Buma/Stemra: “Berichten over factuur voor YouTube embeds onzin” Buma/Stemra: “Berichten over factuur voor YouTube embeds onzin”

Tweakers verwart radiostream met YouTube embed

, Atze de Vrieze

Buma/Stemra: “Berichten over factuur voor YouTube embeds onzin”

Tweakers verwart radiostream met YouTube embed

Atze de Vrieze ,

Consternatie op internet: website Tweakers.net publiceerde vanmiddag een nieuwsbericht dat Buma/Stemra alsnog facturen verstuurt voor het embedden van YouTube filmpjes met muziek. “Het is honderd procent zeker niet waar”, zegt Andy Zondervan van Buma/Stemra tegen 3VOOR12.

Tweakers verwart radiostream met YouTube embed

Consternatie op internet: website Tweakers.net publiceerde vanmiddag een nieuwsbericht dat Buma/Stemra alsnog facturen verstuurt voor het embedden van YouTube filmpjes met muziek. Het idee daarvoor stamt uit de omstreden Fair Play regeling. De auteursrechtenorganisatie kreeg daarop zoveel kritiek dat de licentie voor onbepaalde tijd uitgesteld werd. Buma/Stemra spreekt tegen dat inmiddels wel facturen verstuurd worden. “Het is honderd procent zeker niet waar”, zegt Andy Zondervan van Buma/Stemra tegen 3VOOR12. “We zijn er bij Buma nog niet uit of we het überhaupt willen, laat staan dat al facturen verstuurd worden.” Op Tweakers zegt manager digital & cross media min of meer hetzelfde.

Zondervan denkt dat Tweakers twee dingen door elkaar haalt. De site verwijst naar e-mails die Buma/Stemra verstuurde aan online radiostations als Nederland.fm, Allradio en Kabelradio.nl. De genoemde sites bieden streams met muziek aan en krijgen daarom dezelfde rekening die bekende radiostations krijgen, 10% van de omzet, met een bepaald minimumbedrag. Dat onderdeel van de Fair Play regeling lag nauwelijks onder vuur en werd dan ook niet uitgesteld. “Tweakers denkt dat het aanbieden van een stream hetzelfde is als het embedden, maar dat is niet zo. Niet voor Buma/Stemra, maar ook niet volgens de wet.”

Met enkele online muziekdiensten heeft Buma/Stemra al een overeenkomst gesloten. Onder meer Cloudspeakers, Spotify en 22Tracks hebben een licentie gesloten.

Update 19:24:

Buma/Stemra heeft inmiddels een persbericht doen uitgaan, waarin het met klem ontkent licenties te gaan verstrekken aan particulieren die filmpjes embedden op hun site van sites als YouTube of Vimeo. Volgens Buma is met vakbond VNO/NWC afgesproken dat dergelijke licenties zeker tot 1 januari 2011 opgeschort worden. "Partijen verschillen van mening over betalen voor embedded files en zullen daar nader overleg over voeren. De hier aangekondigde heffing voor achtergrondmuziek staat hier echter los van." Dat is in lijn met wat Andy Zondervan 3VOOR12 eerder op de dag meldde.

In het persbericht is sprake van twee soorten licenties, een voor achtergrondmuziek (bv een Italiaans deuntje op de site van een Italiaans restaurant) en een R/TV-licentie, voor sites waar muziek een primaire rol speelt, bijvoorbeeld in de vorm van een radiostream. Over dat laatste staat vervolgens: "Deze portals dienen hier dan ook een R/TV-licentie voor af te sluiten, in dit geval ook voor het embedded gebruik van muziek." Buma-woordvoerder Frank Helmink dat  muziekbloggers die elke dag een videoclip plaatsen en inkomsten hebben d.m.v. advertenties hier niet onder vallen. "Dit zal eerder onder achtergrondmuziek vallen, al is het een grijs gebied. Bij de meeste blogs ligt de nadruk echter op info niet op de muziek, dus geen factuur in 2010."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12