Zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

23 verse talenten maand lang te beluisteren

, Tekst: Ingmar Griffioen & Tamara Jansen / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen

Zeventiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

23 verse talenten maand lang te beluisteren

Tekst: Ingmar Griffioen & Tamara Jansen / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

De zeventiende Hollandse Nieuwe sampler is hier en je kent the drill: wij hebben een berg verse talenten voor je verzameld, waardoor je je op de Luisterpaal kunt laten verrassen en waarover je in dit artikel alles leest. Zo kun je weer drieëntwintig verse maatjes bij de staart pakken en zo proeven van een flink stel goede liedjes, zomerhits in de dop en verrassend experimentele tracks.

23 verse talenten maand lang te beluisteren

De zeventiende Hollandse Nieuwe sampler is hier en you know the drill: wij hebben een berg verse talenten voor je verzameld, waardoor je je op de Luisterpaal kunt laten verrassen en waarover je in dit artikel alles leest. Op deze kakelverse Hollandse Nieuwe compilatie kun je weer drieëntwintig verse maatjes bij de staart pakken en zo proeven van een flink stel goede liedjes, enkele zomerhits in de dop maar ook verrassende experimentele tracks.

De zeventiende Hollandse Nieuwe sampler bevat liefst drieëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in de demofase of al vet geproduceerd.


Beluister nu een maand lang het zeventiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Stefany June - Summer

Singer/songwriter, maar dan net iets anders. Stefany June maakt vrolijke popliedjes met elektronische invloeden, geïnspireerd door onder andere Feist en Asteroids Galaxy Tour. Haar eerste EP komt nog deze lente uit onder June's eigen label SJune Records.

2. Roel Vermeer - The Essence
Roel Vermeer is een 21-jarige producer uit Rotterdam, waar nog vrij weinig over bekend is. Wat we wel weten is dat hij auditie gaat doen voor de jazzacademie en de vakken zang en productie wil volgen. Vermeer werkt vanuit huis, heeft nog geen label en werkt hard aan een eerste EP. Meer tracks luister je op z'n site.

3. The Sidekicks - Time To Think
Pure indierock, dat maakt The Sidekicks. De band uit Oss is sinds 2008 actief en probeert zijn liedjes zo dynamisch mogelijk te maken met een balans tussen structuur en verrassing. Met de typische Britpopsound willen ze het Nederlandse publiek verrassen.

4. Jaystar - Olympus
Joeri Kolsteren, ook wel bekend als Jaystar, is een producer van elektronische muziek. Hij mixt hiphop met drum 'n bass, electro en hardcore. Olympus staat op zijn recenste EP Silverscream Instrumentals, waar dus de instumentale versies van zijn remixen van de Silverscream EP op staan.

5. Montana - Mary Ann
De nieuwe band werd eind 2010 gevormd door een groep indieveteranen uit Amsterdam en Utrecht en bestaat uit ex-leden van Alamo Race Track, Brown Feather Sparrow en Diesel Disko en de zangers van Silence is Sexy en Mr. Love and the Stallions. Montana combineert sixties harmonieën met fuzzgitaren zoals Sonic Youth en Pavement dat doen. De eerste twee nummers hoor je op Bandcamp en de eerste plaat moet aan het einde van het jaar worden opgenomen.

6. Coco Bryce - Embarcadero
De Bredase producer Coco Bryce combineert hiphop met verschillende dance-invloeden als electrofunk en dupstep. Artiesten als Flying Lotus en Hudson Mohawke beïnvloeden zijn recente werk. Bryce heeft ook een eigen label, Myor, gespecialiseerd in experimentele vormen van dubstep en instrumentale hiphop. Zijn debuutplaat Boesoek verscheen op het Nederlandse label Fremdtunes.

7. Gerhardt - I Want To Be You
Gerhardt Heusinkveld ken je misschien als toetsenist bij Beans & Fatback. De drang om zelf liedjes op te nemen was groot en daarom belde Gerhardt niemand minder dan de heren van Triggerfinger om hem bij te staan tijdens het opnemen. In januari werd hij Serious Talent bij 3FM, zijn minialbum kwam op 31 maart uit en luister je op de Luisterpaal.

