VNPF: btw-verhoging zal ook poppodiabranche treffen VNPF: btw-verhoging zal ook poppodiabranche treffen

Kaartverkoop daalt door btw-verhoging en financiële malaise

, Timo Pisart

VNPF: btw-verhoging zal ook poppodiabranche treffen

Kaartverkoop daalt door btw-verhoging en financiële malaise

Timo Pisart ,

Komend seizoen zal ook de verkoop van concerttickets verder teruglopen dankzij de btw-verhoging en aanhoudende financiële malaise, dat voorspelt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

Kaartverkoop daalt door btw-verhoging en financiële malaise

Komend seizoen zal ook de verkoop van concerttickets verder teruglopen dankzij de btw-verhoging en aanhoudende financiële malaise, dat voorspelt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Eerder vandaag publiceerde het ANP de cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, waaruit blijkt dat de voorverkoop voor het komend theaterseizoen sterk is teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Het aantal verkochte kaarten daalde met 14 procent vergeleken met het vorige seizoen. Dergelijke cijfers zijn nog niet bekend in het popmuziekcircuit, maar Schans verwacht dat de ticketverkoop in zijn branche minder hard zal teruglopen.

Schans: "In het theater wordt gewerkt met abonnementen en gaat het gehele seizoen al ver van tevoren in de voorverkoop, in onze cirkel werkt het niet zo. Je kunt in maart nog niet intekenen voor het programma van Paradiso in 2011/2012. In de theaters werd vroeger zo'n 60 procent van de kaarten via abonnementen verkocht, inmiddels is dat 40 procent. Dat komt doordat het een hoop geld is in een klap, maar ook omdat consumenten vaker op het laatste moment besluiten wat ze gaan doen. Die abonnementen zijn een hele duidelijke economische graadmeter, dat hebben wij niet."

De btw-verhoging van 6 naar 19 procent, die op 1 juli is ingegaan, wordt gedeeltelijk doorgerekend in de ticketprijs. Schans verwacht dat er komend jaar minder optredens zullen plaatsvinden, net als in het theatercircuit. "We hebben de cijfers uit 2010 net binnengekregen waaruit blijkt dat er steeds minder wordt geboekt, ik verwacht dat die trend zal doorzetten in 2011."

Update: Marjanne Manders van Mojo Concerts geeft aan nog niet te weten of de ticketverkoop bij de grote evenementen zal dalen. "Onze nadruk ligt op het einde van het jaar, wanneer de festivals in de verkoop gaan." Ook over grote shows in de HMH en Ahoy kan Manders nog niets zeggen. Mojo rekent de btw-verhoging geheel door in de ticketprijs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12