3VOOR12 Draait (week 46): London Calling, De Jeugd Van Tegenwoordig, Song van het Jaar 3VOOR12 Draait (week 46): London Calling, De Jeugd Van Tegenwoordig, Song van het Jaar

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 46): London Calling, De Jeugd Van Tegenwoordig, Song van het Jaar

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Een zwarte week voor de popmuziek, deze week. Gisteren stemde de Tweede Kamer in met de BTW-verhoging voor de podiumkunsten. Gelukkig overheerste het pessimisme allerminst, er kwam weer genoeg moois bovendrijven. Nu snel de trein naar Den Haag voor Crossing Border. Tot in Den Haag en een prettig weekend!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week

Crystal Castles feat. Robert Smith - Not In Love (Fiction/Universal)

3VOOR12 Album van de week
De Jeugd Van Tegenwoordig - De Lachende Derde (Magnetron Music/Universal)

3FM Megahit
Adele - Rolling In The Deep (V2)


De top 10:

1. London Calling 2010/2 (Live @ grote en kleine zaal Paradiso, 12 en 13-11-10)

"Drie topshows achter elkaar op het hoofdpodium van London Calling op de zaterdagavond: Warpaint, Tame Impala en The Wavves." (Willem van Zeeland)
"Zindering in de zaal, wow-factor toen bleek dat het live heel erg klopte." (Menno Visser)
"Wavves was rommelig, stoned, dronken, hard en steengoed. Zie het hele concert op 3VOOR12 TV." (Stephan van Peursem)
"De vrijdag was eigenlijk niet wat ik ervan gehoopt had, maar de avond erna scoorde London Calling een zuivere hattrick met Warpaint, Tame Impala en Wavves in de grote zaal." (Tomas Delsing)
"De vrijdag was wat minder bezet, maar de math- en progmetal razernij van Rolo Tomassi wist toch te overweldigen. Zaterdag veel moois gezien zoals de aanstormende NYC garagekids van Beach Fossils en de tamelijk geniaal aanrommelende surfpunkers Wavves!" (Ingmar Griffioen)

2. 3VOOR12 Presenteert… De Jeugd van Tegenwoordig (live @ Westerunie 16-11-2010)
"Met Sterrenstof aan het slot was het eind goed, en dus was al goed." Atze de Vrieze
"Het nieuwe werk is sterk en komt ook voor de mensen die het album nog niet hebben gehoord keihard aan. DJVT gaat nog veel groter worden dan ze al zijn." (Christiaan Walraven)
"Zag De Jeugd hard gaan! De Lachende Derde is misschien wel het beste album tot nu toe. Staat vanaf vandaag op de Luisterpaal!" (Tomas Delsing)
"Bij afsluiter Sterrenstof lijkt het wel een orgie met de kleren aan" (Bart Snoeren)

3. 25 Jaar Song Van Het Jaar playlist op Spotify
"Mooie kans om een beetje bij te luisteren en al lang vergeten liedjes en artiesten uit de vergetelheid te slepen." (Tomas Delsing)
"De ultieme alternatieve Top 2000 voor in de donkere dagen die nu echt gaan komen." (Willem van Zeeland)
"25 jaar alternatieve pophistorie, van The Jesus & Mary Chain tot Kyteman. En wel stemmen op de Song van het Jaar 2010 natuurlijk!" (Atze de Vrieze)

4. Girl Talk  - Any Day (gratis downloadalbum)
"Samples galore! Popkwis A Go Go met zelfs Bananarama…" Menno Visser
"All Day is het bekende recept: bekende rappers gekruist met popklassiekers waar je nooit officieel toestemming voor krijgt. Mijn favoriet: Lady Gaga en de Beastie Boys over Iggy's Lust For Life." (Atze de Vrieze)

5. Gorillaz (Live @ Heineken Music Hall Amsterdam, 15-11-10)
Wat een waanzinnig rock 'n' roll circus was dit. Een show vol vondsten en verrassingen en bovendien dansbaar van begin tot eind in een euforische zaal. Concert van het jaar! (Willem van Zeeland)

6.
Albumpresentatie The Tunes (Live @ Paradiso, 18-11-2010)
"De band was er klaar voor en Paradiso duidelijk ook. Er wordt vakkundig een feestje gebouwd en niemand staat stil. En dan zit het technisch nog verdomd goed in elkaar ook." (Christiaan Walraven)