8. Milkbar - Accident
Milkbar is een ambitieuze en gedreven Amsterdamse band, die pas anderhalf jaar samen is. In 2010 is de groep begonnen met het opnemen van de debuutplaat. Begin 2011 werd de single Accident door verschillende media opgepakt en gedraaid in verschillende televisieprogramma's. Daarnaast leverde het een minuutje in DWDD en het Serious Talent-schap op 3FM op.

9. Wonderkid Bounce - Fly Shit
Manfred Talvan werd geboren in Parijs en verhuisde op 1-jarige leeftijd naar Amsterdam Zuid-Oost. Geïnspireerd door Bow Wow begon hij op zijn veertiende met het schrijven van nummers. Samen met vrienden startte hij een groep, wat resulteerde in het label So Fresh Music Group. In 2008 kwam de eerste mixtape uit en B.O.U.N.C.E. volgde in maart van dit jaar.

10. Daniel Versteegh - So Close
Daniel Versteegh heeft jarenlang achter de schermen als songwriter voor anderen gewerkt en besloot vervolgens dat het tijd was om zelf een plaat op te nemen. Hij maakt lovesongs met pop- en folk-invloeden en wordt daarbij geïnspireerd door onder andere Nick Drake en Bon Iver. De EP Two Wrongs Don't Make a Right is sinds maart gratis te beluisteren op zijn Bandcamp.

11. The Kik - My Eyes Are Still Dry
The Kik is een nieuwe beatgroep bestaande uit ex-leden van The Madd, Mark & The Spies en Hooghwater. De band brengt de eerste single My Eyes Are Still Dry uit bij Excelsior Recordings, waar naar alle waarschijnlijkheid ook de debuutplaat uitkomt. De single verschijnt op 16 april ter gelegenheid van Record Store Day.

12. Beatsofreen - Plastic Bubble
Producer en beatcreator Beatsofreen releaset in samenwerking met 88tillinfinity.com zijn eerste album Future Memories en op Hollandse Nieuwe hoor jij dit voorproefje. De hele soulvolle beattape van de man uit Bodegraven bestaat uit veertien tracks, die knipogen naar artiesten als J.Dilla & Flying Lotus. Meer luisteren doe je op Bandcamp.

13. Sir Yes Sir - Not American
Sir Yes Sir is het geesteskind van Tijs Delbeke, een multi-instrumentalist en muzikale veelvraat die onder andere samenspeelde met dEUS, Mauro en Tom Pintens. Met hun debuut-EP geeft het deels Nederlandse deels Antwerpse Sir Yes Sir (SYS) blijk van tomeloze inspiratie en spelplezier. De EP is in eigen beheer uitgebracht en gratis te downloaden via de website.

14. Elektriciteit is onze Hobby - Mountain By the Sea
Toffe bandnaam, experimentele site en als je muziek dan even fascinerend is, kun je bij Hollandse Nieuwe aankloppen. Na debuut Geharkt Strand heet de laatste plaat Schmelzer en de muziek omschrijven ze zelf als 'explosief-agressief en apocalyptisch-elektrisch'. We zouden liegen als we zeiden dat we verder veel van het arty kwintet wisten. Luisteren doe je hier.

15. Fahrenheit Twins - Ta-65

De vier Brabanders leggen de lat meteen hoog: "geïnspireerd door indie grootheden als Death Cab for Cutie, Elbow en The National doet Fahrenheit Twins bijna alles zelf." DIY dus, zowel op het gebied van songwriting orkestratie, techniek als de eindmix en vormgeving. Dat leidde tot debuutalbum Empire Of Sand dat ze donderdag 14 april presenteren in de Effenaar, Eindhoven en die jij gratis downloadt op de Bandcamp.

