Kamer stemt tegen motie openbaarmaking ACTA-documenten Kamer stemt tegen motie openbaarmaking ACTA-documenten

PVV draait en is plotseling tegen openbaarheid

, Erik Zwennes

Kamer stemt tegen motie openbaarmaking ACTA-documenten

PVV draait en is plotseling tegen openbaarheid

Erik Zwennes ,

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer gestemd over een motie van oppositiepartij D66 waarin het minister Verhagen oproept ‘geen onomkeerbare besluiten en toezeggingen te doen wat betreft Nederlandse ondertekening van het verdrag’. Daarnaast riep het op om documenten rond de totstandkoming van ACTA openbaar te maken. De motie is verworpen.

PVV draait en is plotseling tegen openbaarheid

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer gestemd over een motie van oppositiepartij D66 waarin het minister Verhagen oproept ‘geen onomkeerbare besluiten en toezeggingen te doen wat betreft Nederlandse ondertekening van het verdrag’. Daarnaast riep het op om documenten, die meer inzicht geven in de onderhandelingen rond de totstandkoming van een Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) openbaar te maken. De motie is verworpen.

Naast D66 waren PVV, SP, GroenLinks en de PvdA voor de openbaarmaking van de vertrouwelijke stukken over de onderhandelingen die tot de anti-piraterijverdrag hebben geleid. Tot vandaag leek PVV stellig in deze overtuiging, maar tijdens de stemming bleef het stil. De partij lijkt volledig gedraaid te zijn en komt terug op de eerdere eis van transparantie. Hiermee stemt de partij in met geheimhouding over ACTA. Overigens is de Europese fractie van de PVV nog steeds tegen geheimhouding.

Al lange tijd zijn onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten in gesprek over een verdrag tegen namaak. In deze ACTA staan de vrijheden van internetgebruikers op het spel. Dit werd onder meer duidelijk door lekken van documenten inzake de onderhandelingen.

De Amerikaanse overheid blijkt zeer ver te willen gaan in de aanpak van online piraterij. Zij zet in op veel meer en zware strafrechtelijke sancties tegen inbreuken op auteursrecht zoals het downloaden van muziek uit illegale bron. Eind 2010 zijn die onderhandelingen afgerond, en nu zal het Nederlands én het Europees parlement de uiteindelijke tekst moeten goedkeuren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12