Arctic Monkeys eindelijk met open vizier Arctic Monkeys eindelijk met open vizier

Alex Turner kamt zijn kuif en ziet dat het goed is

, tekst en foto's Atze de Vrieze

Arctic Monkeys eindelijk met open vizier

Alex Turner kamt zijn kuif en ziet dat het goed is

tekst en foto's Atze de Vrieze ,

Het lijkt wel of Arctic Monkeys steeds verder terug gaat in de tijd. Ze begonnen min of meer in de slipstream van The Libertines en belandden via de woestijnrock van Josh Homme in de jaren zeventig. En vandaag, vandaag heeft Alex Turner een fiftieskapsel en een leren jasje met de kraag omhoog. Als een loensende James Dean.

Alex Turner kamt zijn kuif en ziet dat het goed is

Het lijkt wel of Arctic Monkeys steeds verder terug gaat in de tijd. Ze begonnen min of meer in de slipstream van The Libertines en belandden via de woestijnrock van Josh Homme in de jaren zeventig. En vandaag heeft Alex Turner een fiftieskapsel en een leren jasje met de kraag omhoog. Als een loensende James Dean.CONCERT
Arctic Monkeys, Lowlands Alpha, vrijdag 19 augustus 2011

MUZIEK
Het tempo op het vierde album Suck It And See ligt lager, maar vandaag kiest de band vooral voor de snellere nummers van die plaat. Die mengen het best tussen de energieke oude songs. Terwijl generatiegenoot Kaiser Chiefs hun sterke songs moeten aanlengen met slap nieuw spul en bands als The Pigeon Detectives en The Rifles al helemaal van het toneel verdwenen zijn, heeft Arctic Monkeys meer balans en kwaliteit in de setlist dan ooit.

PLUS
Het nieuwe nummer 'Library Pictures' lijkt geschreven als setopener. Het begint fel en snel, en na een seconde of dertig wordt het tempo gehalveerd. Precies dat is de kracht van de band: de timing, de tempowisselingen. En naarmate de jaren vorderen, kent de setlist ook steeds meer variatie. Na het zware Stooges-geluid van 'Don't Sit Down' en de luchtig meezinger 'Hellcat Spangled ShaLaLa' komen de favorieten harder aan. Die favorieten zijn nog steeds supertandem 'View From The Afternoon' en vooral 'I Bet You Look Good On The Dancefloor', het enige nummer waarop echt iedereen meezingt en -springt. Turner is losser en speelser dan voorheen. Sterker nog: hij kijkt zijn publiek aan, de hele tijd.

MIN
Die twee links en rechts blijven onopvallend, al zijn het nog zulke goede muzikanten. Het zijn Turner en drummer Matt Helders die de band een gezicht geven. Niemendalletje 'Brick By Brick' - gezongen door die drummer - hoeft echt niet op de set. Ruilen voor een van die nieuwe ballads? En iets meer fantasie in de toegift mag ook best. 'Fluorescent' en '505' zijn inmiddels te vaste waarden. Al krijgen we vandaag wel een extraatje, want goede vriend Miles Kane neemt bij het slotnummer de gitaar ter hand.

CONCLUSIE
Drie keer speelde Arctic Monkeys op Lowlands, drie keer superstrak. Maar het grote publiek hield toch een dubbel gevoel over aan de stijve presentatie van die eerste twee keer. Dat hoeft vanavond niet. Alex Turner kamt zijn kuif, knipoogt naar zijn publiek en ziet dat het goed is.

CIJFER:
9

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12