Textures brengt vierde album Dualism eind september uit Textures brengt vierde album Dualism eind september uit

Eerste nummer Singularity nu online

, Ingmar Griffioen

Textures brengt vierde album Dualism eind september uit

Eerste nummer Singularity nu online

Ingmar Griffioen ,

Textures brengt het vierde album Dualism op 23 september uit in Europa, Zuid-Amerika, Australië en Azië en vier dagen later in Noord-Amerika. Begin september begint de metalband aan de eerste Noord-Amerikaanse tour, die de Brabanders in een maand ook naar Canada en Mexico City voert. Vandaag is het eerste nummer Singularity naar buiten gekomen op Facebook.

Eerste nummer Singularity nu online

Textures brengt het vierde album Dualism op 23 september uit in Europa, Zuid-Amerika, Australië en Azië en vier dagen later in Noord-Amerika. Begin september begint de metalband aan de eerste Noord-Amerikaanse tour, die de Brabanders in een maand ook naar Canada en Mexico City voert. Vandaag is het eerste nummer naar buiten gekomen. Singularity kun je op Facebook streamen (in ruil voor een like).

Drummer Stef Broks moet even flink de keel schrapen na drie uur onafgebroken interviews geven aan zes Australische media. Vooral de belangstelling van in metal specialiserende webzines voor Textures blijkt overweldigend. "Morgen nog een stel en vrijdag volgen de grotere Indiase bladen als Rolling Stone. En dan moet ik nog tientallen webzines te woord staan."

In tegenstelling tot India heeft Textures nog nooit in Australië gespeeld. Dat was altijd te duur volgens Broks. "Nu dienen de kansen zich aan. We overleggen met onze boekers. Sinds onze tweede plaat Drawing Circles zien we een piek in de merchandise-verkoop in Australië. Er zitten daar dus veel fans, en we moeten er snel naartoe." Dat zal voorlopig niet lukken; tot december is de metalgroep helemaal volgeboekt met onder meer een Engelse tour. "We gaan binnenkort overleggen over begin 2012. Maar we moeten naast het bandleven ook nóg een leven hebben", lacht de drummer.

Textures zit tijdens de albumrelease in het Amerikaanse Idaho en presenteert de plaat een maand later: op 22 oktober in Keulen en 23 oktober in de Mezz, Breda. "Keulen wordt speciaal. Daar draait het hele festival rond 'Djent', de progressieve metalscene waar wij in schijnen te zitten. Wij zijn de headliner en er komen ook nieuwere bands als Chimp Spanner en TesseracT." Djent is een onomatopee voor het lage gitaargeluid, dat bands als Meshuggah en Textures al jaren produceren en volgens Broks door veel jonge bands als Periphery gebruikt wordt. "De gitarist van Periphery heeft bedacht dat dat een goede naam is, voor wat we hier eerst math metal noemden. Het maffe is dat de nieuwe lichting sinds de release van ons vorige album Silhouettes heel snel opgekomen is, en best wel hip is bij een commercieel publiek."

The Guardian signaleerde dat middels een artikel over 'Djent, the metal geek's microgenre'. "Die bands zijn drie jaar jonger maar zijn allemaal fan van Meshuggah en Textures", merkt Broks op. Daarvan plukt Textures dan weer de vruchten in de vorm van de headlinerspot in Keulen en een lange Noord-Amerikaanse tournee met onder meer Periphery.

Singularity is een bijna 7 minuten durende track. "Het is Textures pur sang: repetitief, met een lange spanningsboog en hectische stukken. Het nieuwe album bevat alles waar Textures nu voor staat en de afgelopen tien jaar voor heeft gestaan. Dit zijn wij. Met een nieuwe zanger, maar alle ingrediënten zitten er nog in." De release van de eerste track zien de zes leden als een vuurdoop. Broks: "Onze plannen staan wel en we hebben mensen ook al gek gemaakt met studioteasers en het artwork, maar ze hebben nog geen idee van de nieuwe muziek."

Ondanks het vertrek van zanger Eric Kalsbeek en toetsenist Richard Rietdijk (een nieuwe zanger en toetsenist traden in 2010 toe) is er niet zo gek veel veranderd. Wel wordt er naast het gegrunt meer gewoon gezongen. "Cleane zang met een soul-randje", noemt Broks dat. "Dat staat allemaal in dienst van het epische gehalte van de songs en is nu wat dwingender aanwezig. We doen er ook een schepje bovenop qua spanningsbogen." Bij het vertrek van de twee leden lag er al wat materiaal, maar ze zijn op Dualism niet meer te horen. "We hebben wel een paar ideeën gebruikt van de vorige zanger, die samen met onze bassist ook weer het artwork gedaan heeft. Hij vond het tof dat zijn opvolger Daniël die zanglijnen gebruikt. Dat was voor Daniël ook wel lekker, want hij moest al drie platen in zijn kop krijgen en twee uur nieuw materiaal instuderen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12