3VOOR12 Draait (wk 15): Motel Mozaique, Cass McCombs, Jamie Woon 3VOOR12 Draait (wk 15): Motel Mozaique, Cass McCombs, Jamie Woon

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (wk 15): Motel Mozaique, Cass McCombs, Jamie Woon

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Katy B - Katy On A Mission (Columbia/Sony)

3VOOR12 Album van de week
Jamie Woon - Mirrorwriting (Polydor/Universal)

3FM Megahit

Anouk - Down & Dirty (EMI)


DE TOP 10:

1. Belle & Sebastian (live @ Motel Mozaique, Rotterdamse Schouwburg, 9 april)
"Uiterst charmant en memorabel optreden, waarbij het hart smolt toen het eerste Belle & Sebastian-meisje uit het publiek het podium mocht bestijgen..." (Menno Visser)
"Elegante souplesse"  (Atze de Vrieze)
"Sinds hun weergaloze optreden op Motel Mozaique vorige week, staat hun gehele oeuvre deze week weer op shuffle en replay. Wat een enorme hoop goede liedjes hebben ze toch!" (Bart Snoeren"

2. Beardyman (live @ Motel Mozaique, Katrina kerk, Off_Corso)
"Meest verrassende sessie in de kerk. Wat een innemende liveartiest...stond stiekem gewoon te bouncen (niet in beeld)" (Menno Visser)
"Te vet voor woorden: Beardyman. Ik hield niet bij wat die man allemaal deed, maar wat was het geniaal" (Fleur Ter Horst)
"Beardyman maakte er een fantastisch feestje van" (Tamara Jansen)

3. Cass McCombs - Wit's End (Domino/Munich)
"Zijn nieuwe album is geen hap-slik-weg-project, maar een doorwrochte, bij vlagen kille, plaat. Maar duik alsjeblieft in het universum van dit genie, je kan er eigenlijk enkel beter van worden." (Erik Zwennes)
"Het is een enorm rijke plaat die je naar binnen zuigt en onder dompelt in melancholie en verlangen. De “gladde” productie maakt het daarbij juist nog wat intenser, op een rare manier." (Stephan van Peursem)

4. Jamie Woon - Mirrorwriting
"Jamie Woon is niet zo'n groot vernieuwer als James Blake, maar zijn plaat Mirrorwriting staat wel vol met mooie liedjes in een electronica/dubstep jasje." (Jochem Boom)
"Schrijf de naam Jamie Woon maar gerust met lipstick op je spiegel. Dit is namelijk een topalbum voor meisjes met lipstick en zwarte avondjurkjes en ik luister graag met ze mee." (Bart Snoeren)

5. Santigold - Go (feat. Karen O)
"Yeah, Santigold is back met een heel fijn nummer. En dan ook nog eens met heldin Karen O." (Tamara Jansen)
"Santi is back! Wat een beest van een track is dit. Zo stoerd en hongerig hebben we ze dit jaar nog weinig gehoord." (Erik Zwennes)

6. James Vincent McMorrow live @ Motel Mozaique 2011
"Hoogtepunt: absoluut James Vincent McMorrow. Wat een geluid komt er uit die man! Twintig minuten lang kippenvel. Dat hij bijna alleen maar apatisch voor zich uit zat te staren maakte toen eigenlijk niks meer uit, of maakte het misschien juist wel helemaal af." (Fleur ter Horst)
"James Vincent McMorrow speelde afgelopen weekend op Motel Mozaique voor een muisstille zaal. Zo stil dat hij besloot om single I Have A Boat unplugged te spelen. Ook de sessie in onze eigen 3VOOR12 kerk was ontzettend mooi." (Jochem Boom)

7. TV On The Radio - Nine Types Of Light (album, Interscope/Universal)
"Nine Types Of Light bevat wel degelijk een paar erg sterke songs, waaronder Repetition en Second Song. Check ook de ultralange videoclip van het hele album." (Atze de Vrieze)

8. Roadburn Dag 1
"Heb het voor elkaar gekregen veel moois te missen, maar de verhalen van Walter over Wovenhand en vooral de anekdotes en verslaggeving van 3VOOR12/Tilburg vergoeden veel." (Ingmar Griffioen)

