James McMorrow maalt niet om rock 'n' roll attitude James McMorrow maalt niet om rock 'n' roll attitude

Eenzame Ier wil naar huis

, tekst Tomas Delsing, foto Atze de Vrieze

James McMorrow maalt niet om rock 'n' roll attitude

Eenzame Ier wil naar huis

tekst Tomas Delsing, foto Atze de Vrieze ,

James Vincent McMorrow was de op de valreep toegevoegd als laatste naam tijdens London Calling. De Ier heeft vrede met de titel van lijstvuller: "Ik wil zoveel mogelijk spelen. Muzikanten die zeggen dat ze 'voor zichzelf muziek maken', liegen glashard."

Eenzame Ier wil naar huis

James Vincent McMorrow was de op de valreep toegevoegd als laatste naam tijdens London Calling. De Ier heeft vrede met de titel van lijstvuller: "Ik wil zoveel mogelijk spelen. Muzikanten die zeggen dat ze 'voor zichzelf muziek maken', liegen glashard."

GEÏNTERVIEWDE:

James Vincent McMorrow, de op het laatste moment ingevlogen Ierse singer-songwriter die in het eentje het laatste gat moest dichten tijdens London Calling.

HOE LAAT BEN JE VANMORGEN OPGESTAAN EN WAT WAS HET EERSTE DAT JE DEED?
"Ik ben als een van de weinigen al een hele dag in Amsterdam." Inderdaad is het nog verdacht rustig in de backstage-kelder van Paradiso als McMorrow plaatsneemt. "Gisteren ben ik meegekomen met Villagers' Conor O'Brien, een goede vriend van me. Helaas heb ik me weer over laten halen en hebben we tot vijf uur vannacht in de hotelbar zitten drinken. Vanochtend was ik alweer om acht uur wakker omdat ze de kamer naast me aan het stofzuigen waren."

WAT ONDERSCHEIDT JE VAN DE ANDERE BANDS OP LONDON CALLING?

"Ik heb helemaal geen band bij me, dat is hier geloof ik best bijzonder. Normaal sta ik wel met muzikanten op het podium, maar omdat ik pas afgelopen dinsdag gevraagd werd om hier te spelen, konden we dat niet meer allemaal regelen."

DOOR DE FINANCIËLE CRISIS WORDT OVERAL BEZUINIGD. WAAR KAN JIJ OP BEZUINIGEN?

"Dat hangt er maar net vanaf. Nu ben ik hier dus alleen en met één gitaar, goedkoper kan volgens mij niet. Ik zou de band eventueel wel kunnen missen, ik ben begonnen als soloact. Maar eigenlijk is het wel gezelliger als ze er bij zijn. Ik heb nu voor het eerst in de tour - we zijn net zes weken in de VS geweest - een beetje het gevoel van eenzaamheid te pakken. Gelukkig vlieg ik straks direct na het optreden naar huis."

LONDON CALLING IS VAAK DE OPMAAT VOOR EEN MOOIE CARRIÈRE. WAT WIL JE BEREIKEN IN 2011?
"Ik wil dat de plaat het goed doet, en daar zoveel mogelijk mee kunnen spelen. Ik heb best ambities. Iedere muzikant die zegt dat 'ie 'alleen voor zichzelf muziek maakt' liegt volgens mij glashard. Iedereen wil gehoord worden."

QUEEN ELIZABETH ZIT NU OOK OP FACEBOOK. ACCEPTEER JE HAAR ALS ZE JE TOEVOEGT?
"Haha, volgens mij is de kans daarop niet zo heel groot. We hebben denk ik geen gemeenschappelijke vrienden!" Lachend: "Hoewel, misschien kent ze de Duke Of Edinburgh wel goed? Ik zou haar in ieder geval wel accepteren hoor."

WAT IS HET BESTE ALBUM VAN 2010?
Ik vind de nieuwe plaat van The Walkmen te gek, maar dat had ik eigenlijk ook wel verwacht, dus dan is de verrassing toch altijd minder. Mijn revelatie van het jaar is Menomena. Die komt meer uit de bloggier hoek. Het is veel leuker om daar nieuwe dingen in te ontdekken."

OP WELKE ACT OP LONDON CALLING GA JE ZELF VANDAAG HELEMAAL LOS?

"Helemaal geen, helaas. Ik moet dus direct na het optreden naar het vliegveld - wat een onmogelijke naam heeft dat trouwens - en dan naar huis."

HOE LAAT GA JE VANAVOND NAAR BED EN MET WIE?
"Haha, het minst rock 'n' roll antwoord dat je je kan bedenken: waarschijnlijk lig ik om half tien vanavond in bed, met mijn vriendin. Maakt me niks uit hoor, ik ben niet zo wild."

Alles over London Calling op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12