3VOOR12 Draait (wk 5): James Blake, Akron/Family en Jeans Wilder 3VOOR12 Draait (wk 5): James Blake, Akron/Family en Jeans Wilder

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (wk 5): James Blake, Akron/Family en Jeans Wilder

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Eind december lekte hij al, nu ligt hij eindelijk in de winkel: het titelloze debuutalbum van James Blake. 3VOOR12 bombardeert het tot Album van de Week. Verder bejubelen we Akron/Family en Jeans Wilder.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
James Blake - James Blake (Atlas/A&M/Universal)

3VOOR12 Single van de week
Geen i.v.m. Zeroes Request

3FM Megahit
Geen i.v.m. Zeroes Request


DE TOP 10

1. James Blake - James Blake (Atlas/A&M/Universal)
"Een prachtig album van een groot talent." (Erik Zwennes)
"Deze meneer weet het een en ander van originele productie." (Menno Visser)
"Niet voor tere zieltjes en geen easy-listening maar goed, heel erg goed." (Stephan van Peursem)
"Top hifi album waarvoor we nog eens een old school aanbeveling uit de kast kunnen trekken: Play Loud!" (Willem van Zeeland)

2. Akron/Family  - S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT  (Dead Oceans/Konkurrent) 
"Prachtige folk-liedjes, rock en opzwepende tracks met elektronica wisselen elkaar moeiteloos af." (Stephan van Peursem)
"Niet dat het zo'n idiote, lange titel rechtvaardigt, maar die vijfde van Akron/Family is wel heel speciaal." (Ingmar Griffioen)

3. Jeans Wilder - Nice Trash (Atelier Ciseaux/La Station Radar)
"Fijne gekte en genialiteit, experiment en liedjes, elektronica en akoestische instrumenten." (Erik Zwennes)
"Fijne rammel- en gruispop Andrew Caddick, die voorheen met Nathan Williams (Wavves) de groep Fantastic Magic vormde." (Stephan van Peursem)

4. 15 Jaar TopNotch op 3VOOR12 TV 
"Damn dat was een slecht moment om op vakantie te gaan." (Ingmar Griffioen)

5. Elbow - Lippy Kids (Hugo Schaap Edit) (Single, Polydor/Universal)
"Pastoraal snoepje van de week." (Menno Visser)

6. The Kills – Satellite (single, Domino/Munich)
"Redelijk traag, maar wel rauw en catchy." (Atze de Vrieze)

7. RBDJAN - De Onderbaas (THC Records/Top Notch/Universal)
"Een compact, muzikaal, tekstueel en technisch sterk album van het THC lid met die moeilijke naam." (Erik Zwennes)

8. Vanderbuyst live op Monsters Of Mariaheide
"Ze waren weer top, de hardrockhelden van Vanderbuyst." (Willem van Zeeland)

9. La Femme - Sur La Planche (ep: Le Podium #1)
"Tip van de week: La Femme, een geweldig electropop/postpunkliedje uit Frankrijk.

10. Joan As A Policewoman - The Deep Field
"Joan overtreft zichzelf op deze tekstueel en muzikaal rijke plaat." (Willem van Zeeland)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

14 Tracks From Planet Mu (album, Planet Mu/Konkurrent)
Ze zijn lekker bezig de laatste tijd bij Planet Mu. Op het snijvlak van dubstep, retro funk, ambient en chillwave hebben ze meer dan ooit de vinger aan de pols. Met oude en nieuwe tracks van o.a. Kuedo, Oriol, Solar Bears en Floating Points.

La Femme - Sur La Planche (ep: Le Podium #1)
Tip van de week: La Femme, een geweldig electropop/postpunkliedje uit Frankrijk. Er staat meer moois op die EP trouwens. Volgens Farid Benmbarek zou het tweede nummer zo op de soundtrack van Batman In Paris kunnen. 

The Kills – Satellite (single, Domino/Munich)
Eerste single van een van de betere albums van het voorjaar, zo kunnen wij vanuit 3VOOR12HQ al verklappen. Hij is redelijk traag, maar wel rauw en catchy. Hoor ik nou een knipoog naar The Congos in het refrein? 


ERIK ZWENNES DRAAIT:

James Blake - James Blake (Atlas/A&M/Universal)
Ik weet eigenlijk niet zo goed meer wat ik er over moet zeggen. Er komt snel een interview van mijn hand met meneer aan, ik schreef eerder wat over het lekken van de plaat en nu is het officieel zo ver. Een prachtig album van een groot talent.

RBDJAN - De Onderbaas (THC Records/Top Notch/Universal)
Een compact, muzikaal, tekstueel en technisch sterk album van het THC lid met die moeilijke naam. Spreek het uit als ‘Arbi Djan’ en geniet snel van de dertien geslaagde tracks. 10 februari is het releasefeest, de dag erna is De Onderbaas officieel uit.