9. Bill Callahan  - Apocalypse  (Drag City/Munich)
"Mijn favoriete brombeer doet het weer. Met zijn donkere stem zingt Bill Callahan (voorheen bekend als Smog) weer recht mijn hart in." (Stephan van Peursem)

10. Stefany June - Summer
"Mijn Enschedese roots komen vol trots weer even boven drijven: zeer terecht de openingstrack van de Hollandse Nieuwe 17. Deze krijgt een plek in mijn lijstje met zomerhits, naast Smith Westerns - Weekend, Crystal Fighters - Plage en Family Of The Year - Let's Go Down." (Fleur ter Horst)


DE LIJSTJES:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Motel Mozaique 08 en 09-04-2011, Rotterdam
Ik heb deze Motel Mozaique twee dagen opgesloten gezeten in de Stadsschouwburg, en derhalve vooral fijnbesnaarde, verzorgde muziek gezien. James Blake (eigen wereld) en Belle and Sebastian (elegante souplesse) waren de hoogtepunten uit het officiële programma. In onze eigen sessiekerk met veel plezier gekeken naar onder andere Villagers (wat een drive), Josh T Pearson (ruwe bolster, houden zo) en The Bees (feestelijk).

De Kift live @ Paradiso 14-04-2011
Sorry De Staat, jullie hebben ontzettend je best gedaan, maar de machine van De Kift is nog imponerender. Het brommende, ratelende rammelmonster vormt de basis van voorstelling Brik, waarin de eeuwige gelukzoekers ten einde raad maar een lift nemen bij een verlopen duivelsfiguur.

TV On The Radio - Nine Types Of Light (album, Interscope/Universal)
Op basis van single Will Do zat het er wel in dat het vierde TVOTR album kalmer zou zijn dan zijn voorgangers, maar door het extreem felle concert op SXSW lagen alle mogelijkheden ineens weer open. De eerste indruk blijkt toch te kloppen: de donkere rand is verdwenen, er zijn zelfs blazers voor in de plek gekomen. Nine Types Of Light bevat wel degelijk een paar erg sterke songs, waaronder Repetition en Second Song. Check ook de ultralange videoclip van het hele album.


MENNO VISSER DRAAIT:

Belle & Sebastian (live @ Motel Mozaique, Rotterdamse Schouwburg, 9 april)
Uiterst charmant en memorabel optreden, waarbij het hart smolt toen het eerste Belle & Sebastian-meisje uit het publiek het podium mocht bestijgen...

Beardyman (live @ Motel Mozaique, sessie, 9 april)
Meest verrassende sessie in de kerk. Wat een innemende liveartiest...stond stiekem gewoon te bouncen (niet in beeld).

Goose ft. Peaches - Synrise (clip & single, K7/PIAS)
Spannende Bill Viola-achtige schilderijclip van PUNX STHLM, maar wat een verslavend nummer...Tubular Bells anno 2011. Lijkt me best gevaarlijk op de radio bij het autorijden (gelukkig heb ik geen rijbewijs).


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Roadburn Dag 1
Heb het voor elkaar gekregen veel moois te missen, maar de verhalen van Walter over Wovenhand en vooral de anekdotes en verslaggeving van 3VOOR12/Tilburg vergoeden veel. En Winterfylleth, Blood Farmers, het antieke Pentagram, The Atomic Bitchwax en vooral Circle lieten zien hoe breed het Roadburn-spectrum is: van stoner tot classic en black metal tot de fascinerende theatrale mix van world, math, prog, drone en wat al niet meer door het Finse Circle in het Midi Theater. Luister die cd op de Roadburn Luisterpaal.

Letlive - Fake History (album, Epitaph)
Het duurt even voor Fake begint maar dan heb je ook wat: niet al te vernieuwende doch hele heftige post-hardcore met screams en melodieuze vocalen, strakke ritmiek en furieus hardcore riff-werk. Eigenlijk is de plaat al een jaar oud, maar Epitaph pikte de band uit Los Angeles op en gaf 'm opnieuw uit met drie extra tracks.

Motel Mozaique, 8 en 9 april in Off_Corso en Gouverne, Rotterdam.
Mooi festival, met het onvolprezen festivalhart Plaza Mozaique en een all-out goede sfeer. Mooie zaal ook dat Off_Corso. Uitkopen en poppodium van maken zit er helaas niet in, zou een hoop gezeik schelen in de Maasstad. Bizarre optreden van Dan Deacon kwam er goed tot zijn recht, Wu LYF bleek niet zo mysterieus maar wel goed en een dag later stak in Gouverne vooral de uitmuntende Josh Ritter er bovenuit en was het goed toeven op de relaxede vibes van The Bees.


