisse producties doen de rest. Modern en pakkend, een echte aanrader.

PJ Harvey - Let England Shake (Island/Universal)

Een moeilijk, diep en experimenteel album dat na een aantal luisterbeurten prettig landt. Met een fijnzinnig gevoel voor mooie geluiden en slimme ideeen. Een plaat die ik over een jaar nog draai, denk ik.


FLEUR TER HORST DRAAIT:

The Strokes - Under Cover Of Darkness (Rough Trade/Sony)

Bij het horen van de nieuwe single van The Strokes word ik weer een beetje een giechelige fangirl. Het klinkt gewoon door en door als The Strokes, lekker vertrouwd, niks nieuws en daarom juist zo ontzettend leuk. Naar mijn mening een terechte Single van de Week bij 3VOOR12.
 
Family Of The Year - Let's Go Down (Volvox/Greenlfant/LC Music)
Het album heeft al bij ons op de Luisterpaal gestaan en ik heb er met veel plezier naar geluisterd. Naast dit nummer staat ook de rest van het album vol met aanstekelijke, vrolijke liedjes. Ondanks dat het pas februari is heb ik mijn derde zomerhit al gevonden, op een mooi plekje na Smith Westerns - Weekend en Crystal Fighters - Plage.
 
DevotchKa - 100 Other Lovers (Anti-)
De band achter de geweldige Little Miss Sunshine soundtrack heeft een nieuw album, '100 Lovers'. Een vleugje folk, een behoorlijke dosis balkan en af en toe zelfs kleine stukjes die me aan Arcade Fire doen denken. Het ene nummer laat je dansen, waarna de volgende je ineens ontroert. Erg afwisselend en helemaal mijn ding. Binnenkort bij ons op de Luisterpaal, maar de eerste single is er al.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

James Blake - James Blake
Natuurlijk was het album al een paar maanden gelekt, maar deze week konden we het album eindelijk via de officiële weg horen. James Blake heeft met deze prachtplaat ongetwijfeld het album van het jaar op zak.

Hollandse nieuwe 15
De vijftiende Hollandse Nieuwe sampler staat weer vol met veelbelovende Nederlandse bands. Met name het nummer van het Utrechtse La Boutique Fantastique steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit.

The Strokes - Under Cover of Darkness
De intro van de nieuwe single van The Strokes hakt er gelijk goed in. De rest van het nummer belooft ook veel goeds voor de nieuwe plaat van The Strokes. Dit smaakt naar meer!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

The Slummers & The Light Brigade @ dB's, Utrecht, 05-02-11
Het nieuwe americana-kwartet The Light Brigade kan zomaar de nieuwe Gasoline Brothers worden. The Slummers rootsrockt al wat langer, maar klinkt nog lang niet roestig. Dan Stuarts rauwe stem en het intense spel van gitarist JD Foster zorgen voor een gevoelvol, subtiel en rockend topconcert.

Hollandse Nieuwe 15
Et voilà! Alweer de vijftiende Hollandse Nieuwe sampler staat online en die blaakt weer van het talent. Speedrock, minimal, dubstep, singer-songwriter, pop, rock, hiphop en zelfs twee klezmer-crossovers; je vindt het er allemaal. Lees alles over de twintig acts op de vijftiende HN-sampler en luister hem helemaal van de fraaie opener van Roy Santiago (hitje!) tot de Nobody Beats The Drum-remix van TWR72.

Aucan - Black Rainbow (African Tape) 
De Italiaanse band Aucan helaas op Eurosonic gemist, gelukkig staat de derde plaat op de Luisterpaal. Black Rainbow is een fascinerende mix van post- en mathrock met veel elektronica en experimentele soms ronduit dissonante uitspattingen.


WILLEM VAN ZEELAND:

Kytecrash - De Vorstin - Hilversum (concert)
Er werd reikhalzend uitgezien naar dit nieuwe project van Colin Benders (Kyteman) en zijn leermeester trompettist Eric Vloeimans. Het werd een mooi concert in De Vorstin in Hilversum, een beetje in de sfeer van de late Miles Davis met als hoogtepunten de trompetduels tussen de beide frontmannen en de diepe, donkere vocalen van rapper Pax.

15 Jaar Top Notch (tv)
Registratie van twee spetterende avonden Top Notch in de Melkweg, aangevuld met wat Lowlandsds-materiaal. Veertig minuten adrenaline op je tv, voor wie het gemist heeft nog steeds terug te zien op 3VOOR12TV.

Gary Moore & Phil Lynott - Out In The Fields (clip)
Gary Moore is niet meer, dus des te meer reden om dit topnummer nog eens af te stoffen: Out In The Fields, in duet met Phil Lynott, die al eerder was aangeschoven voor The Great Gig In The Sky.