7.
Maserati - Pyramid Of The Sun (album, Temporary Residence/Konkurrent)
"Ook op Pyramid Of The Sun is de ingehouden spanning in hun psychedelische postrock om te snijden en de ontlading euforisch." (Ingmar Griffioen)

8.
Ali Farka Toure & Toumani Diabate - Ali and Tourmani (album, nonsuch records)
"Het album is een prachtig schaakspel tussen 2 grootheden uit Mali. Een geweldige zanger/gitarist die de dood in de ogen ziet, met een unieke speelstijl waarin hij zowel uit de blues als traditionele Malinese muziek put,  en de beste kora spelers van de wereld." (Bart Snoeren)

9.
Allo Darlin’ – My Heart Is A Drummer (single, Fortuna Pop/Cargo/Munich/iTunes)
"Londense tweefolk met zooo’n lief leuk snoezig nummer. Warm aanbevolen voor alle Belle & Sebastian fans." (Menno Visser)

10. Munch Munch - Double Vision (album, Upset The Rythm/Konkurrent)
"Popmuziek in de hoogste versnelling. Denk aan Animal Collective met Britse branie. Fris en energiek. Volgende week op Le Guess Who" (Stephan van Peursem)


DE LIJSTJES

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Gorillaz (Live @ Heineken Music Hall Amsterdam, 15-11-10)

Wat een waanzinnig rock 'n' roll circus was dit. De meest spectaculaire show die ik heb gezien sinds de Zoo TV Tour van U2. Een show vol vondsten en verrassingen en bovendien dansbaar van begin tot eind in een euforische zaal. Concert van het jaar!

London Calling (Live @ grote en kleine zaal Paradiso, 12 en 13-11-10)
Drie topshows achter elkaar op het hoofdpodium van London Calling op de zaterdagavond: Warpaint, Tame Impala en The Wavves.

25 Jaar Song Van Het Jaar Playlist op Spotify
VPRO's Song Van Het Jaar bestaat 25 jaar en dat vieren we met een artikelenserie op de 3VOOR12-site door Gijsbert Kamer en door vanaf a.s. maandag alle nr 1 hits te draaien in 3VOOR12 Radio. En dan is er nog deze geweldige, door Atze de Vrieze gemaakte 25 Jaar Song Van Het Jaar-playlist op Spotify. De ultieme alternatieve Top 2000 voor in de donkere dagen die nu echt gaan komen.


MENNO VISSER DRAAIT:

Allo Darlin’ – My Heart Is A Drummer (single, Fortuna Pop/Cargo/Munich/iTunes)

Londense tweefolk met zooo’n lief leuk snoezig nummer. Warm aanbevolen voor alle Belle & Sebastian fans.

Girl Talk  - Any Day (gratis downloadalbum)

Samples galore! Popkwis A Go Go met zelfs Bananarama…

Warpaint (13 november, live @ London Calling, Paradiso Grote Zaal)
Zindering in de zaal, wow-factor toen bleek dat het live heel erg klopte.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Wavves (Live @ London Calling Amsterdam, 13-11-10)

Wavves was rommelig, stoned, dronken, hard en steengoed. Zie het hele concert op 3VOOR12 TV.

Munch Munch - Double Vision (album, Upset The Rythm/Konkurrent)
Popmuziek in de hoogste versnelling. Denk aan Animal Collective met Britse branie. Fris en energiek. Volgende week op Le Guess Who

Diverse Artiesten - Haunted Cassette Tapes - Fall 2010 Label Sampler (album, Haunted Cassette Tapes)
Ik hou het dit jaar bijna niet bij met al die nieuwe stijlen. Op deze
sampler van het Nederlandse Haunted Cassette Tapes label staan haunted house, drag, screwgaze , hypnagogic pop, witch house en chillwave tracks van voornamelijk Nederlandse artiesten. Ze hebben prachtige namen ook hoor deze artiesten: Godspeed You Crack Whore, Wycked Wytchz, Kief Richards en Z▲nzib▲R. Avontuurlijke muziek, niet geschikt voor tere zieltjes.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… De Jeugd van Tegenwoordig (live @ Westerunie 16-11-2010)
Kijk Willie Wartaal flirten met moeders en hun dochters op de eerste rij. Kijk die neger zo hard gaan dat ze au zeggen. Kijk Vjeze Fur hoofdschudden bij de bierdouche die Faberyayo krijgt. Kijk Bas Bron shinen op de autotune. De Jeugd knalde eerst alle hits er doorheen en begon daarna aan zo'n beetje het hele nieuwe album. Wat mij betreft niet de handigste keuze, maar met Sterrenstof aan het slot was het eind goed, en dus was al goed.

