Sungrazer maakt Limburg trots Sungrazer maakt Limburg trots

Winnaars Nu of Nooit hebben prima songs waarbij het goed hoofdknikken is

, Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans

Sungrazer maakt Limburg trots

Winnaars Nu of Nooit hebben prima songs waarbij het goed hoofdknikken is

Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans ,

In de reeks Limburgse bands die na het Pinkpopoptreden weer terug in de vergetelheid werden gekatapulteerd, zou Sungrazer wel eens voor een trendbreuk kunnen zorgen.

Winnaars Nu of Nooit hebben prima songs waarbij het goed hoofdknikken is

Elk jaar mag een Limburgse band Pinkpop openen. Sympathiek, maar ook een eindeloze historie zonder hoogtepunten. Kent u Sat2D nog? Of Viberider? Sungrazer doet dit jaar een dappere poging die geschiedenis voor minstens één keer om te buigen.

CONCERT
Sungrazer, Pinkpop Converse-stage, vrijdag 28 mei 2010

MUZIEK
Sungrazer put uit een rijke, vooral psychedelische geschiedenis. Brant Bjork, Kyuss, Colour Haze, het is inderdaad allemaal al eens gedaan en verwacht van Sungrazer zeker geen verrassende vernieuwing van die sound.

PLUS
Tegen het einde van de show loopt zanger-gitarist Rutger Smeets van het grote podium naar de verhoging, vlak voor het publiek. Daar, vlak voor zijn vrienden en familie, lacht hij een triomfantelijk lach zonder al te opzichtig uit de rol van gelouterde rockster te vallen. Het staat hem goed, naturel bijna. Sungrazer is een band waarvan je vrij gemakkelijk gelooft dat ze niet dankzij een provinciale bandwedstrijd op Pinkpop staan, maar gewoon: omdat ze prima songs hebben waarbij het goed hoofdknikken is. Het is in de geschiedenis van Nu of Nooit, de bandwedstrijd waarmee een Pinkpopplekje kan worden bemachtigd, nog geen band gelukt door te breken. Sungrazer heeft met een prima getimede ep, een optreden bij DWDD, visuals die een instant-high veroorzaken en een sound die af is, in ieder geval een positief rugwindje mee.

MIN
Tegen het einde van het optreden is de tent een stuk leger dan aan het begin. Sungrazer smeert de stonersongs namelijk breed uit. Volgens goed stonergebruik wordt er ruim de tijd genomen om naar een climax toe te werken. Net als we even dreigen weg te zakken in een visioen over drie jongens uit Limburg die glansrijk doorbreken, horen we opeens een saxofoon. Eerlijk gezegd hadden we op zoveel 'soul' niet gerekend, en nog eerlijker gezegd vonden we het ook niet helemaal geslaagd. Toch kunnen de songs van Sungrazer nog best wat variatie gebruiken. De meeste nummers klokken ruim over de vijf minuten, meestal net iets te lang om de aandacht volledig vast te houden. Positieve uitzondering: afsluiter Common Believer.

CONCLUSIE
Sungrazer is een band in een vrijwel eindeloze reeks Limburgse bands die na het Pinkpopoptreden weer terug in de vergetelheid werden gekatapulteerd. Sungrazer zou, met enig geluk, best wel eens eens voor een trendbreuk kunnen zorgen. Een killersong zou ze daarbij zeker helpen.

CIJFER
7

Meer Sungrazer op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Sungrazer.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12