Krautend Junip blijkt slechte hypnotiseur Krautend Junip blijkt slechte hypnotiseur

Gebrek aan charisma breekt Zweden op

, door Timo Pisart, foto's Nick Helderman

Krautend Junip blijkt slechte hypnotiseur

Gebrek aan charisma breekt Zweden op

door Timo Pisart, foto's Nick Helderman ,

Totaal gehypnotiseerd - geholpen door de benauwende hitte in de tent - staat een jongen (gouden hoedje, dito masker en grote ketting waarop PIMP) in zichzelf gekeerd te dansen op de muziek van Junip. Hoe ingetogen het Zweedse gezelschap ook is, zo extreem is het nu ook weer niet. Op zijn best bezweert Junip het publiek, op zijn slechtst sust de band ze in slaap.

Gebrek aan charisma breekt Zweden op

Totaal gehypnotiseerd -  geholpen door de benauwende hitte in de tent - staat een jongen (gouden hoedje, dito masker en grote ketting waarop PIMP) in zichzelf gekeerd te dansen op de muziek van Junip. Hoe ingetogen het Zweedse gezelschap ook is, zo extreem is het nu ook weer niet. Op zijn best bezweert Junip het publiek, op zijn slechtst sust de band ze in slaap.

CONCERT
Junip, Lowlands India, zaterdag 20 augustus 2011

MUZIEK
Dankzij een SONY-reclame vol kleurige stuiterballen werd de Zweedse singer-songwriter José Gonzalez wereldberoemd met zijn versie van 'Heartbeats'. De laatste jaren tourt hij weer vooral met Junip. De band maakt geen liedjes zoals Gonzalez zelf deed maar zoekt het elders: krautrock vol uitgesponnen geluidslandschappen die alsmaar doorrollen.

PLUS
Op zijn best werkt Junip hypnotiserend met repetitieve percussie, uitwaaierende toetsenpartijen en de fluisterstem van Gonzalez. In nummers als 'Black Refuge' en 'Rope and Summit' wordt subtiel en traag opgebouwd tot climaxen. Hoogtepunt is 'Sweet and Bitter', waar de Zweden plots hun instrumenten verruilen voor warme synthesizers en een drumcomputer. Heel even stijgt de India op. Bij het daaropvolgende 'Without You' blijven we even in de lucht dankzij een eenvoudige, herhalende saxofoonmelodie.

MIN
Door minimale tempo- en dynamiekverschillen gaat Junip op den duur nogal vervelen. Een slechte hypnotiseur kan zijn publiek in slaap sussen, Junip dreigt hetzelfde te doen. Een charismatische podiumpresentatie had het optreden kunnen redden, maar de Zweden staan dusdanig in zichzelf te musiceren dat het publiek geheel wordt vergeten.

CONCLUSIE
Te vaak strooit Junip slaap in de ogen. Met meer spanning hadden de Zweden de India vaker in hogere sferen kunnen brengen.

CIJFER:
6,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12