3VOOR12 Draait (week 51): The Weeknd: vanaf dit weeknd te downloaden

De favorieten van de redactie

Pepijn van Gils ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 5 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 5 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

DE TOP 5

1. The Weeknd
The Weeknd opent zijn nieuwe (gratis downloadbare) album met een cover van Michael Jackson’s Dirty Diana. En dat doet hij op een wijze van dat je denkt: huh wat? Hoor ik Michael zelf? Imitator of innovator, The Weeknd wil met dit openingsstatement de vraag oproepen: misschien ben ik de nieuwe Michael? (Sander Kerkhof)

2. Hollandse Nieuwe Kerst Bonus (Eigen Beheer/3VOOR12)
Ik ben een zachte jongen die kerstliedjes heerlijk vindt en daar schaam ik me niet voor. Collega Erik Zwennes verzamelde er 31 van frisse Nederlands acts.  Ook met Kerst online. Kun je een keer wat anders luisteren tijdens het kerstdiner, zijn je tafelgenoten vast blij mee! (Stephen van Peursem)

3. DJ Sandeman - Song van het Jaar: De Remix
Als er iemand is die 75 nummers op een soepele manier binnen een uur weet te mixen is het Sandeman wel. Luisteren is geloven: dit is de ultieme mix die het jaar 2011 samenvat. (Christiaan Walraven)

4. Seventeen Evergreen - Psyentist EP (Lucky Number)
Het is een ietwat verwarrende samenstelling van de EP, omdat alle vier de tacks compleet van elkaar verschillen. Geen daarvan is echter onzorgvuldig geproduceerd. De indie / synth-pop / cave-techno combinatie doet misschien denken aan Yeasayer, maar een uitgesproken vergelijk zou misstaan. Alle vier de tracks op zich zeer boeiend: a must-listen! (Pepijn van GIls)

5. Don Omar & Duck Sauce
Blij dat we zijn met Ingmar's terugkeer op de redactie en frisse inbreng uit Zuid-Amerika, verdient hij sowieso een plek in de top 5 van de week. "De absolute hit in Argentinië was Duck Sauce met Barbra Streisand, wat een kneiter van een dansvloerkiller. Wat het zowel in Buenos Aires als in de toeristententen van Cusco erg goed deed was de Danza Kuduro van Don Omar." (Ingmar Griffioen)

 

DE LIJSTJES:

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

9 weken Zuid-Amerika: een impressie
Ruim drie maanden vrij was een zegening en het sein om naar Zuid-Amerika te gaan. Muzikaal niet heel vernieuwend, maar zeker op de cumbia en reggaeton was het goed feesten in Buenos Aires. Flamenco?  Ook niet verkeerd. In Peru houden ze meer van Huaynos Bailables (dansuitvoeringen van volksmuziek). Meest muzikale sportervaring ooit in het stadion van Boca Juniors. Typisch Peruaanse, maar ditmaal ook technisch vaardige coverband uit Cusco.

Don Omar & Duck Sauce
De absolute hit in Argentinië was Duck Sauce met Barbra Streisand, wat een kneiter van een dansvloerkiller. Wat het zowel in Buenos Aires als in de toeristententen van Cusco erg goed deed was de Danza Kuduro van Don Omar.

Duchess Says & Bombay Show Pig, live @ dB's, Utrecht, 18-12-11
Na 9 weken Zuid-Amerika was terugkomen met 3 3VOOR12 events op een rij een waar warm bad, zondag afgemaakt met een avondje dB's. Bombay Show Pig deed daar de tweede try-out set met louter nieuw materiaal en in nieuwe set-up (afgeslankt tot duo). Vooral het tweede deel van de set was best aardig, inclusief paar goede nummers. Beetje shoegaze, beetje indie, beetje Blood Red Shoes. Hoofdprogramma Duchess Says klonk online beter. Boeiende show, maar muzikaal wat te teutoons.

 

SANDER KERKHOF DRAAIT:

The Weeknd
The Weeknd opent zijn nieuwe (gratis downloadbare) album met een cover van Michael Jackson’s Dirty Diana. En dat doet hij op een wijze van dat je denkt: huh wat? Hoor ik Michael zelf? Imitator of innovator, The Weeknd wil met dit openingsstatement de vraag oproepen: misschien ben ik de nieuwe Michael?

