3VOOR12 Draait (week 43): Amsterdam Dance Event, Zwart Licht en Shaking Godspeed

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Het was een uitputtingsslag, Amsterdam Dance Event, maar het was het waard. Na dit jaar mag ADE met recht de titel beste dance festival ter wereld claimen. Ondertussen staat op de 3VOOR12 redactie de nieuwe Zwart Licht te blazen en roepen we Shaking Godspeed uit tot het beste Nederlandse rock 'n roll orgel sinds zZz.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Best Coast - Boyfriend (V2)

3VOOR12 Album van de week
Zwart Licht- No Juju (TopNotch)

3FM Megahit
Handsome Poets - Dance (The War Is Over) (eigen beheer)

De top 10:

1. Amsterdam Dance Event
"Overal borrelde de dance op in Amsterdam, overal." (Menno Visser)
"Onvoorstelbare wat een vette, wilde party was dit in een dampend, stampend, superuitverkocht Paradiso." (Willem van Zeeland over OI)
"De liefhebbers van nieuwe beats en post-dubstep glorie hadden een goede week tijdens het Amsterdam Dance Event." (Sander Kerkhof over Colors en Sonic Warfare)
"Op weg naar de piek van zijn carrière." (Atze de Vrieze over Marcel Dettmann)
"Met verleidelijke disco-zangeressen en ratelende raps maakt Hercules and Love Affair er een Basement Jaxx-achtig dansfeestje van." (Willem van Zeeland)

2. Zwart Licht - No Juju (album TopNotch/Universal)
"Respect: dubstep Nederlandstalig!" (Menno Visser)
"Van het harde blaaswerk van Blazin' tot de genadeloos wapperende producties van Still Tippin en Galtar Riddim en de Tafel dekkende bonustrack." (Ingmar Griffioen)
"Natuurlijk was een groot deel van het materiaal al bekend, maar dat neemt niet weg dat het van hoge kwaliteit is en volstaat met knallende dubstep." (Tomas Delsing)

3. Shaking Godspeed - Awe (album, Suburban)
"Het beste Nederlandse rock 'n roll orgel sinds zZz." (Atze de Vrieze)
"Een vuige mix van uit de hand gelopen jamsessies en stampende rocknummers" (Tomas Delsing)

4. The Foreign Exchange – Authenticity
"Album dat in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van D’Angelo en Maxwell." (Willem van Zeeland)
"Warme soul/funk/jazz plaat van dit half Nederlandse duo." (Stephan van Peursem)

5. Salem - King Night (IAMSOUND/Sony)
"Opeens was er weer een nieuw genre. Dit keer heet het Witch House." (Stephan van Peursem)

6. Dam Funk - Adolescent Funk (Stones Throw)
"Adolescent Funk is bijna net zo lekker als een oude Prince bootleg." (Sander Kerkhof)

7. Tjeerd Bomhof - Bang Zijn. Wel Doen (25 oktober @ Kleine Komedie)
"Minder theatraal dan gehoopt, maar wel kwetsbaar en vol sterke songs." (Menno Visser)

8. DJ Kicks by Apparat
"Waarin Ramadanman, Thom Yorke, Luke Abbott en Martyn op een stotterende manier aan elkaar gevlochten worden." (Sander Kerkhof)

9. Sun Airway - Nocturne of Exploded Crystal Chandelier (Dead Oceans/Konkurrent)
"Goede melodieën en leuke bijgeluiden, meer moet dat soms niet zijn." (Stephan van Peursem)

10. Brian Eno - Small Craft On A Milk Sea (album, WARP/V2)
"Van kalme ambient tot broeierige gelaagde elektronica." (Atze de Vrieze)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

Tjeerd Bomhof - Bang Zijn. Wel Doen (25 oktober @ Kleine Komedie)
Minder theatraal dan gehoopt, maar wel kwetsbaar en vol sterke songs.

Zwart Licht - No Juju (album TopNotch/Universal)
Respect: dubstep Nederlandstalig! Geau, Zwart Licht, Geau!