25 jaar Song van het Jaar Spotify shuffle
De Song van het Jaar bestaat dit jaar 25 jaar, en om dat te vieren heb ik mij op een monnikenklus gestort: alle tracks uit de lijsten die ik kon vinden heb ik toegevoegd aan een gigantische Spotify playlist. 25 jaar alternatieve pophistorie, van The Jesus & Mary Chain tot Kyteman. En wel stemmen op de Song van het Jaar 2010 natuurlijk!

Girl Talk - All Day (album, gratis download)
Dankzij documentaire RIP Remix Manifesto werd hij de vaandeldrager van de copyleft beweging, maar ondertussen is dj Girl Talk ook gewoon de natte droom van iedere drive-in dj met drie gekleurde knipperlichten in een jeugdhonk. All Day is het bekende recept: bekende rappers gekruist met popklassiekers waar je nooit officieel toestemming voor krijgt. Mijn favoriet: Lady Gaga en de Beastie Boys over Iggy's Lust For Life. Hier kun je real time zien welke samples Girl Talk gebruikt.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… De Jeugd van Tegenwoordig (Live @ Westerunie 16-11-2010
)
Het begon wat ongeïnspireerd met enkel oude tracks, maar halverwege werd de omschakeling gemaakt. Het nieuwe werk is sterk en komt ook voor de mensen die het album nog niet hebben gehoord keihard aan. Afsluiten met Sterrenstof laat zien wat een gigantische hit het is. DJVT gaat nog veel groter worden dan ze al zijn.

25 jaar Song van het Jaar - live clips

Ontzettend veel oude live clips van artiesten die in de Song van het Jaar lijsten staan binnenkort online bij de stukken van Gijsbert Kamer. Hoogtepunten o.a. Boegies, Red Hot Chili Peppers, Pixies, Radiohead, Spinvis, BRMC, Voicst en Kyteman.

Albumpresentatie The Tunes (Live @ Paradiso, 18-11-2010)
Twee jaar na het winnen van de Amsterdamse Popprijs is The Tunes volwassen geworden en nu ook nog een kind: debuutalbum Pududu! De band was er klaar voor en Paradiso duidelijk ook. Er wordt vakkundig een feestje gebouwd en niemand staat stil. En dan zit het technisch nog verdomd goed in elkaar ook. Jammer dat er niet doorgefeest kon worden door de eventuele afterparty van Prince.


TOMAS DELSING DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… De Jeugd van Tegenwoordig (live @ Westerunie 16-11-2010) en op de Luisterpaal (album, Magnetron Music/Universal)
Zag De Jeugd hard gaan! De Lachende Derde is misschien wel het beste album tot nu toe. Ik hoopte even dat ze de hele plaat zouden gaan spelen, bleek helaas niet het geval, maar gelukkig zaten naast de oude hits ook Sterrenstof, Hengel at a Bitch en uitsmijter Tante Lien er tussen. Staat vanaf vandaag op de Luisterpaal!

25 Jaar Song Van Het Jaar playlist op Spotify

Toch jammer om te zien dat er eigenlijk tot 1994, de Nirvana's en dergelijke daargelaten, een gapend zwart gat in je muziekbibliotheek zit. Mooie kans om een beetje bij te luisteren en al lang vergeten liedjes en artiesten uit de vergetelheid te slepen.

