Mercury Rev weet de spanning niet vast te houden Mercury Rev weet de spanning niet vast te houden

Nieuwe soundtracks bij de films Le Ballon Rouge en Lucifer Rising

, Tekst en foto's Sander Kerkhof

Mercury Rev weet de spanning niet vast te houden

Nieuwe soundtracks bij de films Le Ballon Rouge en Lucifer Rising

Tekst en foto's Sander Kerkhof ,

Na de openingsavond met Rufus Wainwright is het aan Mercury Rev om het festival in de vroege vrijdagavond een flinke zwengel te geven. Ze doen dat met een live soundtrack bij twee films: Le Ballon Rouge van Albert Larousse en Lucifer Rising van Kenneth Anger.

Nieuwe soundtracks bij de films Le Ballon Rouge en Lucifer Rising

Na de openingsavond met Rufus Wainwright is het aan Mercury Rev om het festival in de vroege vrijdagavond een flinke zwengel te geven. Ze doen dat met een live soundtrack bij twee films: Le Ballon Rouge van Albert Larousse en Lucifer Rising van Kenneth Anger.

GEZIEN:
Mercury Rev & The Clear Light Ensemble, Crossing Border, The Royal, 19-11-2010

MUZIEK:
Mercury Rev, de band rond Jonathan Donahue (vanavond met grijs sikje) en Grashopper uit de Catskill Mountains, upstate New York, stond twee keer eerder op Crossing Border, in 2001 en 2005. De psychedelische wolkenpracht van albums als Deserter's Songs en All Is Dream blijft tijdens Crossing Border 2010 achterwege. Mercury Rev speelt vanavond instrumentale live soundtracks bij films uit de verzameling van Anthology Film Archives in New York.

PLUS:
Crossing Border weet altijd bijzondere projecten naar zich toe te trekken. De heren van Mercury Rev zijn graag geziene gasten in Den Haag. Niet verwonderlijk dat ze de ruimte krijgen om hun filmproject te komen laten zien en horen. De band koos twee films om een nieuwe soundtrack bij te maken. Allereerst Le Ballon Rouge, een beroemde korte (kinder)film van de Franse filmmaker Albert Lamorisse uit 1956. Het verhaal draait om een jongetje (gespeeld door Lamorisse's zoontje) dat een rode ballon vindt en daar avonturen mee beleeft. Mercury Rev kiest voor een moderne aanpak. Na een aanzwellend begin vorm een constante technobeat de basis. Daar overheen speelt de groep sferische gitaar, synths, drums, fagot en mondharmonica. Interactie tussen de vier muzikanten is er eigenlijk alleen richting het scherm. De hoofden zijn gespannen richting de film achterop het podium gericht. De nieuwe soundtrack maakt van Le Ballon Rouge een opwindende en spannende trip. Wat zal er met het jongetje, maar vooral ook met de ballon gebeuren? Bij de tweede film, Lucifer Rising (1972) van Kenneth Anger (met onder meer kleine rollen van Marianne Faithfull en Jimmy Page) pakt de groep het anders aan. Lucifer Rising is een experimentele, maar vooral visueel krachtige film zonder veel tekst. Vol met midden-Oosterse symboliek en psychedelische weirdness. Dit past Mercury Rev beter, of voelt in ieder geval natuurlijker aan. Ook weer ritmisch, maar iets spannender en met wat meer lucht, hier en daar een 80s Dick Maas synth en een constante, poundende basdrum.

MIN:
Wie toch stiekem op een best-of Mercury Rev had gerekend kwam bedrogen uit vanavond. Kwam er genoeg spannends voor terug? Niet helemaal. Het fenomeen "bedenk een nieuwe soundtrack bij een bestaande film" is in Nederland al langer bekend, onder andere in de series van Rocket Cinema en Unheard Film. Soms pakt zo'n nieuwe soundtrack goed uit, soms vraag je je af waarom. Vaak maakt het vooral ook nieuwsgierig naar de echte soundtracks van deze films. Bij Le Ballon Rouge voelt de stevige techo-basis niet echt natuurlijk aan. En het geeft de film ook geen echt nieuw leven.  Kenneth Anger's Lucifer Rising leent zich wat door zijn fragmentarische opzet. Maar ook hier geldt: hoe zou die oorspronkelijke soundtrack van Bobby Beausoleil hebben geklonken? En dat scherm, dat had best wat groter gemogen.

CONCLUSIE:
Leuk dat ook Mercury Rev zich heeft gestort op het fenomeen soundtracks bij bestaande films. Toch lijkt de sprookjesachtige subtiliteit die de band over het algemeen - en bij vlagen ook vanavond - etaleert tijdens deze Crossing Border show soms te worden verstoord door een drang naar het maken van een trip die niet helemaal past bij de gekozen beelden. Ook het Crossing Border publiek is onrustig. Er is veel loop in de prachtige zaal van de Koninklijke Schouwburg. Mercury Rev weet helaas de spanning niet vast te houden.

CIJFER:
6

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12