Staatssecretaris Teeven: downloadverbod invoeren, thuiskopie afschaffen Staatssecretaris Teeven: downloadverbod invoeren, thuiskopie afschaffen

"We gaan niet jagen op minderjarige consumenten"

, Atze de Vrieze

Staatssecretaris Teeven: downloadverbod invoeren, thuiskopie afschaffen

"We gaan niet jagen op minderjarige consumenten"

Atze de Vrieze ,

Staatssecretaris Fred Teeven wil een downloadverbod invoeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt het RTL Nieuws vanmorgen. Teeven is niet van plan burgers aan te pakken die toch illegaal downloaden. "Het is dus niet zo dat we gaan jagen op een minderjarige consument, strafrechtelijk, met politie, zoals wel eens gezegd wordt", zegt hij in het RTL Nieuws.

"We gaan niet jagen op minderjarige consumenten"

Staatssecretaris Fred Teeven wil een 'downloadverbod' invoeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt het RTL Nieuws vanmorgen. Op dit moment is het in Nederland niet verboden om bestanden van internet te downloaden, ook niet als die uit illegale bron komen. Teeven wil dat veranderen, maar hij is niet van plan burgers aan te pakken die toch illegaal downloaden. "Het is dus niet zo dat we gaan jagen op een minderjarige consument, strafrechtelijk, met politie, zoals wel eens gezegd wordt", zegt hij in het RTL Nieuws. "Er is ook geen sprake van censuur."

Teeven wil de wetswijziging vooral gebruiken om illegale sites aan te pakken. Op dit moment is het voor piraterijbestrijders nog behoorlijk lastig om downloadplatforms definitief op zwart te krijgen. Een voorbeeld daarvan is het Zweedse torrentnetwerk The Pirate Bay, dat al ruim een jaar geleden door de rechter onrechtmatig verklaard is, maar weigert zijn activiteiten te staken. "In laatste instantie kan zo'n site op zwart gaan, maar dat kan enkel en alleen met een gerechtelijk bevel, niet op een andere manier."

Intussen wil Teeven de Thuiskopieregeling afschaffen. Op dit moment moeten consumenten een bepaald bedrag betalen op dragers (bv lege cd's of dvd's), die het maken van kopieën voor eigen gebruik legitimeren. Teeven was al een voorstander van deze twee maatregelen toen hij nog deel uitmaakte van de commissie Gerkens over Auteursrecht. Ook in het downloaddebat voorafgaand aan de Tweede Kamer verkiezingen stuurde hij aan op deze maatregel.

Over de inhoud van de brief is op dit moment nog niets bekend. Staatssecretaris Teeven zal vanmiddag pas toelichting geven. Dat weerhoudt auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra er niet van zich in een uitgebreide verklaring al voor het downloadverbod uit te spreken. De organisatie spreekt van een 'cruciale stap voorwaarts voor alle componisten in Nederland die al jaren aan moeten zien dat hun werk gratis wordt verspreid'. “Tegen gratis valt niet te concurreren. Nieuwe initiatieven zoals Spotify, waar ze de componisten wel betalen, kunnen alleen maar succesvol worden in een gezonde markt”, aldus directievoorzitter Hein van der Ree, die zich afgelopen maanden sterk inspande om de politiek te overtuigen.

Buma/Stemra vindt de maatregelen die Teeven voorstelt proportioneel omdat de focus ligt op de tussenpersoon en de consument hierin ontzien wordt. “Het gaat er niet om de consument te criminaliseren. Het zijn de sites die over de ruggen van componisten en tekstdichters miljoenen verdienen die aangepakt moeten worden.’’ Ook branchevereniging NVPI juicht het nieuws toe. "Het ging en gaat er niet om de consument het leven zuur te maken. Consumenten moeten met goed legaal aanbod verleid worden en dat moet ook een eerlijke kans krijgen", aldus directeur Paul Solleveld. De vereniging is altijd een voorstander geweest van een downloadverbod plus een thuiskopieheffing. Op het afschaffen van die regeling wil de NPVI nog niet reageren. "Op dit moment hebben we Teeven alleen aan het woord gezien over illegaal downloaden, de rest is speculeren."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12