3VOOR12 Draait (wk 13): Timber Timbre, Jungle By Night, Guido Belcanto 3VOOR12 Draait (wk 13): Timber Timbre, Jungle By Night, Guido Belcanto

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (wk 13): Timber Timbre, Jungle By Night, Guido Belcanto

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Miles Kane - Rearrange (Colubia/Sony)

3VOOR12 Album van de week
Foo Fighters - Wasting Light (RCA/Sony)

3FM Megahit
Crystal Fighters - Plage (PIAS)DE TOP 10:

1.
Timber Timbre  - Creep On Creepin' On  (Full Time Hobby/PIAS) 
"Spannend, donker, traag (op een goede manier). Heel errug fijn." (Tamara Jansen)
"Prachtige melancholische plaat met heel veel onderhuidse spanning. Donker, dreigend en meeslepend." (Stephan van Peursem)
"Deze duistere formatie met spookachtige liedjes lijkt zich verdiept te hebben in filmmuziek en van die vervallen troosteloze kermissen." (Erik Zwennes)

2. Jungle By Night - Jungle By Night
" Ook erg leuk te zien hoe de negen-koppige band samenspeelt. Gezien deze week bij 3VOOR12RADIO" (Tamara Jansen)
"Op zo'n jonge leeftijd zulke volwassen muziek maken is gewoon knap" (Jochem Boom)

3. Guido Belcanto live in Tivoli de Helling 31-03-2011
"Een noeste levenskunstenaar die net zo gemakkelijk zingt over de pechstrook over het leven als over seks op vreemde plaatsen." (Atze de Vrieze)
"Een oude held die eindelijk in Nederland de waardering krijgt die hij verdient. Belcanto is ontroerend en ontwapenend." (Stephan van Peursem)

4. Hollandse Nieuwe podium @ Tweetakt Festival, 26-03-11
"Niet de eerste keer dat Hollandse Nieuwe op een festival neerstreek, wel de eerste keer op Tweetakt. En dat leidde tot een geslaagd en sfeervol feestje in de rap vollopende festival-kas op de Neude." (Ingmar Griffioen)
"In een kas waren optredens te zien van bands die behoren tot het beste dat Hollandse Nieuwe het afgelopen jaar te bieden had: Boef en de Gelogeerde Aap, Reverse & Adje, Rimer Londen en Krach" (Willem van Zeeland)

5. Bullion - Magic Was Ruler (track van album You Drive Me To Plastic, Young Turks/V2)
"Deze nieuwe track van de Britse producer Bullion heeft een enorme Royksopp-Eple twist. Feelgood elektronica hitje op het label van The XX." (Atze de Vrieze)

6. Colourmusic - You for Leaving Me (single Memphis Industries/Munich)
"Weirde haast ondraaibaar goede shit voor eenieder die dacht alles al eens gehoord te hebben: T-Rex anno 2020." (Menno Visser)

7. Ziggi Recado - Time For Greatness Ft. Mr. Probz (track van het nieuwe titelloze album)
"Ziggi is terug en heeft er een achternaam en nieuwe plaat bij. De track die me na twee luisterbeurten direct bij blijft is met het Rotterdamse talent Mr. Probz." (Erik Zwennes)

8. Kytecrash - Desmet - Amsterdam - 3 On Stage (tv)
"Prachtig optreden van deze band met Eric Vloeimans (Gatecrash) en Colin Benders (Kyteman) in DeSmet in Amsterdam, was afgelopen zaterdag in 3 On Stage op Nederland 3 en nu nog steeds op 3VOOR12TV" (Willem van Zeeland)

9. Foo Fighters - Wasting Light
"Nee, de Foo Fighters zullen inderdaad nooit meer echt relevant zijn, maar toch ga ik deze plaat komend weekend heel veel draaien. Foo Fighters is de band waar ik als jochie van 15 mee begon, en dus zal ik altijd wel een zwak houden voor Grohl en de zijnen." (Jochem Boom)

10. Bibio - Mind Broken (Warp/V2)
"Jammer dat er weer doorheen gezongen moet worden, maar instrumentaal hoor ik prima radiobedjes" (Menno Visser)


DE LIJSTJES:

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Motel Mozaique 7 t/m 10 april op diverse locaties in Rotterdam
Yep blik op het blokkenschema, lees onze twaalf tips en luister die hele stampvolle Motel Mozaique Luisterpaal en je weet dat het een heel mooi weekend wordt. En dan hebben we het nog enkel over het muzikale deel van het MoMo-avontuur...

