Kamervragen D66 over '18% omzetdaling door BTW-verhoging cultuur' Kamervragen D66 over '18% omzetdaling door BTW-verhoging cultuur'

"Kabinet pest cultuur-ondernemers"

, Ingmar Griffioen

Kamervragen D66 over '18% omzetdaling door BTW-verhoging cultuur'

"Kabinet pest cultuur-ondernemers"

Ingmar Griffioen ,

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft kamervragen gesteld over de teruggelopen omzet van theaters en schouwburgen, die volgens een vandaag gepubliceerd rapport met 18 procent zou dalen door de BTW-verhoging op podiumkunsten. Volgens de D66'er raakt de op 1 juli ingevoerde verhoging Nederlandse culturele ondernemers "onevenredig hard en inconsequent".

"Kabinet pest cultuur-ondernemers"

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft kamervragen gesteld over de teruggelopen omzet van theaters en schouwburgen, die volgens een vandaag gepubliceerd rapport met 18 procent zou dalen door de BTW-verhoging op podiumkunsten. Het rapport komt voor uit een steekproef van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) onder de ruim 160 leden, die samen zo'n 60 tot 70 procent van de markt voor voorstellingen vertegenwoordigen. Volgens de D66'er raakt het kabinet met de op 1 juli ingevoerde BTW-verhoging naar 19% de Nederlandse culturele ondernemers "onevenredig hard en inconsequent".

Van der Ham: "Door de belastingverzwaring van dit kabinet loopt de omzet van ondernemers met een vijfde terug. Dat is een grote klap. Waarom zo snel en zo veel? Hier wordt niemand beter van." D66 zegt te snappen dat iedereen moet bijdragen aan de bezuinigingen. "Dus ook de kunst- en cultuursector. Maar het kabinet treft deze sector onevenredig hard en het beleid is bovendien inconsequent. Zo pleit het kabinet voor meer ondernemerschap, maar verhoogt ze wel de BTW op kaartjes."

Van der Ham vindt dat het kabinet cultuur-ondernemers pest en dat de VVD een verkiezingsbelofte breekt. "De VVD voerde campagne met de leus: 'Minder overheid is minder belasting’."

De VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals) liet vandaag weten dat de BTW-verhoging ook de popsector zal treffen.


Van der Ham heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  1. Kunt u bevestigen dat theaters en schouwburgen voor het komende seizoen in de voorverkoop 18% minder omzet hebben behaald dan in de voorgaande jaren?
  2. Onderschrijft u de mening van theaters en schouwburgen dat deze daling wordt veroorzaakt door de btw-verhoging op podiumkunsten? Zo nee, wat veroorzaakt volgens u deze sterke omzetdaling?
  3. Kunt u aangeven wat de daling van de verkoop van kaarten betekent voor het aanbod van podiumkunsten in de Nederlandse theaters en schouwburgen?
  4. Is het volgens u mogelijk dat het aantal aangeboden voorstellingen door de btw-verhoging nog verder daalt dan de inkrimping met 9% waar nu al sprake van is?
  5. Wat betekent de geconstateerde omzetdaling voor theaters en schouwburgen voor de ingecalculeerde opbrengsten voor de overheid van de btw-verhoging als we ervan uitgaan dat deze voor het hele jaar geldt?
  6. Bent u bereid bij een negatief saldo voor de overheid de maatregel te herzien en de btw-verhoging in 2012 terug te draaien?
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12