FLEUR TER HORST DRAAIT:

Stefany June - Summer
Mijn Enschedese roots komen vol trots weer even boven drijven: zeer terecht de openingstrack van de Hollandse Nieuwe 17. Deze krijgt een plek in mijn lijstje met zomerhits, naast Smith Westerns - Weekend, Crystal Fighters - Plage en Family Of The Year - Let's Go Down.

Motel Mozaique 2011
Tijdens Motel Mozaique zat ik vanuit de regiewagen mee te genieten met alles wat er op ons eigen 3VOOR12 podium in dat prachtige kerkje voorbij kwam.

Hoogtepunt: absoluut James Vincent McMorrow. Wat een geluid komt er uit die man! Twintig minuten lang kippenvel. Dat hij bijna alleen maar apatisch voor zich uit zat te staren maakte toen eigenlijk niks meer uit, of maakte het misschien juist wel helemaal af.

Sterke tweede plek: Josh Ritter. Misschien bijzaak, maar tijdens zijn optreden stroomden bij mij de eerste tweets over Alphen aan de Rijn binnen. Terwijl de verschrikkelijke updates elkaar opvolgden stond Josh Ritter met een big smile te genieten op het podium. Muisstil was het, als hij stond te spelen. Dat contrast maakte het voor mij extra bijzonder en mooi.
Aangename verrassing: Pien Feith. Noem me een beetje naief of misschien wel dom, maar ik wist niet dat zij en haar band zulke sterke liedjes hadden.

Te vet voor woorden: Beardyman. Ik hield niet bij wat die man allemaal deed, maar wat was het geniaal. De camera met het totaalshot kon het hele optreden lang helaas niet worden voorgeschakeld omdat de mensen teveel aan het bouncen waren (geen grap!). Toch af en toe maar gedaan zodat je later nog eens goed kan zien hoe goed iedereen uit z'n dak ging. Zo goed!
Fijn en vrolijk: Architecture In Helsinki en The Bees. Van beide al jaren 'fan' en beide erg sterk live. Blij dat ik ze nu eindelijk een keer heb gezien.
Ander moois: Villagers en Alexi Murdoch. Gewoon daarom.

AFZIEN?! met Nico Dijkshoorn & James Worthy
De eerste 10 in de geschiedenis van AFZIEN?! is gegeven! Een erg leuke aflevering met twee van mijn helden vol met hilarische anekdotes. Een clip die kut is "want: kinderen" of balen dat het cijfer al is gegeven als eenmaal blijkt dat de clip van Gers een muur met gaatjes bevat.


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Motel Mozaique 2011
Wauw, wat een mooi weekend. Ik heb Rotterdam op een hele andere manier leren kennen. De 3VOOR12 sessies overdag in de kerk op het Schouwburgplein zijn zeker het hoogtepunt. Vooral genoten van Villagers, die tijdens de korte sessie nog meer indruk maakte dan later in Off_Corso. Josh T. Pearson was ook fantastisch. En wauw, wat een baard heeft die man. Andere mooie momenten: Beardyman die er een fantastisch feestje van maakte in Off_Corso en Factory Floor in Rotown.

Gers Pardoel live bij 3VOOR12RADIO
Als Hollandse Nieuwe van de Maand mag je ook een paar nummers komen spelen bij 3VOOR12RADIO en afgelopen dinsdag was Gers dan ook te gast in de studio. Daar deed hij de nummers Denk en Morgen Ben Ik Rijk. Allebei toffe tracks en Morgen Ben Ik Rijk staat al een tijdje op de repeat. Ik ben erg benieuwd naar het album.

Santigold - Go (feat. Karen O)
Yeah, Santigold is back met een heel fijn nummer. En dan ook nog eens met heldin Karen O.


JOCHEM BOOM DRAAIT:


James Vincent McMorrow live @ Motel Mozaique 2011
James Vincent McMorrow speelde afgelopen weekend op Motel Mozaique voor een muisstille zaal. Zo stil dat hij besloot om single I Have A Boat unplugged te spelen. Ook de sessie in onze eigen 3VOOR12 kerk was ontzettend mooi.

