Radio 538 op ramkoers met Buma/Stemra Radio 538 op ramkoers met Buma/Stemra

Commerciële zender kwaad over verhoogde vergoedingen podcasts

, Atze de Vrieze

Radio 538 op ramkoers met Buma/Stemra

Commerciële zender kwaad over verhoogde vergoedingen podcasts

Atze de Vrieze ,

Radio 538 is laaiend op Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie heeft de tarieven op podcasts verhoogd. De commerciële radiozender trekt nu podcasts ‘538 Dance Department’ en ‘Powermix’ terug van al haar websites. “Buma Stemra had eerder gemeld dat dit bedrag per 2011 naar een redelijk niveau getild moest worden. Echter blijkt nu dat Radio 538 bijna 100 keer zoveel moet gaan betalen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2011.”

Commerciële zender kwaad over verhoogde vergoedingen podcasts

Radio 538 is laaiend op Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie heeft de tarieven op podcasts verhoogd. De commerciële radiozender verklaart naar eigen zeggen 'de oorlog' aan Buma/Stemra en trekt podcasts ‘538 Dance Department’ en ‘Powermix’ terug van al haar websites. “Buma Stemra had eerder gemeld dat dit bedrag per 2011 naar een redelijk niveau getild moest worden. Echter blijkt nu dat Radio 538 bijna 100 keer zoveel moet gaan betalen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2011.”

Update 21.30 uur:
Radio 538 haalt per direct alle podcasts van de website, zo meldt het radiostation in een bericht.

Volgens Jan-Willem Brüggenwirth betaalde de zender tot voorkort een bedrag van een paar honderd euro per podcast. Per 1 januari verandert dat in 1 cent per download. "Onze podcasts worden gemiddeld 800.000 keer per maand gedownload. Dat was zelfs nog meer tot we Tiësto kwijt raakten. We hebben het dan over een bedrag van 60.000 euro per jaar. We hebben geprobeerd de dialoog aan te gaan. We zijn in gesprek geweest, maar uiteindelijk voert Buma het toch domweg door."

538 claimt geen geld te verdienen met de podcasts, en het enkel als een service naar de luisteraar te beschouwen. De podcasts die herhalingen bevatten van de programma’s. Volgens directeur Jan-Willem Brüggenwirth is de zender niet te beroerd om Buma/Stemra te betalen. “We betalen graag voor de muziek die we gebruiken, maar dan wel zonder mes in de rug.” 538 programmamaker Dennis Ruyer gebruikte op Twitter zelfs het woord 'maffia', ook Brüggenwirth herkent zich daarin. "Dat gevoel krijg je wel heel erg. Ik vind het in elk geval een zeer onbeschofte manier van zaken doen. Buma/Stemra heeft enorm veel problemen om op een goede manier om te gaan met nieuwe ontwikkelingen."

Volgens Bas Erlings van Buma/Stemra is het nieuwe tarief wel degelijk redelijk. "Er is een moment dat je zoiets moet invoeren. Het oude tarief was 240 euro per podcast. Dat tarief gold sinds de uitvinding van de podcast, maar de functie van de podcast is inmiddels sterk veranderd. Het is een verkoopvervangend product geworden. 538 maakt podcasts van wel drie uur, die vol zitten met muziek. Alle gezamenlijke rechthebbenden krijgen daar nu bij elkaar 1 cent per download voor. Wij zijn er om de belangen van rechthebbenden te verdedigen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12