Jeans Wilder - Nice Trash (Atelier Ciseaux/La Station Radar)
Fijne gekte en genialiteit, experiment en liedjes, elektronica en akoestische instrumenten. Don't Want To Live Forever is mijn track van de maand.


MENNO VISSER DRAAIT:

James Blake - James Blake (album, Atlas/Universal)
Jammer dat Feist niet alles componeerde, maar deze meneer weet het een en ander van originele productie...

Elbow - Lippy Kids (Hugo Schaap Edit) (Single, Polydor/Universal)
Pastoraal snoepje van de week, nu met verve op radiolengte geknipt door NTR technicus Hugo Schaap.

US Royalty - Monte Carlo (track van EP op Engine Room/import US)
Gitaarpop met respect voor de klassiekers in het genre.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

James Blake - James Blake (Atlas/A&M/Universal)
Wat een prachtig debuut heeft James Blake afgeleverd. Spannend van begin tot einde. De elektronica die het ene moment zijn melancholische songs ondersteund en extra kracht geeft kan het volgende ogenblik de track volledig saboteren. Tel daarbij de kracht die Blake bezit om stilte een belangrijk onderdeel van zijn muziek te laten zijn en je hem een kippenvel plaat. Niet voor tere zieltjes en geen easy-listening maar goed, heel erg goed. 

Akron/Family  - S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT  (Dead Oceans/Konkurrent)
Akron/Family is al jaren een van mij  favoriete bands. Ik hou er van als ik bij een band niet weet hoe de volgende track, laat staan het volgende album, zal klinken. Toch is er een constante: een mooi warm geluid en fijne dosis experimenteerdrift. Prachtige folk-liedjes, rock en opzwepende tracks met elektronica wisselen elkaar moeiteloos af.  Alsof Arcade Fire, Yeasayer, Fleet Foxes en Crosby, Stills, Nash & Young samen iets te veel verdovende middelen hebben gebruikt en wervelende jam zijn begonnen.
 
Jeans Wilder - Nice Trash (Atelier Ciseaux/La Station Radar)
Goede tip van  collega Erik Zwennes. Fijne rammel- en gruispop Andrew Caddick, die voorheen met Nathan Williams (Wavves) de groep Fantastic Magic vormde. Beetje vreemd, zoals ik het fijn vind.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

No Turning Back, HMKF & As Enemies Arise, live @ Tivoli de Helling, Utrecht, 28-01-11
Hardcore leeft en zal dat altijd blijven doen, zo weet ook Mogwai. In Nederland wordt al heel lang uitstekende hardcore gemaakt. Onder meer door de Brabanders van No Turning Back, die bij het eerste bezoek aan Utrecht in 14 jaar een oldschool harde show geven. Als opener toont As Enemies Arise zich een belofte en Haribo Macht Kinder Froh wappert veel kanten op met bizarre gabberdiscohardcorepunk.

15 Jaar TopNotch op 3VOOR12 TV 
Gisteren het grootste deel van het mooi vastgelegde jubileum in de Melkweg bekeken en geconcludeerd: damn dat was een slecht moment om op vakantie te gaan... Mijn favoriet is toch de uitmuntende set van Rico, Sticks, Typhoon en de andere Fakkelbrigadiers

Akron/Family - S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT (Dead Oceans/Konkurrent)
Hele mooie opener van hele mooie plaat. Niet dat het zo'n idiote, lange titel rechtvaardigt, maar die vijfde van Akron/Family is wel heel speciaal. Hangt de opener nog tussen Arcade Fire en Yeasayer, de vierde track neigt naar Black Keys en ook Beach House en Fleet Foxes komen voorbij in nu eens zalvende folk en dan weer opzwepende indierock.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

James Blake - James Blake
Wie gaat hem nog verslaan de komende elf maanden in zijn tocht naar de nr 1 positie in de eindejaarslijstjes? James Blake maakt een prachtig, zeer origineel en top hifi album waarvoor we nog eens een old school aanbeveling uit de kast kunnen trekken: Play Loud!

Joan As A Policewoman - The Deep Field
Joan overtreft zichzelf op deze tekstueel en muzikaal rijke plaat waar ik nog lang niet op uitgeluisterd ben. Ik ben benieuwd hoeveel nieuwe fans ze er met dit album bij gaat krijgen. Dat zouden er best eens een heleboel kunnen zijn. Ze speelt op 16 februari in Paradiso.

Vanderbuyst live op Monsters Of Mariaheide
Ze waren weer top, de hardrockhelden van Vanderbuyst. Ga dit meemaken in het komende festivalseizoen, op Paaspop Schijndel, de Zwarte Cross of het Duitse Rock Hard.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12