Lady Aïda's jubileumtour krijgt gedroomd slot op Lowlands Lady Aïda's jubileumtour krijgt gedroomd slot op Lowlands

"Een Lowlands-bloemlezing met Detroit en Chicago techno-kneiters"

, Ingmar Griffioen

Lady Aïda's jubileumtour krijgt gedroomd slot op Lowlands

"Een Lowlands-bloemlezing met Detroit en Chicago techno-kneiters"

Ingmar Griffioen ,

Ze was in 1994 de allereerste dj die dance draaide op Lowlands, zeventien jaar later staat Lady Aïda weer op de bill. Dat de Eindhovense op Lowlands staat lijkt wellicht niet zo bijzonder, de 'First lady of Dutch techno' draaide immers al zes keer eerder op het festival. De laatste keer was echter in 2006 en vrijdag viert ze bovendien haar grande finale van het 25-jarige jubileumtour in de X-Ray.

"Een Lowlands-bloemlezing met Detroit en Chicago techno-kneiters"

Ze was in 1994 de allereerste dj die dance draaide op Lowlands, zeventien jaar later staat Lady Aïda weer op de bill. Dat de Eindhovense op Lowlands staat lijkt wellicht niet zo bijzonder, de 'First lady of Dutch techno' draaide immers al zes keer eerder op het festival. De laatste keer was echter in 2006 en vrijdag viert ze bovendien de grande finale van haar 25-jarige jubileumtour in de X-Ray. "Het is zo geweldig dat ik daar sta. Ik ben blij dat ik dat ik zo kan afsluiten op Lowlands."

Het is zeker geen afscheidstour, haast ze zich om te benadrukken. Aïda (Spaninks) mag dan al ruim 25 jaar achter draaitafels staan en 53 jaar oud zijn, ze is nog lang niet klaar. "Het is wel een afscheid van reguliere clubavonden. Ik wil me in de toekomst toch meer toeleggen op speciale projecten en wel grote festivals blijven doen." Daarnaast heeft ze een dj-school in Eindhoven, "die loopt als een tierelier", en geeft ze social media training aan studenten.

Haar jubileum moest iets speciaals worden. "Geen korte heftige tour waar je twintig clubs in twee maanden propt, daar hou ik niet van, maar gewoon een jubileumtour van een jaar langs alle clubs waar ik ooit gespeeld heb." Ze begon in september 2010 op het Berlin Ruft An festival in TAC, Eindhoven, stond in november met Underworld op STRP en hoopte "op een laatste kunstje op Lowlands in de Bravo". "Het moet gewoon op Lowlands eindigen, dat heb ik inderdaad her en der laten vallen. Bij Mojo hebben ze dat ook gehoord en ze tonen respect door me te vragen."

Dat ze na zes keer in de Bravo ditmaal haar opwachting maakt in de veel kleinere X-Ray, deert haar geenszins. Aïda: "Dit is eigenlijk helemaal top. De grote acts staan in de Bravo en de kleine diamantjes in de X-Ray. De laatste jaren hing ik vooral daar rond, daar gebeuren op dance-gebied de spannende dingen. Het is een hele eer dat ik daar gevraagd word als veteraan." Aïda draait van 23.00 tot 0.30 uur, waarna dubstep-kanjers Pearson Sound en Ben Ufo back-to-back afsluiten. Ze draait na Kyle Hall, die ook graag wat van haar geliefde Detroit techno oplegt. "Mijn set wordt een Lowlands-bloemlezing, de Lowlands-kneiters en dan zit ik toch graag in mijn favo Detroit en Chicago techno-hoek."

Heeft Lady Aïda ook een Lowlands-hoogtepunt? Jazeker en wel uit 2001. "Het was heel warm geweest en het regende, bliksemde en onweerde die nacht. Ik moest eerst een uurtje invallen in de India en mocht toen van 3 tot 5 afsluiten in de Bravo. Ik stond tot mijn enkels in de modder op blote voeten te draaien en de mensen wilden om 5.00 uur niet meer weg. De toegift duurde een half uur en die man van Mojo moest me van het podium trekken. Er stonden achtduizend mensen te klappen, echt het meest heftige applaus dat ik ooit heb gekregen. Sindsdien heb ik vaker op blote voeten gedraaid. Dat was echt magisch, ik krijg er iedere keer dat ik eraan denk weer kippenvel van."

De platenkoffer opbergen na Lowlands is niet aan de orde. "Waarom zou ik stoppen? Leeftijd is de body en als de mind nog fris is, kan ik toch niet stoppen." Plannen heeft de Eindhovense nog genoeg. "De Effenaar in Eindhoven bestaat dit jaar 40 jaar. Ik heb daar van 1994 tot 2004 de avond Fluid gedaan en ben nu gevraagd om in oktober in de feestweek nog eenmaal Fluid te doen." En naast het gemeentehuis van de Brabantse stad staat een 'Rietveld-huisje', een bushalte die ieder jaar door andere artiesten wordt ingericht. "Heel vet dat ik voor zo'n project wordt uitgenodigd, dat is toch next level als dj. Misschien ga ik een Rietveld rave doen of er vinyl omheen smelten. Ik wil iets heel rebels doen, ik ga met een alter ego als Rebelbass natuurlijk niet braaf doen", lacht ze. "Ik ben de luis in de pels van de Nederlandse scene, maar niet de Heintje Davids, haha. Ik vind dat de scene zich moet blijven ontwikkelen, dus ik blijf me er tegenaan bemoeien."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12