Warme zomerdag en Will And The People zijn perfecte match Warme zomerdag en Will And The People zijn perfecte match

Will and the People spelen een relaxte ska set die het zomergevoel op Lowlands alleen maar verder versterkt

, door Pieter van Hoogdalem, foto's Tim van Veen

Warme zomerdag en Will And The People zijn perfecte match

Will and the People spelen een relaxte ska set die het zomergevoel op Lowlands alleen maar verder versterkt

door Pieter van Hoogdalem, foto's Tim van Veen ,

Het is nog maar een jaar geleden dat de Britse groep voor het eerst bij elkaar kwam, maar inmiddels klinkt het viertal als een hecht collectief. Ze zijn al snel bij elkaar in huis gaan wonen en waarschijnlijk repeteren ze daar ook elke dag.

Will and the People spelen een relaxte ska set die het zomergevoel op Lowlands alleen maar verder versterkt

Het is nog maar een jaar geleden dat de Britse groep voor het eerst bij elkaar kwam, maar inmiddels klinkt het viertal als een hecht collectief. Ze zijn al snel bij elkaar in huis gaan wonen en waarschijnlijk repeteren ze daar ook elke dag. Zichtbaar onder de indruk van het toegestroomde publiek maakt de band een overtuigend debuut op Lowlands met hun door ska en reggae geïnspireerde songs.

CONCERT
Will And The People, Lowlands Lima, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
De catchy nummers van Will And The People balanceren tussen ska en reggae. Bob Marley is hun grote held, maar het kan niet anders dan dat ze ook geluisterd hebben naar een band als The Police.

PLUS
De band opent met 'Capetown Blues'. Een lekker skanummer, maar denk hierbij niet aan de opgefokte ska van bijvoorbeeld Madness. Dit viertal houdt vast aan de relaxte, lome sfeer van reggae, zelfs in de meer uptempo nummers. De muzikanten gaan gekleed in afgeragde, oversized T-shirts en vooral de zanger/gitarist ziet er uit als een eigenwijs straatschoffie, die ook over humor beschikt: ‘Sing with me! Oh, that was fucking rude, I’m sorry… Please sing with me.’ Tijdens het concert worden eigenlijk geen zwakke nummers gespeeld, al klinkt het nieuwe ‘Masterpiece’ alsof het nog niet helemaal af is. De liedjes zijn pakkend, hebben de nodige variatie en worden strak gespeeld met spatzuivere koortjes van de bassist en toetsenist. Bij ‘Holiday’ gaat het tempo omhoog en kan er eindelijk gesprongen en (stiekem) gecrowdsurfd worden. De Pixies-cover ‘Where is my mind?’ begint als vuige rock, maar komt heel knap toch weer uit bij het skageluid dat deze band kenmerkt. Afsluiter ‘Lion in the morning sun’ laat het enthousiaste publiek achter in hogere sferen.

MIN
De gitarist loopt af en toe te rommelen aan zijn soms haperende gitaar en speelt op momenten misschien wat slordig, maar dit onderbreekt de flow van de show niet.

CONCLUSIE
De zon schijnt volop deze zaterdagmiddag, wat eindelijk een zomergevoel oproept bij de festivalgangers. Will And The People blijkt de ideale act te zijn voor een dag als deze en krijgt het publiek met gemak aan het dansen en springen. Het schrijven van pakkende nummers lijkt ze gemakkelijk af te gaan en we kijken halsreikend uit naar een volgend album en een volgend optreden op dit festival.

CIJFER:
8,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12