Motorpech nekt De Staat Motorpech nekt De Staat

Meer macho dan ooit, nog altijd bevlogen

, door Christiaan Walraven, foto's: Nick Helderman

Motorpech nekt De Staat

Meer macho dan ooit, nog altijd bevlogen

door Christiaan Walraven, foto's: Nick Helderman ,

Twee jaar geleden stond De Staat in topvorm op Lowlands. Torre en de mannen bezorgden toen één van de hoogtepunten van het festival in de Grolsch. Met het tweede album Machinery op zak heeft De Staat nu een prachtplek in de Alpha gekregen en mag de geöliede machine laten zien of er over het publiek heen gewalst kan worden.

Meer macho dan ooit, nog altijd bevlogen

Twee jaar geleden stond De Staat in topvorm op Lowlands. Torre en de mannen bezorgden toen één van de hoogtepunten van het festival in de Grolsch. Met het tweede album Machinery op zak heeft De Staat nu een prachtplek in de Alpha gekregen en mag de geöliede machine laten zien of er over het publiek heen gewalst kan worden.CONCERT
De Staat, Lowlands Alpha, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Geheel eigen rock uit Nijmegen vol ronkende grooves en vlijmscherpe hooks. Vandaag heeft de band de enorme, helse machine waar ze al een half jaar mee toert,  het podium opgesleept.

PLUS
De Staat heeft in de afgelopen twee jaar een solide plaats gevonden aan de top van de Nederlandse bandscene en zodoende een hoop live-ervaring opgedaan. De mannen spelen overtuigd en tonen zich op het podium als ware macho's. Het staat ze goed. Alpha-mannetjes noemt zanger Torre Florim het scherp. Er wordt gedurfd geopend met vijf minder bekende nummers, waarna 'Wait For Evolution' met een groots applaus wordt ontvangen. De rest van de show leunt op de hits. Een tweetal extra drummers zet de beukendste nummers extra kracht bij, zangeres Kelly Routine zingt een paar woorden mee op Sweatshop en als klap op de vuurpijl wordt de machine voor 'Back To The Grind' aangezet.
 
MIN
Tenminste: dat is de bedoeling. De show kakt echter in als een pudding zonder bindmiddel doordat de groove volledig wegvalt met het geluid van het metalen beest. Het verrassingmoment dat de machine altijd oplevert, flopt genadeloos en als het nummer dan ook nog vrijwel tien minuten doorgaat, verzwakt de aandacht van het publiek volledig. Gelukkig weet De Staat met 'Ah I See' als afsluiter zich fantastisch te revancheren en kan er toch teruggekeken worden op een meer dan geslaagd Alpha-debuut.
 
CONCLUSIE
Debuut inderdaad. De kans is groot dat De Staat na hun volgende plaat hier gewoon opnieuw staat en dan eenzelfde topcijfer krijgt als twee jaar geleden in de Grolsch. Dan kunnen de paar zwakkere nummers hopelijk vervangen worden met nog meer topmateriaal, werkt de machine weer naar behoren en staat de band er als headliner. Wie weet? Nu is het gewoonweg een sterke rockshow en prima opener van de grote tent.
 
CIJFER:
7,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12