Tien tips voor Great Wide Open 2011

O.a. Palio Superspeed Donkey, Kurt Vile, Eefje de Visser en Hanggai

Atze de Vrieze ,

Over minder dan een week begint de derde editie van Into The Great Wide Open. Deze week maakte de organisatie tot ieders verrassing ineens nog een grote naam bekend: dEUS. Tot nu toe was de grootste naam Kings Of Convenience, de band van Erlend Oye, die het vorig jaar met The Whitest Boy Alive zo naar zijn zin had op Vlieland dat hij graag terug wilde komen. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer, komend weekend op Vlieland. Tien tips uit het programma.

O.a. Palio Superspeed Donkey, Kurt Vile, Eefje de Visser en Hanggai

Over minder dan een week begint de derde editie van Into The Great Wide Open. Deze week maakte de organisatie tot ieders verrassing ineens nog een grote naam bekend: dEUS. Tot nu toe was de grootste naam Kings Of Convenience, de band van Erlend Oye, die het vorig jaar met The Whitest Boy Alive zo naar zijn zin had op Vlieland dat hij graag terug wilde komen. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer, komend weekend op Vlieland. Tien tips uit het programma. 3VOOR12 doet dit weekend uitgebreid verslag van het festival, met recensies, sfeerverhalen en een livestream op de speciale festivalsite.

Palio Superspeed Donkey
De Amsterdammers van Palio Superspeed Donkey zijn zo jong dat zelfs DeWolff naast hen een stel uitgerangeerde ouwe lullen lijkt. De gemiddelde leeftijd is nog geen vijftien, maar frontman Willem kreeg de rock 'n roll met de paplepel ingegoten door papa John-Cees Smit (Scram C Baby). Verwacht energieke op Britse leest geschoeide garagepop.


Kurt Vile & The Violators
Kurt Vile, de zoon van een treinmachinist met tien kinderen, is als muzikant een echte diesel. Hij begon voorzichtig in de underground, toen nog als gitarist van The War On Drugs. Met zijn vierde album Smoke Ring For My Halo beleeft hij dit jaar een bescheiden doorbraak. Sommige van zijn songs zijn introvert, in andere rockt hij als een trippy Freaktrain. (Kurt Vile op de Luisterpaal)


The Kik
Neerlands nieuwste beatgroep The Kik is ontstaan uit overblijfselen van The Madd en Mark & The Spies. Jongens die weten waar ze het over hebben dus, zowel qua muziek als looks. Eerste single My Eyes Are Still Dry verscheen op Excelsior, een nieuw nummer werd vlak voor het festival gratis het net op geslingerd.


Jungle By Night ft Jiggy Dje
De negen afrobeat jongens van Jungle By Night behoeven nauwelijks nog introductie. Ze speelden dit jaar op elk - maar dan ook echt elk - festival. De reacties zijn overal hetzelfde: enthousiast, virtuoos, veel liefde voor muziek. Waarom dan toch een tip waard? Omdat rapper Jiggy Dje - over een paar maanden komt zijn derde album uit - voor de gelegenheid aanschuift. Jiggy By Night! (Jungle By Night op de Luisterpaal)


GEM
Maurits Westerik verzamelde een compleet nieuwe band om zich heen, met voornamelijk kopstukken uit de Utrechtse muziekscene. Op Great Wide Open zullen ze integraal het nieuwe album Hunters Go Hungry spelen, dat een stuk gevarieerder en subtieler is dan we van de Utrechters gewend waren. Minder overstuurde gitaren, meer groove, maar nog altijd pakkende liedjes. (GEM op de Luisterpaal)


James Vincent McMorrow
Singer-songwriter James Vincent McMorrow mocht eind vorig jaar op het laatste moment aantreden op London Calling. Hij vloog op het laatste moment in en moest een uur na de show weer vertrekken. Genoeg voor hem en zijn gitaar om indruk te maken. Voor liefhebbers van zeer subtiele folk met kopstem, a la Bon Iver. Alvast een gratis tip voor recensenten op zoek naar grapjes: een van zijn liedjes heet If I Had A Boat. (James Vincent McMorrow op de Luisterpaal)


Hanggai
Torre Florim van De Staat was zo onder de indruk van de Chinees/Mongoolse band Hanggai dat hij het nummer Yekul Song van ze samplede op zijn nieuwe album. Het is een slepende song met ratelende kettingen en die karakteristieke diepe keelklanken. Hanggai vermengt zijn traditionele Oosterse folkmuziek vaak met Westerse punkinvloeden. (Hanggai op de Luisterpaal)


Guido Belcanto
Een noeste Vlaamse levenskunstenaar die net zo gemakkelijk zingt over de pechstrook over het leven als over seks op vreemde plaatsen. Een man die een glimlach kan oproepen met een liedje over een eenzame man op zoek naar de liefde van zijn leven: "Ze moet ook niet steenrijk zijn, maar wel proper en koket, een moeder in de keuken, een hoer in het bed."


Wild Nothing
Op plaat is Jack Tatum in zijn eentje Wild Nothing, maar de man uit Blacksburg, Virginia heeft natuurlijk wel een band bij zich. Op het uitstekende shoegaze/indie debuutalbum Gemini uit 2010 stonden de uitstekende singles Chinatown en Summer Holiday.


Eefje de Visser
Zangeres Eefje de Visser deed goede zaken vorige week op Lowlands, ondanks dat ze erg vroeg op de dag speelde. Haar album De Koek eindigde zelfs op nummer 4 in de lijst van beste Lowlands-verkopen van Concerto. Ze maakt dan ook typische luistermuziek: zachtaardig gearrangeerde Nederlandsetalige popliedjes met veel tekst. Gevoelig, maar tegelijk luchtig en geestig. (Eefje de Visser op de Luisterpaal)