Uitspraak rechtszaak Brein-FTD uitgesteld Uitspraak rechtszaak Brein-FTD uitgesteld

FTD gesterkt door uitspraak in Eyeworks-zaak

, Tomas Delsing

Uitspraak rechtszaak Brein-FTD uitgesteld

FTD gesterkt door uitspraak in Eyeworks-zaak

Tomas Delsing ,

De uitspraak in de bodemprocedure die Usenet platform FTD heeft aangespannen tegen auteursrechtenorganisatie Brein, is uitgesteld tot 29 december. FTD wil via de rechter afdwingen dat de auteursrechtenwaakhond stopt met haar te betitelen als illegaal en deze uitspraken rectificeert. De uitspraak stond voor gisteren gepland, het uitstel komt niet als verrassing voor FTD.

FTD gesterkt door uitspraak in Eyeworks-zaak

De uitspraak in de bodemprocedure die Usenet platform FTD heeft aangespannen tegen auteursrechtenorganisatie Brein, is uitgesteld tot 29 december, zo meldt de Telegraaf. FTD wil via de rechter afdwingen dat de auteursrechtenwaakhond stopt met haar te betitelen als illegaal en deze uitspraken rectificeert. De uitspraak stond voor gisteren gepland, het uitstel komt niet als verrassing voor FTD.

De bodemprocedure werd door FTD aangespannen vanwege uitspraken van Brein dat het platform illegaal zou zijn. FTD werpt daar tegenin dat ze een downloadgemeenschap is. Aangezien downloaden in Nederland legaal is, kan het wijzen naar een te downloaden bestand ook niet verboden zijn, zo redeneert de usenetgroep. FTD eist dat Brein stopt met het doen van dergelijke uitspraken en wil een publiekelijke rectificatie. Brein op haar beurt, eist in de bodemprocedure dat FTD haar vermeende illegale activiteiten staakt.

Eerder deze week sprak een rechter ook al een oordeel uit over FTD in een zaak tegen filmproducent Eyeworks. Die rechter oordeelde dat FTD weliswaar onrechtmatig bezig is, maar niet direct inbreuk pleegt. FTD beschouwt dat laatste als een kleine overwinning. Ook bevestigde de rechter dat downloaden in Nederland niet verboden is. FTD biedt zelf geen bestanden aan, maar biedt haar gebruikers de mogelijkheid elkaar in teksten te wijzen op de locatie daarvan, zogenaamde spots. “De zaak van Eyeworks was een specifiek geval, nu wordt gekeken naar het bredere geheel. Dat duurt nu eenmaal langer. De zaak Eyeworks geeft ons wel vertrouwen”, zegt FTD-directeur Ronald Sievers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12