3VOOR12 Album van de Week (50): The Roots 3VOOR12 Album van de Week (50): The Roots

Hiphop conceptalbum Undun verliest sterke tracks niet uit het oog

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Album van de Week (50): The Roots

Hiphop conceptalbum Undun verliest sterke tracks niet uit het oog

Christiaan Walraven ,

De eerste toon van Undun, het nieuwste wapenfeit van The Roots is slechts een lange piep. De piep van een hartmonitor zonder kloppend hart. Even later begint het hart te kloppen en komt het hele levensverhaal van de fictieve gangster Redford Stephens in omgekeerde richting langs. Undun van The Roots is 3VOOR12 Album van de Week.

Hiphop conceptalbum Undun verliest sterke tracks niet uit het oog

De eerste toon van Undun, het nieuwste wapenfeit van The Roots is slechts een lange piep. De piep van een hartmonitor zonder kloppend hart. Even later begint het hart te kloppen en komt het hele levensverhaal van de fictieve gangster Redford Stephens in omgekeerde richting langs. Een karakter vernoemd naar Sufjan Stevens’ Redford (For Yia Yia & Pappou), waarmee een vierdelig instrumentaal epos aan het einde van de plaat wordt ingeleid. Undun is een hiphop-conceptalbum geworden, vernoemd naar het gelijknamige nummer van de Canadese rockband The Guess Who. Inderdaad, The Roots heeft nogal een klus voor zichzelf bedacht, maar als er een groep is die het waar kan maken is het wel The Roots. Undun van The Roots is 3VOOR12 Album van de Week.

Schoenmaker blijf bij je leest. Dat moeten mensen gedacht hebben toen ze dit plan van The Roots voorgeschoteld kregen. De band uit Philadelphia, Pennsylvania liet zich echter niets wijsmaken en ging er voor. Daar kunnen wij nu allemaal de vruchten van proeven. Het soulvolle geluid dat werd ingezet op de vorige plaat How I Got Over en het album dat de band samen met John Legend maakte wordt op Undun voortgezet. Fans van de oudere, donkere The Roots-platen zullen dan ook wederom teleurgesteld zijn, maar gelukkig verloor de band zich niet in het concept en hebben ze gewoonweg weer een aantal ontzettend toffe tracks gemaakt.

Luister bijvoorbeeld eens naar single Make My of het duistere, orkestrale Tip The Scale. Die laatste geeft misschien het gevoel van de plaat wel het beste mee: meeslepend door de grootse orkestrale sound en duister door de rauwe teksten. Teksten over een goede, slimme jongen die het verkeerde pad op gaat en een leven als gangster leeft. Als we drummer en producer ?uestlove mogen geloven is het karakter van Redford Stephens dan ook deels geïnspireerd door Avon Barksdale uit de Amerikaanse televisieserie The Wire, die een soortgelijk verhaal heeft.

Met minder dan veertig minuten is Undun een kort album, zeker als je nagaat dat de eerste paar albums van The Roots ongeveer tweemaal zo lang duurden. Maar als je verder in je carrière bent en inmiddels een contract hebt bij de bekende Amerikaanse talkshow Late Night With Jimmy Fallon is het misschien wel verstandig te kiezen voor een korter album zonder missers dan een ellenlang epos te schrijven met tracks waar niemand op zit te wachten. Undun is gewoonweg weer een sterke plaat en een waardevolle, unieke aanvulling op het huidige oeuvre van de band.

Undun van The Roots is nu te beluisteren op de luisterpaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12