TAMARA JANSEN DRAAIT:

The Strokes  –  Under Cover of Darkness
Eindelijk! Na een jaar of vijf een nieuwe single van een van mijn favoriete bands, The Strokes. En wat is het een lekker nummer. Kom maar op met dat album.  

PJ Harvey – Let England Shake
Ik heb mij nooit echt verdiept in de muziek van PJ Harvey. Nadat ik Let England Shake een aantal keer beluisterd had, moet ik nu echt concluderen dat ik snel eens wat meer werk moet gaan luisteren. Wat een prachtig album.

James Blake – James Blake
Op de valreep nog een keer James Blake. Omdat ik deze plaat momenteel het meest luister. Omdat het zo mooi is. Omdat ik verliefd ben op het nummer ‘I never learnt to Share’. "My brother and my sister don’t speak to me, but I don’t blame them." Kippenvel.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

James Blake - A Case of you (Joni Mitchell cover)
Alsof wonderboy James Blake niet al genoeg in het zonnetje is gezet de afgelopen maanden. Begint nu eigenlijk het echte werk met alle interviews en sessies ter promotie van het album. Dit komt uit het BBC Radio 1 programma van Zane Lowe waar James te gast was. Naast veel eigen muziek, zijn favorieten van het moment (Tallest Man on Earth) en zijn invloed uit het verleden: James Litherland. Deed James Blake als uitsmijter nog een bloedmooie cover van Joni Mitchell. Hartverscheurend nummer die alleen maar met stilte en ontzag kan worden ontvangen.

The Strokes - Under the Cover of Darkness (Rough Trade/Sony)
Bam! Ze zijn terug. De leren jasjes, skinny jeans en All Stars kunnen weer uit de kast en hollen naar de eerste de beste Indie disco!

Fleetwood Mac - Rumours (Warner Music)
Dit is toch wel een van mijn lievelings albums allertijden. Daarom ben ik ook zo blij dat hij nu voor eens ook op de luisterpaal te beluisteren is. The Classic Albums aflevering van zaterdag 5 februari maakt het eigenlijk een nog beter album door in te gaan op de manier hoe Rumours is gemaakt. Hoe een band tijdens zo'n rumoerige periode met alle afleidingen zulke mooie muziek hebben kunnen opnemen is een wonder die iedereen moet ervaren. Hier op de luisterpaal: En hier is de uitzending nog terug te zien.


BART SNOEREN DRAAIT:

Cassius - I Love You So (Skream remix) (Ed Banger/Because)
I Love You So is in de oorspronkelijke versie een heerlijk slepende track, in de skream remix de dansvloerkraker voor de komende maanden!

Miles Kane - Come Closer (Single)
Miles zingt: "You're are a million Miles away, so come closer." Flauwe humor, of slimme zin? In elk geval wel het beste en meest catchy nummer wat hij ooit heeft uitgebracht zonder vriendje Alex Turner. 

Cut Copy - Zonoscope (album Modular/Universal)
Gelikt, 80s, achterhaald?! Ja, allemaal waar! Maar vooral supercatchy en sterk gearrangeerd.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

PJ Harvey  - Let England Shake  (Island/Universal) 
Mijn liefde voor dit nieuwe album kende een raar verloop. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht, Eerste keer wist ik het niet, 2e tot de 4e keer dacht ik: wel interessant wat ze hier doet. Vanaf de 5e  vond ik het opeens een fijne, goede plaat. Tot ik afgelopen woensdag op een druilerige avond in de trein op weg naar huis op weg naar huis opeens kippenvel kreeg bij track 8: In the Dark places. Tranen in mijn ogen. Zo mooi vond ik het. Misschien dat het kwam door het interview  van collega Atze, wat het album een extra lading gaf, misschien was het druilerige weer.  Hoe dan ook; lang had Polly Jean mij niet zo geraakt.
 
Austin Peralta  - Endless Planets  (Brainfeeder/Ninja Tune/PIAS) Austin Peralta was eerder te horen op albums van The Cinematic Orchestra, Flying Lotus, Erykah Badu en Shafiq Husayn. Hij komt nu met een nieuw eigen album, dit keer op het Brainfeeder label van Flying Lotus.  Waar dit label normaal gesproken vooral elektronische platen uit brengt is Endless Planets  vooral een jazzplaat geworden.  Een spannende jazzplaat die alle kanten op vliegt. Toch is de verbinding met labelbaal Flying Lotusvoor de hand liggen en helmaal niet raar:  Cosmogramma (Flying Lotus’ laatste langspeler) was natuurlijk ook al bijna jazz. 
 
Sonic Youth - Simon Werner A Disparu (Sonic Youth Recordings/Konkurrent) 
Als de film maar half zo mooi dromerig en spannend is als de soundtrack ga ik in de rij staan bij het filmhuis.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12