Hollandse Nieuwe podium @ Tweetakt Festival, 26-03-11

Niet de eerste keer dat Hollandse Nieuwe op een festival neerstreek, wel de eerste keer op Tweetakt. En dat leidde tot een geslaagd en sfeervol feestje in de rap vollopende festival-kas op de Neude. Niet onbelangrijk: muzikaal was het dik in orde met shows van Boef en de Gelogeerde Aap, Rimer London & Cata.Pirata, Reverse & Adje, Fellow & de Gelderse feestbeesten van Krach! En jazeker: 3VOOR12/Utrecht was erbij. http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44526022

Orchestre Poly-Rythmo - Cotonou Club (album, Strut/!K7/V2)  / Jungle By Night - Jungle By Night (ep, Kindred Spirits)
Woohoo genoeg veren bij de werkgever ingebracht, tijd voor een tropische surprise. Wat zeg ik; twee Afrikaanse platen die de lente definitief binnen brachten. Het gezelschap Orchestre Poly-Rythmo, uit nota bene het nietige West-Afrikaanse Benin, zingt als Alpha Blondy en verpakt afrobeat, funk, latin soul en psychedelica in een dwingende mix met voodoo ritmes. Een stuk groener is Jungle By Night, maar van de jonge Amsterdammers gaan we nog veel horen. Live en op plaat.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Guido Belcanto live in Tivoli de Helling 31-03-2011

Gisteravond ben ik definitief fan geworden van Guido Belcanto, de Vlaamse leeuw met zijn grijze manen. Een noeste levenskunstenaar die net zo gemakkelijk zingt over de pechstrook over het leven als over seks op vreemde plaatsen. Een man die ontroert met een liedje als Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven (de huurprijs is gratis, maar er brandt geen licht), en een glimlach kan oproepen met een liedje over een eenzame man op zoek naar de liefde van zijn leven: "Ze moet ook niet steenrijk zijn, maar wel proper en koket, een moeder in de keuken, een hoer in het bed."

Bullion - Magic Was Ruler (track van album You Drive Me To Plastic, Young Turks/V2)
Deze nieuwe track van de Britse producer Bullion heeft een enorme Royksopp-Eple twist. Feelgood elektronica hitje op het label van The XX. Album laat nog even op zich wachten, maar deze track is al te beluisteren op Soundcloud.

Cults - Go Outside (single, gratis download)

Eigenlijk hebben ze alweer een nieuwe single, maar deze van een jaar geleden vind ik leuker. En al te veel is er - zeker hier in Europa - sindsdien nog niet met die band gebeurd. Weer een broeierig post-MGMT bandje uit New York, dit Cults. In mei in Nederland voor London Calling.


MENNO VISSER DRAAIT:


Colourmusic - You for Leaving Me (single Memphis Industries/Munich)
Weirde haast ondraaibaar goede shit voor eenieder die dacht alles al eens gehoord te hebben: T-Rex anno 2020.

Bibio - Mind Broken (Warp/V2)
Jammer dat er weer doorheen gezongen moet worden, maar instrumentaal hoor ik prima radiobedjes

Stefany June - Summer (single, eigen beheer)

Deze Nederlandse Lykke Li uit Enschede is een hit! Hallelujah! (props to @derique)


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Miles Kane - Rearrange (single)

De nieuwe single van Miles Kane die net als Come Closer weer een hit is. Heerlijk nummer.

Timber Timbre - Creep On, Creepin' On
Creep On, Creepin' on is een weer een prachtige plaat van Timber Timbre. Spannend, donker, traag (op een goede manier). Heel errug fijn.

Jungle By Night - Jungle By Night
Ze spelen pas een jaar samen, maar de 3VOOR12 Selecteert van deze maand gaat een drukke tijd tegemoet. Met veel festivals en uitstapjes naar onder andere U.S.A. en Japan. Maar wat wil je met deze zomerse afrobeat. Ook erg leuk te zien hoe de negen-koppige band samenspeelt. Gezien deze week bij 3VOOR12RADIO.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Timber Timbre  - Creep On Creepin' On  (Full Time Hobby/PIAS) 

Prachtige melancholische plaat met heel veel onderhuidse spanning. Donker, dreigend en meeslepend.

Orchestre Poly-Rythmo  - Cotonou Club  (Strut/!K7/V2)
Hele goede comeback plaat vol afrobeat, soul, funk en jazz van dit orkest uit de Beninse havenstad Cotonou. Al sinds de jaren ’70 actief maar nog steeds fris en opzwepend. Laat dat tropische weekendweer maar komen!