16. Jameszoo - No More Her (For Coultrain)
Jameszoo is een jongen uit 's Hertogenbosch, die glitchy beats maakt met jazz-invloeden en zich ergens tussen Bibio en Nosaj Thing ophoudt. Zijn eerste solo-EP Leaf People is net uitgekomen op Kindred Spirits. Daarop krijgt hij hulp van de Amerikaanse soulzanger Coultrain, waaraan dit nummer opgedragen is. Later dit jaar plant hij een ode aan de experimentele Braziliaanse muzikant Hermeto Pascoal.

17. ZiRe - Directeur (prod. Statik Music)
De Haagse hiphoppers schopten het vorig jaar tot de semifinales van de Grote Prijs van Nederland. Samen met State Magazine en 101Barz dropten ze op 6 december hun eerste mixtape Schaakstuk online en voor dit jaar hebben Renato & Prokrea, G-Voiz & DJ L’Brute meer plannen. Zo werken ze hard aan hun nu nog titelloze debuutalbum dat later dit jaar moet worden uitgebracht.

18. The Machine - Medulla
The Machine staat ook in 2011 op de jaarlijkse psychedelische hoogmis Roadburn en dat is voor een Nederlandse band een bijzonder puike prestatie. De show van de Rotterdammers op de Afterburner van 2010 hoor je hier en zondag 17 april hoor je ze live ijn 013. Dan spelen ze vast veel nieuw materiaal van het recent op het Duitse Elektrohasch verschenen album Drie. Medulla is een goed voorproefje van die heavy psychedelische stonerplaat in het spoor van de helden van Kyuss, Hendrix Pink Floyd en Motorpsycho.

19. Mike Mago - Bloem
Mike Mago ken je wellicht als een van de dj's en producers van het Utrechtse feestcollectief Boemklatsch. Als labelbaas van Bmkltsch Rcrds en solo producer ziet hij steeds meer internationale deuren openen en mensen als Fake Blood, Larry Tee, Don Diablo en Laidback Luke zijn tracks en remixen draaien. Op 22 april heeft hij een releaseparty in de Sugarfactory voor zijn nieuwe EP Bloem & Plant. Meer op Soundcloud.

20. A Polaroid View - Cold Crystal Eyes
Een jong fris bandje uit Amsterdam/Soest en Baarn. De muziek gaat van melancholisch tot hoekig en energiek. Eind januari kwam de eerste ep uit en vorige week wonnen ze na de Amersfoortse ook de belangrijkste Utrechte popprijs: the Clash Of The Titans. Recent stonden zij in het voorprogramma van The Naked and Famous in Duitsland, België en Nederland. De hele EP luister je op Bandcamp.

21. So Called Celeste - Vultures
Dit vijftal vind je in de brute metalcore en screamo hoek. So Called Celeste bracht net in februari de EP Vultures uit, die op goede reviews kan rekenen. Dat deden ze in eigen beheer, zoals ze al sinds 2007 DIY aan de weg timmeren. Voordat ze eind mei aan een nieuwe Europese tour beginnen, kun je ze volop in Nederland aan het werk zien.

22. Kurzalot - Zdref
Kurzalot is de producer van de jonge Amsterdamse rapper Kidson Jones. De 20-jarige Kerem Ozilhan (Kurzalot) en de 18-jarige Kidson Jones werken samen aan een album vol tekstuele en instrumentale hiphop. Dat moet in het najaar verschijnen, tegelijk met het literaire debuut van Kidson.

Bonus: Shambok - Go Back To The Zoo - Beam Me Up (Shambok Remix)

Erg fijn nieuw jasje voor dit doorbraaknummer van GBTTZ. Shambok bestaat uit Vincent van de Griend en Vincent Frerichs, die samen staan voor 'highly charged danceable progressive breakbeat techno' en vrijdag nog net naast de Grote Prijs van Zuid-Holland voor dance & producers grepen. Het hele album van het duo uit Rotterdam en Liverpool hoor je op Soundcloud.

Beluister nu een maand lang het zeventiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een MP3 of een downloadlink inclusief info naar 3VOOR12@gmail.com.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12