Piratenpartij: "Brein zet Ziggo onder druk om rechtzaak te verliezen" Piratenpartij: "Brein zet Ziggo onder druk om rechtzaak te verliezen"

Auteursrechtenindustrie zou "proberen jurisprudentie te kopen"

, Ingmar Griffioen

Piratenpartij: "Brein zet Ziggo onder druk om rechtzaak te verliezen"

Auteursrechtenindustrie zou "proberen jurisprudentie te kopen"

Ingmar Griffioen ,

Volgens de Piratenpartij zet Stichting Brein internetprovider Ziggo onder druk om een rechtzaak over de blokkade van downloadplatform The Pirate Bay te verliezen. Brein zou zo "proberen jurisprudentie te kopen met top-advocaten" en die willen gebruiken om andere ISP's tot dezelfde blokkade te bewegen. De Piratenpartij heeft naar eigen zeggen twee bronnen om de beschuldigingen te staven.

Auteursrechtenindustrie zou "proberen jurisprudentie te kopen"

Zware aantijgingen van de Piratenpartij aan het adres van Stichting Brein: De piraterijbestrijder, die een kort geding aankondigde om provider Ziggo te dwingen toegang tot downloadplatform The Pirate Bay te blokkeren, zou de internetprovider onder druk zetten om die rechtzaak te verliezen. Brein zou zo "proberen jurisprudentie te kopen met top-advocaten" en die willen gebruiken om andere ISP's tot dezelfde blokkade te bewegen. Ziggo ontkent dat er van druk sprake is en bij Brein is er niemand beschikbaar voor een reactie. De Piratenpartij heeft naar eigen zeggen twee bronnen om de beschuldigingen te staven, waarvan eentje binnen Ziggo.

"Wij hebben er een anonieme en een ondersteunende bron voor", laat lijsttrekker Samir Allioui namens de Piratenpartij weten. "De ondersteunende informatie van een journalist was voor ons de aanleiding dit te publiceren. De bronnen zeggen dat er sprake van druk is, dat klinkt logisch. Dat is wat je verwachten kunt van een auteursrechtenindustrie die totaal geen gevoel heeft voor bedrijfsethiek. Wij maakten ons hier al zorgen over en als je dan van een journalist hoort dat Ziggo en Brein al weken in gesprek zijn, dan neem je dat serieus."

Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo betitelt de beschuldigingen van de Piratenpartij als "totale onzin". "Ik zou ook niet weten wat voor grote druk Brein moet uitoefenen." Hij stelt dat Ziggo alleen een brief van Brein gekregen heeft met het verzoek om The Pirate Bay te blokkeren. "Wij hebben laten weten dat we uiteraard niet op dat verzoek ingaan. Wij bepalen niet of een site bereikbaar is, dat is een taak van de overheid. We spreken hier over een site die wij niet hosten, die ergens in het buitenland draait. Wij zijn alleen maar doorgeefluik of boodschapper. En we willen helemaal niet dat Jan en alleman bij ons aanklopt om sites te blokkeren." Ronald Sutmuller, senior press officer van provider UPC, vertelde aan Entertainment Business het eens te zijn met deze standpunten van Ziggo. "Internetserviceproviders verschaffen slechts toegang tot het web en houden zich niet bezig met de daar aangeboden content."

Lijsttrekker Allioui maakt zich boos over de handelswijze van Brein: "De discussie omtrent netwerkneutraliteit is nu gaande in Nederland. Op deze manier omzeilt Brein het politieke debat. Dat moet via het parlement gevoerd worden, dat is de wetgevende macht, niet Stichting Brein." Evenals Allioui verwacht Vos wel dat de rechtzaak er komt. "Dat heeft de directeur van Brein gezegd en wij gaan onze standpunten niet wijzigen en Brein ook niet, dus die kans is groot. En wij vinden hoe dan ook dat we in ons recht staan, dus dat we deze rechtzaak moeten winnen. We zullen zeker niet achterover leunen zodat Brein het gemakkelijk krijgt. Dit is niet iets dat wij moeten blokkeren, dat is ons uitgangspunt en daar blijven we bij. Op dit moment hebben we echter nog geen dagvaarding binnen, dus we wachten af wat Brein gaat doen."

Vos: "Hoe groot onze winstkansen zijn kan ik niet inschatten, omdat er nog geen jurisprudentie is." Die jurisprudentie lijkt precies datgene waar Brein naar streeft. Allioui: "Jurisprudentie is voor Brein wel gunstig, maar voor Ziggo en de maatschappijen niet." De lijsttrekker laakt de dubbele opstelling van Brein. "Op basis van de auteurswet van 1912 mag je kopieën maken voor eigen lering en gebruik, en alle argumenten die destijds stonden bestaan nog steeds. Enerzijds zegt Brein dat als je spullen downloadt en aanbiedt, dat je een grote crimineel bent. Vervolgens willen ze er wel de vruchten van plukken door geld binnen te halen via de thuiskopieregeling, dat is Stichting Brein en kornuiten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12