Antwerp Gipsy Ska Orkestra, multinationale Balkanband uit België

'De wereld wordt beter van drank, marihuana en naastenliefde'

door Maarten van Heuven, foto's Nick Helderman ,

'Het is nog zo vroeg en jullie zijn al met zoveel. Respect!', aldus Gregor Engelen, de zanger van het Antwerp Gipsy Ska Orkestra dat een collectiefje van zes man blijkt. Het is Lowlands dag drie, iets later dan één uur in de middag.

'De wereld wordt beter van drank, marihuana en naastenliefde'

'Het is nog zo vroeg en jullie zijn al met zoveel. Respect!', aldus Gregor Engelen, de zanger van het Antwerp Gipsy Ska Orkestra dat een collectiefje van zes man blijkt. Het is Lowlands dag drie, iets later dan één uur in de middag. En dus vond Lowlands dit het ultieme moment voor een partyband. Alsof we niet al dagen achtereen hebben doorgefeest. Goede keuze?

CONCERT
Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Lowlands Lima, zondag 21 augustus 2011

MUZIEK
Met de worden Gipsy en Ska verwacht je een blend van balkan en reggae en dat is precies wat we krijgen. Tyische klanken uit voormalig Joegoslavië, vermengd met een uptempo hopsabeatje. De Belgische band speelt eigen materiaal, onder meer van hun nieuwe album I Lumia Mo Kher (The World Is My House), maar ook klassiekers uit Servië en Macedonië. De nummers worden met verve en aanstekelijk enthousiasme gebracht.

PLUS
Gregor Engelen is een geraffineerde showman. Hij bespeelt het publiek behendig en praat constant over drank en drugs. Het nummer 'Slivovice' draagt hij op aan alle zatlappen. Omdat hem verboden was te roken op het podium, vraagt hij de voorste rij een joint voor hem te draaien. Ondertussen schuwt hij de politiek niet. Het nummer 'Racist Friend van The Specials' - met het refrein 'If you have a racist friend, then it is the time for your friendship to end' - kondigt hij aan met de woorden 'Fuck die hoerenzoon Geert Wilders'. De boodschap is duidelijk: weg met racisme, leve de tolerantie. En omdat het allemaal niet te serieus moet worden is er ook een buikdanseres. 

MIN
Het is jammer dat sommige traditionele instrumenten uit een synthesizer komen. Ook jammer dat de blazerssectie meestal uit slechts één saxofonist bestaat. Want als de zanger soms de trompet ter hande neemt, is de sound gelijk een stuk vetter. Ook zijn niet alle songs even spring-proof.

CONCLUSIE
Bij de talrijke bezoekers gaat deze plezierige en aanstekelijke Balkanshow er in als zoete koek. Wordt er eerst nog voorzichtig geheupwiegd, later springt men volop. Als op het eind de vermoeidheid en de inmiddels felle zon hun tol beginnen te eisen, klinken op sax en trompet wervelende thema's en gaat men weer los. Waardoor we kunnen zeggen: Balkanfeestje in de vroege ochtend? Missie geslaagd. We zijn wakker! En het bier vloeide alweer rijkelijk...

CIJFER:
7

Meer Lowlands op de speciale festivalsite