ADE (diverse zalen, 21-24 oktober, Amsterdam)
Waar een klein land groot in kan zijn: het organseren van een vitaal muzikaal evenement. Overal borrelde de dance op in Amsterdam, overal.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Oi! – Amsterdam Dance Event – Paradiso, met onder andere Magnetic Man en Piro
Onvoorstelbare wat een vette, wilde party was dit in een dampend, stampend, superuitverkocht Paradiso, met een eervolle vermelding voor de Eindhovense opwarm-dj Piro.

The Foreign Exchange – Authenticity
Amerikaans/Nederlandse groep met de Utrechtse producer Nicolay maakt een heel mooi album dat in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van D’Angelo en Maxwell.

Hercules and Love Affair – Amsterdam Dance Event – Trouw
Met verleidelijke disco-zangeressen en ratelende raps maakt Hercules and Love Affair er een Basement Jaxx-achtig dansfeestje van in de passende Warehouse-entourage van Club Trouw.


SANDER KERKHOF DRAAIT:

Dam Funk - Adolescent Funk (Stones Throw)
Voordat Damon Riddick zo damn funky werd was hij baby Dam. Deze compilatie bevat slaapkamerfunk die Damon Riddick in de periode 1988-1992 maakte in Los Angeles. Riddick was toen sessie keyboardspeler voor New Jack Swing en hip-hop acts, maar werkte in zijn vrije uurtjes aan zijn puberende eigen alter ego. Hoogtepunten: When I'm With U I Think Of Her en Like Your Big Azz (Girl). Adolescent Funk is bijna net zo lekker als een oude Prince bootleg.

James Blake - Limit Your Love (tijdens Sonic Warfare ADE in de Melkweg)
De liefhebbers van nieuwe beats en post-dubstep glorie hadden een goede week tijdens het Amsterdam Dance Event. Van Colors op woensdag tot en met Sonic Warfare op zaterdag kwamen de hits van 2011 voorbij stomen. Hoogtepunten: Wut, de nieuwe Girl Unit, maar vooral James Blake's Limit To Your Love (een Feist cover), die in de Melkweg aan ergens in de set van Untold over het geluidssysteem van King Shiloh uitgroeide tot een wapperend monster.

DJ Kicks by Apparat
Nagenieten van ADE ging deze week prima dankzij Jackmaster's URB mix en vooral met de nieuwe DJ Kicks compilatie van Apparat. Waarin Ramadanman, Thom Yorke, Luke Abbott en Martyn op een stotterende manier aan elkaar gevlochten worden.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Amsterdam Dance Event 2010
Vanaf nu mag ADE met recht de titel beste dance festival van de wereld claimen. Het was groter, diverser en ook diepgaander dan ooit. Mijn hoogtepunten: de chaoot Flying Lotus, de melancholische set van Nosaj Thing en de genadeloos sterke Duitse techno-dj Marcel Dettmann, op weg naar de piek van zijn carrière.

Brian Eno - Small Craft On A Milk Sea (album, WARP/V2)
Ik had onlangs de eer om in de studio langs te komen bij de man die al veertig jaar zijn stempel drukt op zowel de popmuziek als de experimentele muziek. Het leverde mooie verhalen op over zijn omgekeerde iPod (een versterker van het geluid van buiten) en Coldplay (Eno plakte de vingers van Chris Martin aan elkaar met tape). En dan is dat nieuwe album ook nog eens prachtig, van kalme ambient tot broeierige gelaagde elektronica. 

Shaking Godspeed - Awe (album, Suburban)
Het beste Nederlandse rock 'n roll orgel sinds zZz. Te vinden op een imponerend debuut dat de sporen van intens jammen nog in zich draagt, maar er ook in geslaagd is daar liedjes uit te vormen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Salem - King Night (IAMSOUND/Sony)
Opeens was er weer een nieuw genre. Dit keer heet het Witch House. Salem maakt het. Wat is het? Hele donkere elektronica, veel vervorming, hiphop-achtige beats en ijle koorzang. Soms is het tegen de kitsch aan, vaak erg mooi maar vooral angstaanjagend. Spannende plaat, een zien hoe lang het genre blijft bestaan.