ATP Festival, UK
Al weer twee weken geleden, maar nog steeds in het geheugen gegrift. Het ATP festival in Engeland, met Les Savy Fav, Battles en Caribou als curators. Die laatste sloot de zondagavond af met een wervelende live show, waarin Kieran Hebden (Four Tet), blazers van het Sun Ra Arkestra en ook James Holden (in witte labjas achter een stokoude analoge synth) ook een rol speelden. Onvergetelijk, vooral door de live versie van Caribou’s remix van Virgo Four’s It’s A Crime

Kraantje Pappie - Waar is Kraan?
Alvast gehoord op de 3VOOR12 burelen, de Groningse mc met de beats van de beste Nederlandse dance producers van de laatste jaren: Noisia. En ook live in Paradiso tijdens Noah’s Ark stal hij de show.

 

STEPHAN VAN PERSEM DRAAIT:

Bill Wells - Lemondale (nu op de luisterpaal)
Mooi, afwisselend van Schotse componist/arrangeur Bill Wells. Vol
melancholie, met de warmte van een Schote pub.

Steve Haudtschildt - Tragedy and geometry
Fijne spacepop en soundscapes van dit Emeralds lid

Song van het jaar uitzending
Knappe covers, leuke song stories, veel vaart, goede uitzending.
Volgend jaar wil ik de jaarmix van Sandeman als toetje ook op tv.

 

CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Hollandse Nieuwe Kerst Bonus CD 2
Nu de kerstdagen echt dichtbij beginnen te komen, begin ik steeds vaker deze kerstbonus te luisteren. Hoogtepunten zijn er wat mij betreft in overvloed, met toffe tracks van TDTMCM, No Ninja Am I, RipTide, Maq en How To Throw A Christmas Party.

DJ Sandeman - Song van het Jaar: De Remix
Als er iemand is die 75 nummers op een soepele manier binnen een uur weet te mixen is het Sandeman wel. Luisteren is geloven: dit is de ultieme mix die het jaar 2011 samenvat.

Eefje de Visser live bij de Song van het Jaar 2011, MC Theater, 15-12-2011
Van alle optredens die werden gegeven tijdens de Song van het Jaar-show, maakte wat mij betreft die van Eefje de Visser het meeste indruk. Haar cover van Lykke Li's I Follow Rivers raakte de juiste snaar en haar eigen nummer Hartslag was ondanks een beetje feedback over de boxen nagenoeg perfect, met dank aan de fantastische muzikanten van haar band Most Unpleasant Men.

 

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Ali B Op Volle Toeren: Kempi vs Corry Konings
De aflevering van dit seizoen die de boeken in kan: Corry Konings die man van de straat Kempi letterlijk in tranen brengt. Dat Kempi een gevoelige jongen was, wisten we al langer, maar dat uitgerekend de levensliedveteraan hem zo weet te raken was mooi om te zien. En daar was geen druppel ironie bij nodig. Unieke televisie. 

The Weeknd – Echoes Of Silence (gratis download)
Bij het sluiten van het jaar brengt het Canadese r&b fenomeen The Weeknd nog maar eens een gratis EP uit, zijn derde binnen twaalf maanden. Hij begint hem brutaal met een cover van MJ’s Dirty Diana, en weet die helemaal naar zijn hand te zetten. 

Eurosonic 2012: potential winners
Om vast een beetje in te luisteren in de kerstvakantie: een playlist met potentiele winnaars tijdens Eurosonic. Met een band uit Estland, de Finse variant op The Drums, het voormalige meisje naast Damien Rice en een Fransman van 17 die nu al dikke maatjes met Deadmau5 is.

 

PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Kurt von Stetten - Codify (Static Motor Recordings)
Von Stetten begon in 1996 al met experimenteren met muziek. Sinds hij de Drama Queens verliet als frontman, speelt hij als drummer in The Longwalls. Vorige week kwam zijn eerste soloalbum Cyclops uit. Deze plaat markeert het begin van zijn solo carriere en schrijf hij grotendeels onderweg in tourbus en vliegtuig.

The Coast of Nebraska - Hope Swallows
Weliswaar niet uit Nebraska, maar uit Austin, Texas komt mijn tweede suggestie. Afgelopen zaterdag kwam hun tweede EP uit in eigen beheer. Hun vorige EP Dark signals, dat in oktober uitkwam, zag ik al veelvuldig bij de Indie-freaks in de playlists opduiken. Met dit tempo zit er komend jaar een nieuw psychedelisch, glam / indierock albumpje aan te komen!

Seventeen Evergreen - Psyentist EP (Lucky Number)
Het is een ietwat verwarrende samenstelling van de EP, omdat alle vier de tacks compleet van elkaar verschillen. Geen daarvan is echter onzorgvuldig geproduceerd. De indie / synth-pop / cave-techno combinatie doet misschien denken aan Yeasayer, maar een uitgesproken vergelijk zou misstaan. Alle vier de tracks op zich zeer boeiend.