Ragboeren The Opposites horen inderdaad op Pinkpop Ragboeren The Opposites horen inderdaad op Pinkpop

De baromzet wordt aangezwengeld met geslaagde hitshow

, Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

Ragboeren The Opposites horen inderdaad op Pinkpop

De baromzet wordt aangezwengeld met geslaagde hitshow

Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

The Opposites zijn een opvallende boeking op Pinkpop. Het festival staat nou niet bekend om de hiphop. Maar deze rappers weten heel goed hoe ze dit publiek vandaag moeten bespelen.

De baromzet wordt aangezwengeld met geslaagde hitshow

The Opposites zijn een opvallende boeking op Pinkpop. Het festival staat nou niet bekend om de hiphop. Maar deze rappers weten heel goed hoe ze dit publiek vandaag moeten bespelen. Met leuke gasten, een goede opbouw en veel bangers is de eerste hit van het festival een feit.

CONCERT
The Opposites, Pinkpop 3FM-stage, vrijdag 28 mei 2010
 
MUZIEK
The Opposites zijn gekozen tot Best Alternative Act tijdens de afgelopen 3FM Awards. Bij ontvangst van de award roemde Twan aka Big2 Nirvana-voorman Kurt Cobain als het grote voorbeeld van de Oppo's. Maar jij en ik weten dat deze ragboeren onvervalste hiphop maken. Althans, dankzij Big2's fascinatie voor eurohouse, jaren tachtig discohits en gabber hebben hij en Willem al vele uithoeken van 'hiphop' bezocht en bezongen. Recent brachten beide mc's een soloalbum uit. Muzikaal schoot Big2 daar behoorlijk uit de bocht. Willems plaat was beter, maar wat de dubbelaar vooral bewees, is de kracht van dit duo als The Opposites. Oftewel: 1 + 1 = 3.

PLUS
Een slimme aankondiging van hypeman Giel Beelen: hij noemt de award van The Opposites, roemt de platen en roept dat deze act natuurlijk op Pinkpop hoort. Zo introduceer je hiphop op een non-hiphop festival. Het is natuurlijk ook helemaal waar: DE Nederlandse ragboeren passen perfect op Pinkpop. Wat later op de dag was nog mooier geweest, dan maar de baromzet aanzwengelen. De rappers openen de set met Willems sprekende solotrack Succes. Goede boerenbluf heet dat. Om meteen door te knallen met Big2's Crazy Zin met mc Sef van Flinke Namen. Na Je Weet Zelluf (origineel van Ali B) en moderne classic Sjonnie & Anita spelen de heren veel nieuwe tracks, helaas tot twee keer toe zonder Kempi.

"Ik kan niet zingen, maar ik ga het proberen." Big2 heeft niet gelogen, maar redt zich er prima uit met een mooie a capella op het einde. Dan is het tijd voor de eerste crowdsurfers, cirkelpitjes en bierdouches tijdens Duiven op de Dam. Een mooi professioneel moment ontstaat wanneer dj Fanny West problemen heeft met de techniek. De twee rappers vullen het direct in met geintjes en meezingers. Big2 trekt zijn shirt uit en besluit alle kernwoorden van het optreden met watervaste stift op zijn blote bast te taggen. 'Knallen', 'Zin In' en 'Pinkpop' sieren na enkele nummers half in spiegelbeeld de lange blanke slungel. "Mijn moeder staat vandaag in het publiek." Big2 roept op om haar te begroeten en zoekt naar ene plek op zijn lichaam om 'Mama' te schrijven. Met de bangers Me Nikes, Geen Klasse Geen Style, Dom Lomp en Famous en Broodje Bakpao raggen de heren met tractor en al over de festivalweide. Op naar Lowlands.

MIN
De momenten met Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer zijn kort maar best krachtig, vooral door het enthousiasme en de trots die ze opleveren bij The Opposites. Het is jammer dat Kleine Viezerik, Kempi, Lange Frans of Jayh niet meedoen. Maar Sef, Gers en Dio maken veel goed.

CONCLUSIE
The Opposites maken het helemaal waar op het festival dat niet bekend staat om de hiphop. Als het je om vier uur 's middags lukt meerdere kippenvelmomentjes te creëren, heb je het goed gedaan. Op een rijtje:
1) Brief aan Jou met Trijntje Oosterhuis waarbij Big2 even over het veld kijkt en even goed in zijn ogen wrijft. Jep, dit is echt.
2) Dan besluit hij te crowdsurfen om boven het kolkende publiek So Fly gewoon door te rappen.
3) Tijdens Me Nikes gaat het even helemaal kapot. Nog meer bier door de lucht en enorm veel energie.
4) Ten slotte besluit ook Willem zich nog even te laten tillen door het publiek. Vlak naast hem rapt een jongen van amper tien jaar elke track woord voor woord mee. 
De show wordt afgesloten met 'de laatste poku' Ey Ey Ey, een bewerking van Vampire Weekend's A-Punk, samen met Sef. 
Een cijfer? Laten we zeggen: twee punten per kippenvelmoment.
 
CIJFER
8

Meer The Opposites op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/The-Opposites.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12