3VOOR12 Draait (31): Roosbeef, Hollandse Nieuwe, Jonathan Wilson 3VOOR12 Draait (31): Roosbeef, Hollandse Nieuwe, Jonathan Wilson

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (31): Roosbeef, Hollandse Nieuwe, Jonathan Wilson

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


DE TOP 10

1. Roosbeef (Live op de Parade, Utrecht) 29-07-2011
"Louter nieuw werk, dat onmiddellijk vertrouwd in de oren klonk" (Timo Pisart)
"Roosbeef geeft een ontwapende preview van haar nieuwe album op de Parade." (Bart Snoeren)

2. Hollandse Nieuwe 21
“Wéér een Hollandse Nieuwe-verzamelaar die tjokvol nog onbekend talent staat." (Timo Pisart)
"Misschien wel de Hollandse Nieuwe sampler met de minst bekende namen, oftewel met de meeste verrassingen." (Ingmar Griffioen)

3. Jonathan Wilson - Gentle Spirit (Bella Union/Co-Op/V2)
"Heerlijke plaat om op een lome zwoele zomeravond met fles wijn op een balkom te luisteren." (Bart Snoeren)
"Een singer-songwriterplaat, maar dan anders." (Stephan van Peursem)

4. Machinefabriek - Sol Sketches (Eigen Beheer)
"Nederlander Rutger Zuyderveldt bouwt al jaren aan een indrukwekkend oeuvre vol noise, drones, ambient" (Stephan van Peursem)
"Sol Sketches is weer een abstract meesterwerkje van knutselaar Machinefabriek" (Jochem Boom)

5. Dio & Reverse - Computerliefde (EP, Top Notch/Universal)
“Dio is terug, en hoe." (Erik Zwennes)

6. Palmbomen @ NON Night 4, Melkweg 22-07-2011
“NON Records is in een jaar tijd uitgegroeid tot toonaangevend en Palmbomen is de vaandeldrager." (Jochem Boom)

7. Zo Moeilijk op Appelsap 2011

"De eerste twaalf sets van Appelsap staan online" (Ingmar Griffioen)

8. Crystal Antlers - Two-Way Mirror (Recreation Ltd.)
"Ik heb in tijden niet zo’n furieuze opener gehoord. Wow." (Erik Zwennes)

9. Jens Lekman – An Argument With Myself (single, Secretly Canadian)

"Met An Argument With Myself levert de Zweed weer een fijn zomers liedje af met een luchtige tekst die gegarandeerd een gniffel uitlokt." (Timo Pisart)

10. Ringo Deathstarr & Chad Vangaalen live in Bitterzoet 03-08-2011
"Chad Vangaalen was feller dan ik verwacht had, en dat beviel me wel. Ringo Deathstarr is een modern retro shoegaze noise band." (Atze de Vrieze)


De Lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

NL beat, indosurf en psychedelic

Nieuwe Spotify playlist met Hollandse helden uit de jaren zestig en zeventig. Met onder meer Shocking Blue, Q65, Earth & Fire, Nicky & The Shouts en ZZ en de Maskers.

Azari & III - Azari & III (album, COOP/V2)

Eens in de zoveel tijd hoor je een houseplaat die zomaar een cross-over kan maken naar popliefhebbers. De vier Canadezen van Azari & III (twee producers, twee vocalisten) hebben zo'n plaat gemaakt. Ze werken met klassieke house en disco, maar klinken toch zeer up to date.

Ringo Deathstarr & Chad Vangaalen live in Bitterzoet 03-08-2011
Prima avond in Bitterzoet woensdag. Chad Vangaalen was feller dan ik verwacht had, en dat beviel me wel. Ringo Deathstarr is een modern retro shoegaze noise band. Met een paar uitstekende songs, maar vooral een meeslepende sound.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Waters - O Holy Break Of Day (single, TBD Records/Konkurrent)

Nadat Van Pierszalowski stopte met Port O'Brien startte hij de nieuwe band Waters. Binennkort verschijnt het prachtige debuut Out In The Light. Luister nu al naar het prachtige anthem O Holy Break Of Day. De betere indieschmindie zegmaar.

Dio & Reverse - Computerliefde (EP, Top Notch/Universal)
Dio is terug, en hoe. Samen met hitproducer Reverse (die ondertussen ook vrolijk voet aan wal zet in Amerika http://bit.ly/o85139) maakt hij een sterke concept EP. Mijn favoriete nummer van het moment is December 26. Een eerlijke biecht over een breakup. Zoals dat gaat.

Crystal Antlers - Two-Way Mirror (Recreation Ltd.)
Overal ter wereld uit behalve in Nederland. Ja, zo gaat dat nog steeds hoor in platenland. Daardoor komt dit geweldige album pas uit wanneer de storm al is gaan liggen en missen veel te veel mensen Two-Way Mirror. Luister alleen eens naar het openingsnummer en wees verkocht. Ik heb in tijden niet zo’n furieuze opener gehoord. Wow.


BART SNOEREN DRAAIT:

Roosbeef (Live op de Parade, Utrecht) 29-07-2011

Roosbeef geeft een ontwapende preview van haar nieuwe album op de Parade. Ik kijk naar dat album uit!

Ben Howard – The Wolves (single, Universal)

Dit nummer is eigenlijk al 2 jaar oud, en stond op Ben Howards eerste EP’tje in eigen beheer. Inmiddels heeft Ben een platendeal op uitgerekend het label dat vroeger ook de platen van Nick Drake uitbracht. Het zou me niet verbazen als Ben Howard net zo groot wordt als Nick Drake zelf.