De hattrick van London Calling (Live @ grote zaal Paradiso, 13-11-10)
De vrijdag was eigenlijk niet wat ik ervan gehoopt had, maar de avond erna scoorde London Calling een zuivere hattrick met Warpaint, Tame Impala en Wavves in de grote zaal. Vooral van de spannende broeierige liedjes van die eerste werd ik erg gelukkig, maar na de 70's sound van Tame Impala en gruwelijke surfgekte van Wavves was de grijns helemaal niet meer weg te krijgen.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Wavves, Rolo Tomassi en Beach Fossils op London Calling (Live @ Paradiso, 12-11-10)

De vrijdag van London Calling was wat minder bezet, maar de vijfkoppige math- en progmetal razernij van Rolo Tomassi wist toch te overweldigen. Zaterdag veel moois op tv gezien (Warpaint, Tame Impala, The Neat!) en in de zaal was het goed toeven bij de aanstormende NYC garagekids van Beach Fossils en de tamelijk geniaal aanrommelende Wavves. Apestoned en veels te hard, maar wat pakt die surfpunk en garagerock van Nathan Williams je bij de kladden! Sterk songmateriaal en die grungedrive in bijvoorbeeld Idiot en Linus Spacehead geeft me nog kippenvel. Check het en veel meer LC op 3VOOR12TV!

Maserati - Pyramid Of The Sun (album, Temporary Residence/Konkurrent)

De discografie van Maserati is al niet meer op je vingers te tellen, maar nog altijd het aflikken waard. Ook op Pyramid Of The Sun is de ingehouden spanning in hun psychedelische postrock om te snijden en de ontlading euforisch. Deze plaat is tevens een eerbetoon aan het werk van de november vorig jaar overleden drummer Jerry Fuchs, wiens ritmische groove hier voor het laatst te horen is. De slotsong is passend Bye M’Friend, Goodbye getiteld.

Tyvek - Nothing Fits/The Parting Gifts - Strychnine Dandelion (album, In The Red/Konkurrent)
Yep als er een In The Red sticker op zit (of tag bij de luisterpaal), worden de oren extra gespitst. Tyvek gaat op de eerste langspeler bij In The Red tekeer in Detroit-stijl: opwindend ruwe garage- en noiserock. Speaking of In The Red: had je bijna die fantastische Parting Gifts gemist? Foei! Een plaat rond de stemmen van held Greg Cartwright (Oblivians, Reigning Sound) en Coco Hames (The Ettes), met bijdragen van o.a. Back Key Dan Auerbach en Patrick Keeler (Raconteurs), vol met ijzersterke garagepopsongs! Speaking of Tyvek: O ja; in februari beginnen ze aan een Europese tour en ze zoeken nog speelplekken...


BART SNOEREN DRAAIT:

Ali Farka Toure & Toumani Diabate - Ali and Tourmani (album, nonsuch records)

Als het herfst wordt, moeten er jaarlijstjes gemaakt worden en krijg ik, wellicht door gebrek aan lekker weer, altijd behoefte aan het beste wereldmuziek album van het jaar. Vorig jaar was Staff Benda Bilili in de herfst niet meer mijn cd-speler niet meer uit te branden. Dit jaar is de eer aan Ali Farka Toure & Toumani Diabate. Dit album is al opgenomen in 2005 en werd pas dit jaar in februari uitgebracht. Waarom het album dit jaar pas uitkwam is mij een raadsel, maar ik ben blij dat het er is.  Ali Farka Toure overleed iets meer dan een half jaar na de opnames aan kanker en was tijdens de opnames van dit album al heel erg ziek. Tijdens de opnames stopte hij regelmatig met spelen omdat hij te veel pijn had, vertelde Diabate later in interviews. Het album is een prachtig schaakspel tussen 2 grootheden uit Mali. Een geweldige zanger/gitarist die de dood in de ogen ziet, met een unieke speelstijl waarin hij zowel uit de blues als traditionele Malinese muziek put,  en de beste kora spelers van de wereld. Dit album gaat mijn jaarlijstje wel halen in elk geval.

3VOOR12 Presenteert... De Jeugd Van Tegenwoordig (Live @ Westerunie, 16-11-2010
)
Beginnen met al je hits en daarna je nieuwe album bijna intergraal spelen. Je moet het maar willen in die volgorde. De Jeugd komt er mee weg en bij afsluiter Sterrenstof lijkt het wel een orgie met de kleren aan.

Girl Unit - Wut (single, NIght Slugs)
Hoe vaker je hem hoort hoe beter hij wordt. Kneiterclubhit uit de dubstephoek die ook de indiedisco zal weten te vinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12