Paolo Nutini (23), een oud mannetje met een hart vol liefde Paolo Nutini (23), een oud mannetje met een hart vol liefde

Een optreden over de mooie dingen die voorbij gaan

, Tekst Fiona Fortuin, foto's Bart Notermans

Paolo Nutini (23), een oud mannetje met een hart vol liefde

Een optreden over de mooie dingen die voorbij gaan

Tekst Fiona Fortuin, foto's Bart Notermans ,

Paolo Nutini is op de Pinkpop vrijdag de laatste artiest op de 3FM-stage. De zon schijnt gemeen in het gezicht van het publiek, net voordat hij achter de bomen ondergaat. Het is de perfecte setting voor dit optreden.

Een optreden over de mooie dingen die voorbij gaan

Paolo Nutini is op de Pinkpop vrijdag de laatste artiest op de 3FM- stage. De zon schijnt gemeen in het gezicht van het publiek, net voordat hij achter de bomen ondergaat. Het is de perfecte setting voor dit optreden. Nutini geeft een optreden over de mooie dingen die voorbij gaan.

CONCERT
Paolo Nutini, Pinkpop 3FM-stage, vrijdag 28 mei 2010
 
MUZIEK
De videoschermregie verraadt, door nog voor de eerste noot in te zoomen op Paolo Nutini's voeten, dat nu dan eindelijk komt waar het publiek zo lang op wachtte: de grootste hit New Shoes. Het is het nummer dat Nutini bekend maakte bij de massa, een optimistisch zomers popnummer over een zo simpel, maar fijn gevoel als de aanschaf van een nieuw paar schoenen. Enorm gejuich volgt. Het is een gewaagde keuze om juist dit nummer samen met zijn andere troef Jenny Don’t Be Hasty te bewaren voor het einde. Want vooral in het begin speelt Nutini veel nummers van zijn laatste album dat opvallend weinig heeft gedaan in Nederland. De zelfverzekerdheid spreekt voor Nutini. Hoewel hij met Sunny Side Up meer de zwaardere reggae- en soulkant kiest, laat hij vandaag op Pinkpop horen dat hij deze genres goed met pop weet te mengen. Mede dankzij een ijzersterke band, inclusief blazers, achter zich. 
 
PLUS
Een oud mannetje dat met zijn laatste nog levende vrienden op een verder verlaten dorpsplein staat. De sporadische vreemde die passeert spreekt hij aan om gepassioneerd van wal te steken over zijn verloren, oude liefdes. Daar doet Nutini aan denken, terwijl de Schot met Italiaans bloed nog maar 23 jaar is. Hij staat op het podium met zijn rug gebogen, de microfoonstandaard is zijn wandelstok. Hij is gebogen, maar niet verbolgen over het leven. Zijn cover van MGMT’s Time To Pretend weet hij te strippen van al het positivisme dat de originele versie nog enigszins bezit, maar toch kent ook zijn interpretatie hoop. Zijn nummer Alloway Groove (however much I love you, you will always love me more) zingt hij zo vol overtuiging dat zijn speeksel net als bij een dolle hond zich ophoopt in zijn mondhoeken. Het is hartverscheurend om te zien, terwijl de zon achter de bomen verdwijnt. En dat is precies wat zijn muziek en optreden is: over de mooie dingen die voorbij gaan. Eerlijk, een tikkeltje zwaar, maar aangekleed met optimistische muziek.

MIN
Na een oppeppend begin met nummers als Ten Out of Ten, Alloway Groove en High Hopes, neemt Nutini ruim de tijd voor de langzamere nummers. Op zo’n moment tikt de tijd iets te langzaam door voor zij die wachten op de hits.

CONCLUSIE
En als het dan zover is, brengt hij New Shoes net even wat anders. Iets zwaarder. Want dat is Paolo Nutini geworden; een jonge God met een zwaar(der) hart dat zijn muzikanten omver proberen te spelen met blazers en optimisme. De meisjes houden van hem, willen zijn liefde voelen. Zij staan vooraan, hartjes geknipt uit karton in de lucht.
 
CIJFER
7,5

Meer Paolo Nutini op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Paolo-Nutini.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12