Omar Souleyman is de held van Lowlands Omar Souleyman is de held van Lowlands

Woestijntemperaturen bij de Syrische bruiloftszanger

, tekst en foto's Atze de Vrieze

Omar Souleyman is de held van Lowlands

Woestijntemperaturen bij de Syrische bruiloftszanger

tekst en foto's Atze de Vrieze ,

Het is geen pretje om in Syrië te wonen op dit moment. Er waren zelfs twijfels of Omar Souleyman het festival wel zou bereiken. Maar hier is hij dan, de grootste cultfiguur van het moment, gekleed in een lang, wit gewaad, een geblokte doek op zijn hoofd en de zonnebril. Zo gruwelijk slecht als president Assad is voor zijn volk, zo gruwelijk goed is Omar Souleyman.

Woestijntemperaturen bij de Syrische bruiloftszanger

Het is geen pretje om in Syrië te wonen op dit moment. Er waren zelfs twijfels of Omar Souleyman het festival wel zou bereiken. Maar hier is hij dan, de grootste cultfiguur van het moment, gekleed in een lang, wit gewaad, een geblokte doek op zijn hoofd en de zonnebril van een oliesjeik. Zo gruwelijk slecht als president Assad is voor zijn volk, zo gruwelijk goed is Omar Souleyman.

CONCERT
Omar Souleyman, Lowlands X-Ray, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
Men zegt dat Omar Souleyman al 500 cassettebandjes heeft uitgebracht. Daarbij worden voor het gemak ook de opnames van Syrische bruiloften meegerekend, jarenlang zijn belangrijkste bron van inkomsten. Sinds een jaar of twee mag hij rekenen op warme belangstelling uit het buitenland. Tegenwoordig is hij zelfs dikke maatjes met Bjork, voor wie hij een aantal remixen maakte. Zijn muziek is onnavolgbaar, een mix tussen traditionele Arabische muziek en reggaeton-achtige ritmes en harde beats, in een stijl die dabke genoemd wordt. Zijn Koerdische en Arabische teksten zijn natuurlijk voor de gemiddelde Nederlander niet te verstaan, maar dat zal vandaag niemand wat uitmaken.

PLUS
Souleyman begint met een kalm, meer traditioneel liedje, maar als zijn stoïcijnse begeleider Sa'id tijdens het tweede nummer de eerste beat uit zijn keyboards tovert, stijgt een luide roooooaaaar op uit de X-Ray. Vanaf dat moment ligt de zaal aan zijn voeten. Er wordt gecrowdsurft, er is een groep jongens met theedoeken op hun hoofd, en de meisjes van Trippple Nippples storten zich vooraan op de meest flexibele dansjes die je ooit hebt gezien. Een jongen wat verderop danst met een kruk alsof het een staf is. Zien is geloven: Omar Souleyman herstelt gebroken benen waar je bij staat. De man zelf schrijdt kalm van links naar rechts. Soms spreidt hij zijn armen, soms klapt hij. Vaker zweept hij iedereen op met een herhaald 'jalla jalla'. Ja, natuurlijk, die man is grappig, maar het allermooist is dat zijn muziek ook echt steengoed is. Hyper snel, met opzwepende beats en dat nerveuze geluid van een gesamplede saz als basis.

MIN
Alle liedjes zijn hetzelfde. Maar echt een minpunt is dat niet, want het werkt bezwerend.

CONCLUSIE
Er gebeuren hier in de X-Ray dingen die in Syrië het daglicht niet zouden kunnen verdragen. Omar Souleyman brengt Lowlands op woestijntemperatuur. Verschroeiend optreden.

CIJFER:
9

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12