Rats On Rafts UK Tour met Minny Pops

"Dit is het vetste en engste dat we tot nu toe gaan doen"

Pepijn van Gils ,

Na een toch al fantastisch 2011, beginnen de Rats On Rafts ook 2012 met een vliegende start. Op 18 januari spelen de heren een live-sessie in de radiostudio van BBC6. Aansluitend spelen ze een week in het voorprogramma van Minny Pops op de bakermat van de punkscene, in o.a. Sheffield, Leeds en Manchester.

Ze verheugen zich er enorm op. "Het is eigenlijk heel gek gegaan. We stonden afgelopen jaar in het voorprogramma van Pete & The Pirates. In Haarlem kochten zij allemaal onze plaat en vertelden ze dat ze die echt heel tof vonden. Een van die EP's hebben ze toen naar Mark Riley gestuurd, die hem een keer draaide. Toen een gezamenlijke vriendin hem tipte dat we naar Engeland komen in januari, heeft hij meteen contact gezocht om ons ook voor de show te boeken. Dat is natuurlijk te gek, omdat hij vroeger ook in The Fall heeft gespeeld, een van onze favoriete bands."

Zo reist de Nederlandse postpunk band af naar de steden waar het enkele decennia geleden allemaal begon. "Wij hebben natuurlijk alle platen geluisterd van The Fall en Stone Roses of Joy Division. Het is natuurlijk een droom die uitkomt om in Manchester te spelen. Het enige dat jammer is aan Manchester, is dat Oasis er vandaan komt."

Ze toeren die week mee met de Minny Pops, die er al aardig wat kilometers in de UK op hebben zitten. "Het is echt een eer dat we met hen mee op tour mogen. Zij houden vanaf januari na dertig jaar voor het eerst een reünietour, waarbij ze op zeven april in de Melkweg staan. In Engeland spelen zij ieder concert een ander album uit hun oeuvre. Daarnaast speelt ook Viv Albertine in het voorprogramma, de gitariste van The Slits. Allemaal even geweldig dus."

Dit alles komt na een toch al succesvol jaar voor The Rats. "Onverwachts eigenlijk en ondanks het oneven jaartal. Ik heb altijd een beter gevoel bij even cijfers namelijk. Op London Calling na, waar ik niet zo blij werd van ons verlate optreden in De Balie, was het best een fantastisch jaar met Incubate, de Popronde en Le Guess Who?."

Begin 2010 stonden de jongens al eens in Zuid-Engeland. "We speelden toen o.a. in Bristol en hadden toen iets meer vrije dagen tussen de optredens. We zijn er overigens om te spelen, dat is immers wat we doen, dus ik denk dat we ook dit drukke tourschema wel overleven. Sterker nog, dit is wel het vetste en engste wat we tot nu toe gaan doen." Zij worden in hun drukke speelschema bijgestaan door hun geluidsman / chauffeur Chris van Velde, die ook hun album opnam in zijn studio. "Hij heeft net een nieuw Volkswagen-busje en rijdt ons van Hull langs Sheffield, Leeds, Manchester en London en dan weer terug via Dover en Calais naar Nederland. Het zal wel even ruziën worden in dat busje met zijn allen, maar dat hoort erbij."

Op de laatste avond van Noorderslag staan ze overigens ook. "We spelen inderdaad om elf uur in de kelder van de Oosterpoort. Ik ben benieuwd wat dat nou allemaal inhoudt, al die blablabla rond dat festival. Het heeft mij nooit echt aangesproken om er heen te gaan, maar het schijnt dat er wel heel veel buitenlandse pers en boekers komen. We spelen volgende week overigens op de Winterfeesten in Venlo, dat vinden we net zo leuk. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het liefst speel ik in kroegen, waar de sfeer intiemer is en je iedereen in de ogen kan kijken."

Wat het komend jaar brengt, staat op de clubtour data die al bekend zijn, nog niet vast. "Er komt niet meteen een nieuw album. We hebben ontzettend veel zin om naast de bijbanen die we hebben gewoon weer lekker een paar maanden te toeren. Ook hebben we al wat nieuwe nummers die we in Engeland willen releasen. Die EP komt natuurlijk ook in Nederland uit in de loop van het jaar, verder moeten we het allemaal nog even zien."