Kode9 + The Spaceape -  Black Sun
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een nieuw album van Kode9 + The Spaceape. Black Sun is niet zo'n klassieker als zijn voorganger, maar staat wel nog steeds vol spannende dubstep.

Jamie Woon - Mirrorwriting
Jamie Woon is niet zo'n groot vernieuwer als James Blake, maar zijn plaat Mirrorwriting staat wel vol met mooie liedjes in een electronica/dubstep jasje.


BART SNOEREN DRAAIT:

Belle & Sebastian - gehele oeuvre
Sinds hun weergaloze optreden op Motel Mozaique vorige week, staat hun gehele oeuvre deze week weer op shuffle en replay. Wat een enorme hoop goede liedjes hebben ze toch!

Jamie Woon - Mirrorwriting
Schrijf de naam Jamie Woon maar gerust met lipstick op je spiegel. Dit is namelijk een topalbum voor meisjes met lipstick en zwarte avondjurkjes en ik luister graag met ze mee.

Rusko - Everyday (Netsky Remix)
Wat is het toch met die Belgen? Ook in de dance de ene goede plaat na de andere. Met oa Villa, Mumbai Science en Highbloo hebben ze een nieuwe reeks goede producers in de electro en disco hoek. Drum n' bass/dubstep producer Netsky spant deze week de kroon door zijn geweldige remix van de nieuwe single van dubstep-held Rusko.

ERIK ZWENNES DRAAIT:


Cass McCombs - Wit's End (Domino/Munich)
Cass McCombs is een van de meest ondergewaardeerde artiesten op aarde. En dat zegt iemand die dergelijke ‘superlatieven’ het liefst mijdt. Zijn nieuwe album is geen hap-slik-weg-project, maar een doorwrochte, bij vlagen kille, plaat. Maar duik alsjeblieft in het universum van dit genie, je kan er eigenlijk enkel beter van worden. Bekijk ook de eerste video bij het prachtige nummer County Line. Ook niet makkelijk behapbaar, maar o zo mooi en integer gemaakt.

Santigold - Go (feat. Karen O)
Santi is back! Wat een beest van een track is dit. Zo stoerd en hongerig hebben we ze dit jaar nog weinig gehoord.

Dope D.O.D. ft Sean Price - Psychosis

Een Groningse hiphopgroep op de grootste hiphopblog van de wereld, het kan verkeren. Niet minder dan terecht want Psychosis met de Amerikaanse veteraan Sean Price is een geweldig sterke track. Heel benieuwd waar het avontuur Dope D.O.D. brengt. Het voormalige Oostblok, Amerika, Spanje en Frankrijk lopen er in ieder geval al warm voor.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Cass McCombs  - Wit's End  (Domino/Munich)
Cass MCCombs maakt al jaren prachtige platen voor een te klein publiek. Dat komt waarschijnlijk omdat hij wat moeilijk in een hoekje te plaatsen is. Ook op deze plaat maakt hij het de luisteraar niet makkelijk: Wit’s End klinkt op het eerste gehoor als een redelijk monotone, lichte plaat. Niets is minder waar, het is namelijk een enorm rijke plaat die je naar binnen zuigt en onder dompelt in melancholie en verlangen. De “gladde” productie maakt het daarbij juist nog wat intenser, op een rare manier. Alsof je op een mainstream radiostation als Sky Radio opeens toch een prachtig liedje voorbij hoort komen van een artiest die je nog niet kende.

Bill Callahan  - Apocalypse  (Drag City/Munich)

Mijn favoriete brombeer doet het weer. Met zijn donkere stem zingt Bill Callahan (voorheen bekend als Smog) weer recht mijn hart in. Mijn voldoende ironie en hoop om de plaat toch niet te zwaar te laten worden. Waar zijn eerdere album nog wel eens (op een goede manier) onbehaaglijk konden zijn is dit een warme, aangename, maar vooral weer erg goede plaat.

Matthewdavid  - Outmind  (Brainfeeder/PIAS) 
Een nieuwe act op het Brainfeeder label van Flying Lotus.  In krap een half uur vliegt de plaat op een prettige manier alle kante op. Van speelse beats, naar glitchy ambient en zo nu en dan een mooi liedje. Spannende elektronische plaat die veel belooft voor de toekomst.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12