3VOOR12 bespreekt Album van de Week (48): Kanye West

My Beautiful Dark Twisted Fantasy is voer voor psychologen

Sander Kerkhof ,

: ) De smiley op Kanye West’s Twitter account (26/11) verried misschien iets van een geslaagd masterplan. Zijn vijfde album oogst wereldwijd waardering. Het beste hiphopalbum ooit? Een meesterwerk? My Beautiful Dark Twisted Fantasy is in ieder geval Album van de Week.

My Beautiful Dark Twisted Fantasy is voer voor psychologen

: ) De smiley op Kanye West’s Twitter account(26/11) verried misschien iets van een geslaagd masterplan. Zijn vijfde album oogst wereldwijd waardering. Het beste hiphopalbum ooit? Een meesterwerk? My Beautiful Dark Twisted Fantasy is in ieder geval Album van de Week.

Een perfecte 10.0 op Pitchfork, vijf sterren in de Nederlandse kranten, een item in De Wereld Draait Door. Ja, de discussie over het vijfde album van de inmiddels 33-jarige rapper/producer schopte het zelfs tot de tafel van Matthijs van Nieuwkerk. waarin Kanye natuurlijk vergeleken werd met Michael Jackson. Een VPRO-Gids collega kwam op de 3VOOR12 de cd lenen, omdat hij er eigenlijk niet meer om heen kon. "Zitten we elkaar nu een meesterwerk aan te praten?", vroeg hij zich af.

"Grootheidswaan, ik lijd eraan." De woorden van collega Extince schieten door het hoofd bij nadere beluistering van My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Een deel van de wereldwijde waardering heeft meer te maken met de manier waarop West zich, al dan niet per ongeluk, heeft geprofileerd, dan met het album zelf. Er is behoefte aan een larger than life karakter, maar wel eentje van vlees en bloed. Een superster die en plein public fouten maakt en een beetje wacko is. Eentje die domme dingen twittert, die weer op internet belachelijk gemaakt kunnen worden. Die gewoon ruzie maakt met Bush en Obama. De wereld is Kanye's Neverland. Onzekerheden, lusten, zelfonderzoek en experimenteerdrang (wel binnen de poplijntjes) zijn de trending topics. Dat Kanye zichzelf kinda like a big deal vond wisten we al. Maar nu wil de KING OF CAPSLOCK niet alleen the greatest rapper, maar tegelijk ook Matthew Barney, Michael Jackson en Mozart zijn. En hij duldt geen tegenspraak.

MBDTF is een fantasierijk album. Kanye, The Musical opent met het geweldige Dark Fantasy, dat leunt op de zanglijn "can we get much higher" uit In High Places van Mike Oldfield. Zijn samplekeuze blijft opvallend: zie ook Avril 14th van Aphex Twin in Blame Game, Woods van Bon Iver in Lost In The World en King Crimson's 21th Century Schizoid Man in Power.

Een barokke hiphopplaat dus, met veelzeggende (en soms te lange) intro's en uittro's. Toch gaan de nummers, de meeste tussen de vijf en negen minuten, nergens vervelen. Ook als rapper is Kanye West verder gegroeid. Hij kan Jay-Z bijna aan en wordt slechts één keer voorbijgestreeft, en wel door nieuwkomer Nicky Minaj die de beat van Monster met huid en haar verslindt. In Gorgeous, met zang van Kid Cudi en een sterke verse van Raekwon, maakt West tussen de regels door een paar mooie statements over hiphop in Amerika.

West verdween van het toneel na zijn Taylor Swift fuck-up tijdens de MTV Awards in september 2009 en trok zich terug op Hawaii - net zoals hij eerder deed voor de minimalistische voorganger 808s & Heartbreak. Hij liet dit voorjaar een indrukwekkende gastenlijst invliegen op Honolulu Airport. Op All Of The Lights staan meer (vaak amper hoorbare) gastoptredens dan de meeste rappers op een heel album. Rihanna, Kid Cudi, The Dream, John Legend, La Roux, Alicia Keys, Elton John, Fergie van de Black Eyed Peas, Drake, Ryan Leslie.

Met acties als G.O.O.D. Fridays (vanaf de zomer dropte Kanye iedere vrijdag alvast een nieuw nummer online), zijn nadrukkelijke aanwezigheid op Twitter, de megalomane film Runaway, een halfbakken Ustream interview staat hij al een half jaar vol in de spotlights. Kanye West neemt en maakt het allemaal persoonlijk en is daarmee de meest moderne superster van het decennium. En het geschreeuw overstemt de muziek niet (zie M.I.A.). My Beautiful Dark Twisted Fantasy is voer voor psychologen.  

Kanye is inmiddels de dertig gepasseerd, de onschuld is voorgoed verdwenen. Wat brengt het leven na The College Dropout, Late Registration, Graduation en een periode van hartezeer? In Gorgeous: "This the real world, homie, school finished." De wereld kijkt bewonderend mee over zijn schouder, vraagt zich af in welke sloot  Mr. West nu weer gaat lopen en heeft toch zoiets van: 'Ik weet niet wat het is, maar het is me wat.'

“My Beautiful Dark Twisted Fantasy” is verschenen bij Roc-A-Fella/Def Jam/Universal en staat tijdelijk op de Luisterpaal
.