Sun Airway - Nocturne of Exploded Crystal Chandelier (Dead Oceans/Konkurrent)
Verrassend poppy elektronische popplaat voor vans Flaming Lips, Caribou en Postal Service. Goede melodieën en leuke bijgeluiden, meer moet dat soms niet zijn. 

The Foreign Exchange - Authenticity (FE Music)
Warme soul/funk/jazz plaat van dit half Nederlandse duo (producer Nicolay komt oorspronkelijk uit Utrecht en woont nu sinds 2 jaar in de USA).
In Amerika al best groot (vorige album zelfs genomineerd voor een Grammy) in Nederland nog veelal onopgemerkt. Daar moest maar eens verandering in komen. Ze verdienen het want ze maken een knappe mix tussen gladde, funky soul en slimme pop. Met genoeg verrassende wendingen en geluiden om toch boven het maaiveld uit te komen.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Amsterdam Dance Event - meerdere locaties (Amsterdam, 20-24 oktober 2010)
Wat Berlijn kan, kan Amsterdam ook! Tenminste, voor even. Vier dagen lang was de stad het broeiende middelpunt van de internationale dancewereld. Ongelofelijk veel variatie, spannende locaties en acts en een goede sfeer maakten dit een van de hoogtepunten van het festivaljaar!

Shaking Godspeed - Awe (album, Suburban)
Het debuutalbum van Wout Kemkens' jongste bluesrockgevaarte is naar eigen zeggen "Niet voor oude mannen." Staat genoteerd. Inderdaad vliegt het drietal zo veel en hard mogelijk uit de bocht, wat een vuige mix van uit de hand gelopen jamsessies en stampende rocknummers oplevert.

Zwart Licht - No Juju (album, TopNotch/Universal)
Twaalf tracks op een schijfje laten persen en het vervolgens als EP in de winkels leggen. Valse bescheidenheid? Hoeft helemaal niet. Natuurlijk was een groot deel van het materiaal op No Juju al langer bekend, maar dat neemt niet weg dat het tussendoortje van hoge kwaliteit is en volstaat met knallende dubstep. Even terechte als verrassende drager van het predikaat Album van de Week. Maandag dus een recensie, nu al op de Luisterpaal.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Fakkelteitgroep Volume 2 (FTG/TopNotch/Universal)
Zo he die tweede Fakkelteitsampler bevat weer een aantal hele sterke tracks, waarmee het Zwolse 'Platform voor Kwaliteitshit' nog serieuzere vormen begint aan te nemen. Check Wij Zijn van het aanstormende Boef en de Gelogeerde Aap, het Fakkelbrigade-anthem Niks Anders van FB en Zo Moeilijk en zeker ook eens die tracks van Rico en Kubus of Stick-N-Duuv, die beiden de opmaat vormen voor latere albums. NL hiphopklassiekers in de maak.

Zwart Licht - No Juju (TopNotch/Universal)
Meer nog dan bij Bliksemschicht komt het meest vernieuwende geluid op TopNotch uit Zuid-Oost. De heren van Zwart Licht dachten aan een ep, maar hebben toch een heel album met dubstep- tot dancehall-beats gebouwd. En verdomd het is het waard; van het harde blaaswerk van Blazin' tot de genadeloos wapperende producties van Still Tippin en Galtar Riddim en de Tafel dekkende bonustrack.

Hollandse Nieuwe 12 (3VOOR12/Eigen Beheer)
Jaja er is veel, heel veel talent in Nederland en we hebben het er vaak over. En toch viel het me weer op wat een krachtige talentenbundeling dit is. Anne Frank Zappa pepert je dat al meteen ongezouten in. Onderweg zijn er fraaie rustpunten van o.a. Luik en Moon & Sun, bedachtzame beats van AstroPoser en Bas Amro, maar ook shoegaze hardcore (Fire Walk With Us), catchy indierock (Bright Young Lights) en weer harde dubstep-beats van Hayzee en OJAJOH?!. En als uitsmijtende bonustrack hebben we nog een bijzonder geslaagde hiophop-collabo voor je. Teveel om op te noemen weer dus... lees en luister!