Royal Republic trakteert op rock & grol clichés Royal Republic trakteert op rock & grol clichés

Dit is geen rockband, dit is cabaret

, tekst Ingmar Griffioen, foto's Tim van Veen

Royal Republic trakteert op rock & grol clichés

Dit is geen rockband, dit is cabaret

tekst Ingmar Griffioen, foto's Tim van Veen ,

Grote gebaren, drie man die synchroon op de snaren rammen, de voet ferm op de monitor geplant, een drumsoloparodie, nog meer potsierlijk uiterlijk vertoon, harde en snelle rock met covers van Motörhead, Lynyrd Skynyrd, Metallica, een zanger die slechte Chuck Norris grappen vertelt en wat al niet meer. Wat gebeurt hier in vredesnaam, zo vroeg op de middag in de India?

Dit is geen rockband, dit is cabaret

Grote gebaren, drie man die synchroon op de snaren rammen, de voet ferm op de monitor geplant, een drumsoloparodie, nog meer potsierlijk uiterlijk vertoon, harde en snelle rock met covers van Motörhead, Lynyrd Skynyrd, Metallica, een zanger die slechte Chuck Norris grappen vertelt en wat al niet meer. Wat gebeurt hier in vredesnaam, zo vroeg op de middag in de India?CONCERT
Royal Republic, Lowlands India, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Heavy rockend en theatraal kwartet uit het Zweedse Malmö, met veel aandacht voor uiterlijk vertoon. Grote gebaren-hardrock à la Danko Jones maar met meer bravoure, The Hives maar dan minder punk, een psychedelische rocker, een gejaagde punksong, een Nirvana-riff en heel stel letterlijke citaten in stukken 'Battery' (Metallica), 'Sweet Home Alabama' en een door de bassist gebrulde, kippenvelwekkende versie van 'Ace Of Spades'.

PLUS
Nee, Royal Republic is ook niet de Zweedse Peter Pan Speedrock, de band is een stuk gevarieerder bezig. En dan is de muziek nog maar de helft van het verhaal bij het Zweedse heavy kwartet. Performance is minstens zo belangrijk. Frontman Adam Grahn was vermoedelijk liever acteur, uitsmijter of stand-up comedian in een nachtclub geworden, maar als frontman van een rockband is hij ook volledig in z'n element. Met veel gevoel voor show neemt hij publiek bij de hand en de neus.

MIN
Grahn slaat, eufemistisch uitgedrukt, wat door. In het tweede nummer roffelt hij op zijn vooruitgestoken borstkast en pompt dan die gebalde vuist in de lucht. King Kong en Conan The Barbarian zijn er niks bij. Alsof hij zeggen wil: 'Ik weet niet of jullie er klaar voor zijn, maar ik wel'. Nou het doel is bereikt: de India is er vrijwel meteen klaar voor en blijft dat een uur lang. Die Chuck Norris- en andere matige grappen zijn tot daar aan toe, maar die Beastie Boys-rap van gitarist Hannes Irengård en drummer Per Andreasson is echt te triest. Deze band stond natuurlijk veel te vroeg geprogrammeerd. De mensen die om 14.40 uur beneveld zijn, zijn dat nog van de zaterdag.

CONCLUSIE
Gelukkig neemt Royal Republic zichzelf niet zo serieus. Dit is geen rockband, dit is cabaret. Een uur vullen met één album op zak? Dan ontkom je niet aan een drumsolo, weet Royal Republic. Grahn en drummer Andreasson gaan niet zomaar voor een dubbele drumsolo, maar voor een parodie daarop, in slow motion en met dikke knipoog. Dit is hardrock karaoke live on stage, goed voor een hele dikke glimlach. En bedenk wel: die paar duizend man die hier trouw blijven staan, zelfs voor een toegift (!) van drie nummers, die kunnen ook naar De Staat in de Alpha gaan. Ze verkiezen de onderbroekenlol en strakke clichérock van deze vier Zweden. Royal Republic zou uitstekend tot zijn recht komen op de Zwarte Cross, op Nirwana's Tuinfeest en op Rosrock in Rossum. En zeker ook vannacht in de Tïtty Twïster (zoals de stage manager van de TT naast me bepleit), maar ook in de Lowlands dagprogrammering zitten hier dus veel mensen op te wachten.

CIJFER:
6,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12