Smith Westerns herpakt zich na noodlottig Pukkelpop Smith Westerns herpakt zich na noodlottig Pukkelpop

Retestrakke band verliest nergens de oude schwung

, door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

Smith Westerns herpakt zich na noodlottig Pukkelpop

Retestrakke band verliest nergens de oude schwung

door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Gisteren werd Smith Westerns al spelend op Pukkelpop net als zovelen overvallen door het noodweer. Met een geleende backline en de schrik nog in de benen spelen ze desondanks een knappe set.

Retestrakke band verliest nergens de oude schwung

Gisteren werd Smith Westerns al spelend op Pukkelpop net als zovelen overvallen door het noodweer. Met een geleende backline en de schrik nog in de benen spelen ze desondanks een knappe set.

CONCERT
Smith Westerns, Lowlands Charlie Stage, vrijdag 19 augustus 2011

MUZIEK
‘De gitaren zijn naar dûh kleaute, de effectpedalen zijn naar dûh kleaute,’ Dave von Raven, presentator van de Charlie Stage zegt het zoals het is. Gisteren werd de Amerikaanse garagepopband Smith Westerns al spelend op Pukkelpop net als zovelen overvallen door het noodweer. Ze wisten zich in veiligheid te brengen, maar hun instrumentarium ging er aan. Toch staan ze vandaag op Lowlands. Met een geleende backline en een gretig publiek voor zich. Lowlands maakt zich op voor dit alternatieve hitkanon.

PLUS
De jongens komen, met een extra gitarist/toetsenist, op en vragen zonder onnodige pathos om een minuut stilte voor de slachtoffers van het noodweer op Pukkelpop. Het eerste nummer komt er nog wat ingehouden uit, maar daarna is ook voor deze band de beste remedie om de sterren van de hemel te spelen. En dat lukt ze bijzonder goed. De jonge-jongensbranie van weleer heeft plaats gemaakt voor sexy rocksterrenswag. Met een soepel gebaar veegt zanger Cullen Omori de zonnebril van zijn hoofd. Zijn bijna huilende puppieogen richt hij richting hemel en getergd gooit hij er een ferme kreet uit. De band lijkt bevrijd en heeft er nu ook plezier in. De demonen van gisteren zijn even weggespeeld. Vrijwel de gehele laatste plaat wordt gespeeld, aangevuld met het ijzersterke liedje 'Be My Girl' van hun debuut. De extra toetsenist zorgt voor wat extra diepte in het geluid en meer nadruk op de aanstekelijke melodieën.

MIN
Het optreden komt wel heel erg moeizaam op gang. De balans in het bandgeluid mist soms. Wellicht heeft het te maken met de geleende apparatuur. Daarbij liggen de Queen’eske gitaren wel heel zwaar in de mix. De echte lol volgt pas wanneer de hele tent de hit 'Weekend' meezingt. Omori heft zijn gitaar en steekt zijn tong uit.

CONCLUSIE
Het is een bijna pijnlijk contrast: gisteren zorgde noodweer voor het naarste optreden dat de band ooit gegeven moet hebben en vandaag straalt de zon terwijl Smith Westerns het beste optreden op Nederlandse bodem geeft. Voorheen waren de liedjes er wel maar rammelde de optredens nog van alle kanten. Nu is Smith Westerns precies zonder maar schwung te verliezen, stoer zonder arrogant te ogen en hitgevoelig zonder een formule te worden. Heel knap. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven.

CIJFER:
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12