Guido Belcanto live in Tivoli de Helling 31-03-2011

Een oude held die eindelijk in Nederland de waardering krijgt die hij verdient. Belcanto is ontroerend en ontwapenend. In zijn liedjes gaan verdriet en humor hand in hand, met personages die zo konden zijn weggelopen uit documentaires van Jambers of uit Man Bijt Hond.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Timber Timbre - Creep On Creepin' On (Full Time Hobby/PIAS)

Timber Timbre was een van de ontdekkingen van 2009 en 2010. Op Into The Great Wide Open pakten ze me al in, nu is er een nieuw album. Deze duistere formatie met spookachtige liedjes lijkt zich verdiept te hebben in filmmuziek en van die vervallen troosteloze kermissen. Het resultaat is geslaagd, maar heeft wat tijd nodig om te landen. Daarna zou dit zomaar een plaat kunnen zijn die je nog lang en met veel plezier draait.

The UV Race - Homo (In The Red/Konkurrent)
Ik heb het hier vaker gezegd, maar het punklabel In The Red brengt geen slechte platen uit. Vaak blijven de releases onder de oppervlakte, af en toe springt er weer een act uit (Jay Reatard, R.I.P.) The UV Race zal niet wereldberoemd worden met hun album Homo, maar ga het alsjeblieft luisteren als je van de betere lofi rammelpop houdt. Mijn favoriete track van de plaat is Burn The Cat: een nummer over cocaine, anaal vingeren en het verbranden van een kat die eigenlijk een politieagent is. Overigens zou het kunnen dat deze band af en toe geestverruimende middelen gebruikt.

Ziggi Recado - Time For Greatness Ft. Mr. Probz (track van het nieuwe titelloze album)
Ziggi is terug en heeft er een achternaam en nieuwe plaat bij. De track die me na twee luisterbeurten direct bij blijft is met het Rotterdamse talent Mr. Probz. Over twee weken is de gehele plaat op de Luisterpaal te horen.


WILLEM VAN ZEELAND:


Kytecrash - Desmet - Amsterdam - 3 On Stage (tv)
Prachtig optreden van deze band met Eric Vloeimans (Gatecrash) en Colin Benders (Kyteman) in DeSmet in Amsterdam, was afgelopen zaterdag in 3 On Stage op Nederland 3 en nu nog steeds op 3VOOR12TV. Het is een bijzondere zijstap van Colin Benders die mij zeer goed bevalt en ik ben niet de enige gezien de vele positieve reacties op Twitter.

Van Der Graaf Generator - Tivoli - Utrecht (concert)

Van Der Graaf Generator is een band uit de jaren zeventig, onder leiding van Peter Hammill, die sinds enkele jaren weer live te zien is. Ze verrassen het publiek met veel nieuwe nummers, waar ze heel goed mee weg komen, maar ik mis helaas wel enkele oude favorieten. Het concert staat niet online, maar mocht je deze band niet kennen check dan eens op Spotify hun fantastische album Godbluff uit 1975.

Hollandse Nieuwe Podium - Tweetakt Festival - Utrecht

Het was een mooie setting tijdens Tweetakt op het Neude in Utrecht. In een kas waren optredens te zien van bands die behoren tot het beste dat Hollandse Nieuwe het afgelopen jaar te bieden had: Boef en de Gelogeerde Aap, Reverse & Adje, Rimer Londen en Krach.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Jungle By Night - Jungle By Night (Kindred Spirits)

Twee weken geleden zat ik bij de jongens in de oefenruimte voor een verslag en sindsdien ben ik razend benieuwd naar de plaat. Die staat nu op de luisterpaal en daar kan ik alleen maar heel blij mij zijn, en zijzelf overigens ontzettend trots. Op zo'n jonge leeftijd zulke volwassen muziek maken is gewoon knap.

Foo Fighters - Wasting Light
Nee, de Foo Fighters zullen inderdaad nooit meer echt relevant zijn, maar toch ga ik deze plaat komend weekend heel veel draaien. Foo Fighters is de band waar ik als jochie van 15 mee begon, en dus zal ik altijd wel een zwak houden voor Grohl en de zijnen.

James Blake - James Blake (Atlas/A&M/Universal)

Gaat hij zijn reputatie volgende week waar maken of niet. Dat is eigenlijk het enige wat telt. Volgende week staat James Blake op Motel Mozaique en in de Melkweg om te laten zien wat hij kan. Maar voorlopig kunnen we gewoon blijven genieten van zijn plaat, die op de speciale Motel Mozaique luisterpaal staat.
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12