Kytopia-project De Avonduren komt met sprookjesalbum in januari Kytopia-project De Avonduren komt met sprookjesalbum in januari

Rapper Kapabel werkte vier jaar aan debuutalbum

, Atze de Vrieze

Kytopia-project De Avonduren komt met sprookjesalbum in januari

Rapper Kapabel werkte vier jaar aan debuutalbum

Atze de Vrieze ,

27 januari verschijnt het eerste album van De Avonduren, een nieuwe act uit de Kytopia stal. Het project draait om de verhalende liedjes van de Utrechtse rapper Abel Aelvoet alias Kapabel. Onder leiding van Simon Akkermans (C-mon & Kypski) werkte hij met vier muzikanten de afgelopen tijd aan het titelloze album.

Rapper Kapabel werkte vier jaar aan debuutalbum

27 januari verschijnt het eerste album van De Avonduren, een nieuwe act uit de Kytopia stal. Het project draait om de verhalende liedjes van de Utrechtse rapper Abel Aelvoet alias Kapabel. Onder leiding van Simon Akkermans (C-mon & Kypski) werkte hij met vier muzikanten de afgelopen tijd aan het titelloze album. “Het idee is er al vier jaar”, vertelt frontman Kapabel, “Ik maak al jaren muziek en kwam er op een gegeven moment achter dat mijn verhalende liedjes het best aanslaan. Ik maak ze zelf ook het liefst. De beste manier om dat een stap verder te brengen is met muzikanten te spelen.”

De Avonduren is dus een album vol sprookjes, mythen en sagen, sommige bekend, sommige ontsproten aan het brein van Kapabel. Grote schrijvers als Lewis Carrol en Tim Burton noemt de rapper als voorbeelden. Eerste single Sjakie Schildpad is een bekend sprookje, over een haas met haast en te veel zelfvertrouwen en een schildpad die rustig zijn tijd neemt. Op de single is ook chansonnier Herman van Veen te horen. “Op het album staan allerlei verschillende soort verhalen. Voor sommige liedjes ben ik echt de mythologie in gedoken, andere komen uit mijn eigen omgeving of zijn afgeleid van verhalen van vrienden. Soms merk je een Oosterse sfeer, soms put ik uit Amerikaanse hiphop.”

Veel muziek is nog niet te horen, maar Kapabel belooft een rijk spectrum, van jazz tot hiphop tot funk tot drum ’n bass. Muzikaal gezien heeft hij opties genoeg, want Kapabel kan putten uit de rijke Kytopia stal. “Het is echt een grote familie, waarin ook de nodige concurrentie heerst. Als iemand iets tofs maakt, wil ik iets nog toffers maken. Dat is heel uitdagend. Simon was de grote leider bij het opnemen van de muziek, op het podium speel ik met drummer Bram Hakkens, percussionist Frank Wienk, toetsenist Niels Broos en bassist Dibbe van Laarhoven.” Bij het album verschijnt ook een prentenboek, gemaakt door kunstenaar Teo Skaffa.

Qua omschrijving doet De Avonduren vooral denken aan een theaterprogramma, maar de tournee van de band begint toch echt op popfestival Noorderslag in Groningen. Daarna volgen in februari en maart shows in onder meer Utrecht, Heerlen, Zwolle en Arnhem. “We vinden dat het thuishoort in de popzalen en in het theater”, zegt Kapabel. “We beginnen in de popzalen, en werken dan langzaam toe naar een voorstelling in de theaters.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12