Stichting Brein: geen downloadverbod, dan individuele uploaders vervolgen Stichting Brein: geen downloadverbod, dan individuele uploaders vervolgen

Piraterijbestrijder geïrriteerd door schijnkeuze tussen downloadverbod en heffingstelsel

, Atze de Vrieze

Stichting Brein: geen downloadverbod, dan individuele uploaders vervolgen

Piraterijbestrijder geïrriteerd door schijnkeuze tussen downloadverbod en heffingstelsel

Atze de Vrieze ,

In de Tweede Kamer is voorlopig geen meerderheid voor het downloadverbod dat staatssecretaris Fred Teeven graag in zou voeren. Het Algemeen Overleg over de speerpuntennotitie auteursrecht woensdag is de Stichting Brein in het verkeerde keelgat geschoten.

Piraterijbestrijder geïrriteerd door schijnkeuze tussen downloadverbod en heffingstelsel

In de Tweede Kamer is voorlopig geen meerderheid voor het downloadverbod dat staatssecretaris Fred Teeven graag in zou voeren. Het Algemeen Overleg over de speerpuntennotitie auteursrecht woensdag is de Stichting Brein in het verkeerde keelgat geschoten. De piraterijbestrijder neemt in felle bewoordingen afstand van de uitkomst en dreigt individuele uploaders aan te klagen als de politiek afziet van een downloadverbod. “Als downloaden uit evident illegale bron niet onrechtmatig wordt en de toegang tot sites die illegaal downloaden faciliteren niet geblokkeerd mag worden, dan zit er voor rechthebbenden die hun recht willen handhaven niets anders op dan de huidige wetgeving gebruiken voor het privaatrechtelijk vervolgen van individuele gebruikers die illegaal uploaden.”

“Het woord 'downloadverbod' is misleidend en afkomstig van anti-auteursrecht activisten die vinden dat alles op internet voor iedereen gratis toegankelijk moet zijn ongeacht of het met toestemming van de rechthebbenden op het internet geplaatst is. Het gaat, en het is inderdaad een mond vol, om het onrechtmatig maken van het downloaden van ongeautoriseerd aanbod. Dat maakt het namelijk mogelijk om tegen downloadsites op te treden, dat wil zeggen sites die illegaal downloaden faciliteren af te sluiten. De door de staatssecretaris voorgestelde onrechtmatigheid van illegaal downloaden is niet bedoeld om rechthebbenden in staat te stellen individuele downloaders privaatrechtelijk te vervolgen.”

Volgens Brein zitten de meeste partijen op het verkeerde spoor. Ze zijn ervan overtuigd dat een keuze gemaakt moet worden tussen een thuiskopiestelsel en een downloadverbod. Een misvatting, denkt de piraterijbestrijder. “In principe zou er echter geen keuze gemaakt hoeven worden, in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk bestaan een verbod op illegaal downloaden en een heffing voor privé kopiëren gewoon naast elkaar. Daags voor het overleg van vandaag speelden bonden van uitvoerende kunstenaars en de consumenten in op het idee van een keuze tussen het een of het ander door zich uit te spreken tegen een 'downloadverbod' (dat wil zeggen handhaving daarvan tegen consumenten) en voor een uitbreiding van de thuiskopieheffing.”

Of Brein daadwerkelijk individuele gebruikers aan wil pakken is de vraag. Tot nu toe koos de stichting nadrukkelijk niet voor die weg. “BREIN concludeert dat politieke partijen geen 'downloadverbod' willen omdat zij geen handhaving tegen individuele consumenten willen. Het voorstel van de staatssecretaris is daar eigenlijk mee in overeenstemming. BREIN is het daarmee eens. De staatssecretaris wil dat downloaden van illegaal aanbod wettelijk onrechtmatig is zodat platforms die illegaal downloaden faciliteren afgesloten worden. Daar richt de privaatrechtelijke handhaving zich op. Het is niet de bedoeling tegen (kleinschalige) downloaders op te treden anders dan door voorlichting. BREIN denkt dat dit consumentengedrag in principe meegenomen zou kunnen worden middels een aangepaste heffing die niet tot gevolg heeft dat illegale verspreiding en het faciliteren daarvan de facto gelegaliseerd wordt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12