Tieten, neplullen, Gaga en bier bij Gossip Tieten, neplullen, Gaga en bier bij Gossip

"It's such a perfect daaaaay"

, Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

Tieten, neplullen, Gaga en bier bij Gossip

"It's such a perfect daaaaay"

Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Gossip IS Beth Ditto. De imposante zangeres, ditmaal stijlvol in het rood, draagt deze dienende band. Ook vandaag doet ze dat weer met verve. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen opstaan en weer doorgaan.

"It's such a perfect daaaaay"

Gossip IS Beth Ditto. De imposante zangeres, ditmaal stijlvol in het rood, draagt deze dienende band. Vandaag doet ze dat ook weer met verve. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen opstaan en weer doorgaan.

CONCERT
Gossip, Pinkpop Converse-stage, vrijdag 28 mei 2010
 
MUZIEK
Toen Gossip ruim tien jaar geleden begon maakte het garage punkrock. In 2006 brak de band door met het derde studioalbum Standing In The Way of Control. De lijvige voorvrouwe Beth Ditto gooide meer soul en blues in het geluid en de muziek werd elektronisch in de nasleep van LCD Soundsystems debuut. De vierde plaat Music For Men werd opgenomen met meesterproducer Rick Rubin. In potentie een boeiende combinatie, in de praktijk recept voor  een matige plaat met laffe gitaardisco.

PLUS
Na opener Yr Mangled Heart (van die goede plaat uit 2006) begint Beth Ditto in stijl met het uitbrengen van een Hollandsche 'proost'. De iconische en modebewuste klankkast heeft een goede dag. Tot vier keer toe zingt ze a capella Lou Reed's Perfect Day. Ditto danst, springt, rent, trekt haar haarextensions uit het hoofd en gooit haar omvangrijke buste over de barriers om haar fans te knuffelen. De band reageert volgzaam op alle bewegingen van de rode jurk. Love Long Distance, dat op plaat een redelijk liedje is, wordt live een mooi epos. In haar euforie speelt Ditto met Lady Gaga's Bad Romance en draagt ze het volgende nummer Dimestore Diamond op aan 'all homosexual gay queers'.

MIN
Waar inspiratiebron LCD Soundsystem met het tweede en derde album elke keer weer verder ging en goede nummers bleef uitbrengen, is Gossip qua muzikaliteit en hits alleen maar achteruit gegaan. Nummers als Men in Love, Pop Goes the World en Four Letter Word die vandaag op de setlist staan, zijn gewoon niet zo sterk. Als Tina Turner's What's Love Got to Do With it? ook nog wordt verkracht ("rock out with your fake cock out") wordt de setlist wel heel magertjes.

CONCLUSIE
Natuurlijk, Beth Ditto redt veel en is echt een geweldig voorvrouwe. Tijdens afsluiter Heavy Cross gaat ze al zingend aan de oostzijde het publiek in, om er na een wandeling van zo'n honderd meter dwars door de menigte aan de westzijde weer uit te klimmen. De band is al van het podium verdwenen, maar Ditto begint gewoon nog een keer aan Perfect Day. Wat een topwijf. Maar wil de band in het nieuwe decennium ook nog potten (?) breken, zal het opnieuw een drastische draai moeten geven aan het bandgeluid. Misschien moet Ditto gewoon eens een heel klein liedje zingen, volgens mij kan ze meer dan die stem op 130 procent gebruiken.

CIJFER
7

Meer Gossip op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Gossip.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12