Voorganger Tom McRae preekt tegen de BTW-verhoging Voorganger Tom McRae preekt tegen de BTW-verhoging

Zelfverzekerde Brit pakt de Duitse Kerk ook onversterkt in

, Tekst en foto's Ingmar Griffioen

Voorganger Tom McRae preekt tegen de BTW-verhoging

Zelfverzekerde Brit pakt de Duitse Kerk ook onversterkt in

Tekst en foto's Ingmar Griffioen ,

Tom McRae is een mannetje met een opvallende air. Zo iemand die een scherpe opmerking maakt zonder een spier te verrekken en je achterlaat met een ongemakkelijk gevoel: meent hij het nu of schertst hij? Tom McRae is ook iemand die zelfverzekerd genoeg is om zonder microfoon de kerk vol en de parochianen stil te zingen.

Zelfverzekerde Brit pakt de Duitse Kerk ook onversterkt in

Tom McRae is een mannetje met een opvallende air. Zo iemand die een scherpe opmerking maakt zonder een spier te verrekken en je achterlaat met een ongemakkelijk gevoel: meent hij het nu of schertst hij? Tom McRae is ook iemand die zelfverzekerd genoeg is om - als de techniek nog niet meewerkt - geestdriftig van het podium te springen en zonder microfoon de kerk vol en de parochianen stil te zingen.

GEZIEN:
Tom McRae & Matangi Quartet, Duitse Kerk, Crossing Border 19-11-2010
 
MUZIEK:
Tom McRae is een songwriter en een folkie met een begenadigde stem. Een lichthees en doorleefd stemgeluid met een vocale reikwijdte waar menig crooner een moord voor zou doen. In zijn songs houdt hij het vaak klein, zodat zijn stem ten volle uitkomt. Zo niet vandaag. Voor Crossing Border pakt hij het grootser aan en werkt hij samen met het vierkoppige Nederlandse Matangi Quartet.
 
PLUS:
Tom McRae en deze heilige locatie lijken voor elkaar bestemd. Helemaal in deze setting en begeleid door de vier strijkers. Zijn songmateriaal gedijt uitstekend in het bedje van het strijkkwartet. Een nummer met alleen Tom op toetsen breekt de set uitstekend halverwege. Als de Brit zijn hoofd wat achterover buigt dan schieten de woorden en tonen mooi omhoog tegen dat prachtig uitgelichte gewelfde kerkdak. En die akoestiek is hemels en wordt ten volle benut door die zelfverzekerde Tom McRae. Indrukwekkend, zoals alle bezoekers aan zijn lippen hangen.
 
MIN:
Tom McRae brengt met zijn slechte grappen het begeleidende kwartet in verlegenheid, maar krijgt de steeds verder vollopende kerk er wel mee op zijn hand. Zijn het zijn zenuwen, heeft de Engelsman moeite zich een houding te geven of is hij backstage ook een arrogante zak? De samenwerking is misschien wel wat veilig. Het is niet alsof het next level Tom McRae songs worden door voor de strijkers nieuwe arrangementen te schrijven en ze enige ruimte voor improvisatie te geven. Nee het blijft dienend. 
 
CONCLUSIE:

Tom McRae in de Duitse kerk; er is eigenlijk weinig op aan te merken. De set, de songs, zijn stem en gitaarspel en dan die setting en de akoestiek; alleszins zo geslaagd als we na kerk- of synagoge-concerten op Incubate en Summer Darkness hoopten. Uiteindelijk blijkt Tom toch niet zo'n zelfingenomen drol als we vreesden: de songwriter heeft goed opgelet en weet te vertellen dat de Nederlandse kunsten bedreigd worden door een BTW-verhoging. "Jullie moeten meer gaan betalen voor jullie culturele kaarten, terwijl we in deze tijden juist meer cultuur nodig hebben", preekt hij en de hongerige goegemeente zegt ja en amen.
 
CIJFER:
8

Alles over Crossing Border op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12