Spotify: 30 miljoen dollar voor rechthebbenden in 2010

Zweedse streamingdienst ontkent onderhandelingen met Apple

Atze de Vrieze ,

Spotify heeft in de eerste acht maanden van 2010 30 miljoen dollar uitgekeerd aan rechthebbenden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt via website Music Ally. Deze week deden ook geruchten de ronde dat computergigant Apple in gesprek was met Spotify over een overname, maar dat bericht is inmiddels door Spotify-woordvoerder Jim Butcher weersproken.

Zweedse streamingdienst ontkent onderhandelingen met Apple

Spotify heeft in de eerste acht maanden van 2010 30 miljoen dollar uitgekeerd aan rechthebbenden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt via website Music Ally. De Zweedse dienst is het afgelopen jaar flink gegroeid, mede door lancering in een aantal nieuwe landen, waaronder Nederland. In de periode voor 2010 (vanaf de lancering in oktober 2008) keerde Spotify 10 miljoen dollar uit. Music Ally weet ook te melden dat Spotify in sommige landen al een grotere bron van inkomsten is dan Apple’s iTunes Store. De dienst zou wereldwijd inmiddels ruim tien miljoen leden hebben, waarvan ongeveer 650.000 premium users. Welke omzet de Nederlandse markt genereert, is niet bekend. Een woordvoerder van Spotify wilde daar bij een lezing eerder deze maand in Hilversum geen uitspraken over doen.

Spotify was tot nu toe erg terughoudend met dergelijke cijfers.  Er wordt dan ook veel getwijfeld of de dienst voor artiesten daadwerkelijk lucratief is. Critici denken dat het systeem mensen nog meer zal weerhouden cd’s te kopen, en daar financieel weinig tegenover stelt. Beroemd inmiddels is het rekenvoorbeeld rond Lady GaGa. Music Ally zegt serieuze signalen te hebben dat Spotify wel degelijk een significante bron van inkomsten is. Zo citeert het Jacob Herbst, hoofd van de afdeling digitale verkopen van Sony Music in Zweden, die zegt: “De afgelopen maanden is het de grootste bron van inkomsten geworden voor artiesten en platenmaatschappijen. We hebben al verschillende artiesten wiens inkomsten voor 80% bij Spotify vandaan komen.” Het lijkt er wel op dat Spotify op dit moment nog meer uitkeert dan het binnen krijgt aan abonnementen en reclame-inkomsten.

Deze week deden ook geruchten de ronde dat computergigant Apple in gesprek was met Spotify over een overname. De toonaangevende technologiewebsite Techcrunch meldde dat 26 oktober op basis van een anonieme tip, maar een dag later werd het bericht door Spotify-woordvoerder Jim Butcher weersproken. Anderen speculeren over een eigen streamingdienst waaraan Apple zou werken.