Jonathan Wilson - Gentle Spirit (Bella Union/Co-Op/V2)
Heerlijke plaat om op een lome zwoele zomeravond met fles wijn op een balkom te luisteren. Je zou er zelfs een potje bij kunnen schaken, of word ik nu echt een oude man?!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Blithe Field - Two Hearted (Waaga/Lefse)

Blithe Field is het eenmansproject van Spencer Radcliffe uit Athens, Ohio. Zijn album Two Hearted staat vol met heerlijke elektronica, ambient geluiden en vreemde samples. Op het eerste gehoor erg ontspannen en dromerig, maar als je goed luistert hoor je heel veel spannende elementen. Vreemde samples, rare ritmes, achtergrondgeluiden en vervormde stemmen maken het album bijzonderder dan je op het eerste gehoor zou denken.

Jonathan Wilson - Gentle Spirit (Bella Union/Co-Op/V2)
Een singer-songwriterplaat, maar dan anders. Jonathan Wilson (die al werkte met Erykah Badu, Elvis Costello Jackson Brown e.a.) koppelt op zijn plaat warme, folky liedjes aan lange psychedelische stukken en warme West-Coast sounds, Prachtige plaat om bij weg te dromen.

Machinefabriek - Sol Sketches (Eigen Beheer)
De Nederlander Rutger Zuyderveldt bouwt al jaren aan een indrukwekkend oeuvre vol noise, drones, ambient en ga zo maar door. Sol Sketches is de soundtrack voor de nog te verschijnen documentaire over de Amerikaanse artiest Sol LeWitt. Een haast meditatief, neo-klassiek album vol met bewerkte piano schetsen. Weer een mooie aanvulling op het oeuvre van een van de grootste talenten uit de Nederlandse muziek.


TIMO PISART DRAAIT:

Roosbeef live op De Parade Utrecht 29-07-2011
Op de Parade gaf Roosbeef een onverwacht fijn voorproefje van Omdat Ik Dat Wil. In een half uur speelde de band een spannende set met louter nieuw werk, dat onmiddellijk vertrouwd in de oren klonk. Kortom: voor mij bewees de Excelsior-band een blijvertje te zijn. 

Hollandse Nieuwe 21
Wéér een Hollandse Nieuwe-verzamelaar die tjokvol nog onbekend talent staat. Voor ieder wat wils: van foute synthy pop (Try Acrobatics) via nerveuze improrock met toeters en bellen (DNRWAYF) tot stemmige bloedmooie folk (Man From The South en The T.S. Eliot Appreciation Society)

Jens Lekman – An Argument With Myself (single, Secretly Canadian)
Songschrijver/zanger extraordinaire Jens Lekman is terug! Met An Argument With Myself levert de Zweed weer een fijn zomers liedje af met een luchtige tekst die gegarandeerd een gniffel uitlokt. En best of all: veertien oktober start hij zijn Europese tour bij mij om de hoek, in De Vereeniging (Nijmegen, enige NL-show), aanrader!


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Machinefabriek - Sol Sketches (Eigen Beheer)
Sol Sketches is weer een abstract meesterwerkje van knutselaar Machinefabriek. perfecte plaat voor wie de overvloed aan pop wel eens zat is.

De kattenkrabluisterpaal
De man met de grootste paal van Nederland houdt een betoog voor kattenbelasting bij 3VOOR12RADIO op 3FM. Het is komkommertijd en ook de 3VOOR12 redactie ontkomt er niet aan. Daarom werd een idee van Mister Luisterpaal @Stephanvanp afgelopen maandag gebombardeerd tot waan van de nacht in 3VOOR12RADIO. Hij hield een vurig pleidooi voor het invoeren van kattenbelasting.

Palmbomen @ NON Night 4, Melkweg 22-07-2011
NON Records is in een jaar tijd uitgegroeid tot toonaangevend en Palmbomen is de vaandeldrager. Hij speelde een zwoele set op het verjaardagsfeestje van zijn label.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Hollandse Nieuwe 21
Misschien wel de Hollandse Nieuwe sampler met de minst bekende namen, oftewel met de meeste verrassingen. Van de electrorock van Kill 'em Mister, drie fraai ingetogen Eindhovense bijdragen (Spiderworld, Bird en Man From The South) en aanstormend hiphoptalent Kabel tot de rauwe roots en rock 'n roll van The Pignose Willy's, The Swains en Loud Squirt, de straffe hardcore van Otis en de totale gekte van We Killed Bambi (hele plaat hier)

Lees en luister alles van de verse lichting van 22 wild spartelende maatjes. En ga veel van die acts verdikkeme zien op de Hollandse Nieuwe podia op de Popronde en op Incubate, vier dagen gratis in Cul de Sac!

Le Butcherettes - Sin Sin Sin (album, Rodriguez Lopez Productions/Konkurrent)
Een Mexicaans garagerock-outfit rond de wilde zangeres-gitarist Teri Gender Bender, dat moet ik zien op Lowlands! En schreeuwen dat ze kan die Teri uit Guadalajara, pfff. Lekkere rauwe garage rock 'n roll eronder, niet al te strak uitgevoerd uiteraard en dat kan live wel eens een geinige bende worden.

Zo Moeilijk op Appelsap 2011
De eerste twaalf sets van Appelsap staan online en hoewel een groot deel van de line-up me niet aansprak, moet de tiende editie toch een mooi feestje geweest zijn. Het was in ieder geval een kans om Zo Moeilijk nog een keer live te zien, voordat Rosco en Nosa/Nikes solo gaan. Check ook de andere sets van RB Djan, Lunice, Machine Drum, Cinnaman, Juha, Electric Wire Hustle, Oneman, Lando Kal, Dj Breach, Audio Culture en Benny Sings. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12