3VOOR12DRAAIT (wk 20): Joe Kickass, Hollandse Nieuwe compi, Rolo Tomassi 3VOOR12DRAAIT (wk 20): Joe Kickass, Hollandse Nieuwe compi, Rolo Tomassi

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (wk 20): Joe Kickass, Hollandse Nieuwe compi, Rolo Tomassi

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

3VOOR12'er Erik Zwennes zit inmiddels al op 146 plays. Dat is exclusief het aantal draaibeurten dat het album op de redactie heeft gekregen, toch zeker elke dag een paar keer. Joe Kickass, met zijn album Mind Joe is hij de gedoodverfde DRAAITwinnaar van deze week.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Bekijk ook de 3VOOR12 Draait Pinkpop met tips van de redactie voor het Pinkpop-weekend! Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
The Black Keys – Brothers (V2)

 

3VOOR12 Single van de Week
Rox – I Don't Believe (Rough Trade/Konkurrent)
DE TOP 10:

1. Joe Kickass - Mind Joe (Project Mooncircle/HHV)
“Hoe een jongen uit Zoetermeer zo native Engels kan spitten, snap ik echt niet.” (Erik Zwennes)
“Joe kwam begin dit jaar al met een ijzersterke ep en nu ligt daar zijn debuutplaat, eveneens uit op het Duitse Project Mooncircle.” (Ingmar Griffioen)
“Warme Engelstalige hiphop, met een verdomd goede flow.” (Stephan Peursem)
“Ik heb sinds Enter the 36 Chambers van de Wu-Tang niet meer zo genoten van een donkere-soulful-sample-based-beats-hiphop-release” (Peter Hoogeveen)

2. Hollandse Nieuwe 7 (Luisterpaal)
“Zei er iemand dat het goed gaat met de Nederlandse muziek?” (Atze de Vrieze)
“Metro Mortale, mijn tip van de laatste Hollandse Nieuwe-compilatie.” (Casper Sikkema)
“Pop Up Animal Kids, Mad Trist meets Go Back To The Zoo.” (Menno Visser)
“Bijna allen nog onbekend, maar ze zullen zeker worden bemind.” (Fiona Fortuin)

3. Beach House live @ Paradiso 26-05-2010
“Hoe afstandelijk dandyesk en (schijnbaar!) eentonig de songs van het drietal ook lijken, ze raken me wel” (Atze de Vrieze)
“na ongeveer 3 seconden moest ik al bijna huilen, zo mooi vind ik de stem van Victoria Legrand.” (Asta Kat)
“Lowlands, let u op?” (Erik Zwennes)

4. Rolo Tomassi – Cosmology (Hassle/Suburban)
“Even viel mijn mond open bij het lezen van de promosheet bij dit album van deze extreme en jonge Britse band.” (Stephan van Peursem)
“Electro-producer-DJ Diplo achter de knoppen?!?!?!” (Peter Hoogeveen)

5. Jamaica - I Think I Like U2 (single V2, via iTunes)
“Phoenix meets Das Pop met een grappige clip. Geheime hittip van collega Atze en terecht.” (Menno Visser)
“Een verdomd catchy cross-over hitje uit Parijs.” (Atze de Vrieze)

6. The Black Keys – Brothers (Co-Op/V2)
“Ahhhh, lekker feunen in de hangmat met deze plaat op het koppie...” (Peter Hoogeveen)
“Van duo naar viertal en The Black Keys klinken meteen 2 x zo goed! Dat is nog eens logica!” (Bart Snoeren)

7. 3VOOR12 Presenteert... Yeasayer! Live @ Desmet 22-05-2010
“Fenomenaal goed! kijk zelf maar! Ook onze regisseur was in vorm kijk maar.” (Bart Snoeren)

8. Rangda - False Flag  (Drag City/Munich)
“Bij een band bestaande uit Ben Chasny (van Six Organs of Admittance), Sir Richard Bishop & Chris Corsano verwacht je niet directe een opwindende noise plaat. Toch hebben ze die gemaakt.” (Stephan van Peursem)

9. Villagers – Becoming a Jackal (Domino/Munich)
“Even serieus: wat zijn nou de toffe nieuwe Britse bands?” (Casper Sikkema)

10. Brant Bjork @ Roadburn 2010
“Kyuss-oprichter en daarmee stoner-veteraan Brant Bjork realiseerde al voor de derde keer een fier Roadburn-hoogtepunt. De eerste 9 Roadburn sets, met ook Yob, Trinacria, Earthless en Firebird, staan nu online.” (Ingmar Griffioen)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Beach House live @ Paradiso 26-05-2010
Beach House maakt een grote stap dit jaar, niet alleen met dat mooie album Teen Dream, maar ook live. Na die vorige keer in de bovenzaal zal de melancholie van Beach House me altijd blijven herinneren aan de gemiste gouden plak van Sven Kramer. Hoe afstandelijk dandyesk en (schijnbaar!) eentonig de songs van het drietal ook lijken, ze raken me wel. Maar dankzij Sven heb ik mijn eigen Fisherman's Friend smoes. Erg hè.

Jamaica - I Think I Like U 2 (single, V2)
Het is geen dansplaat, maar ondanks die gitaarsolo kun je het  ook moeilijk een gitaarnummer noemen. Wat het wel is? Een verdomd catchy cross-over hitje uit Parijs. Zal zich als een olievlek op anderhalve kilometer diepte verspreiden over de indiedansvloeren van NL, en half augustus onherroepelijk de kust van de Lowlands Groovetube vervuilen.

Hollandse Nieuwe 7 (compilatie)
Zei er iemand dat het goed gaat met de Nederlandse muziek? Collega Erik Zwennes roept elke maand in al zijn bescheidenheid dat de nieuwe Hollandse Nieuwe compilatie de beste tot nu toe is. Dit keer geef ik hem graag gelijk. Sterke hiphoptracks van Reverse & Adje (broer van Hef met meesterbeatmaker), Kern Koppen (zag ik echt niet aankomen!) en Boef en de Gelogeerde Aap, gitaarpop in de vorm van Krach, Pop Up Animal Kids (goede naam) en Little Things That Kill (voor het WK) en een melancholische elektronicatrack van Tsewer Beta trokken het meest mijn aandacht.


ASTA KAT DRAAIT:

FLORENCE & THE MACHINE live in de lift tijdens London Calling 2008.
Mijn eerste ontmoeting met deze prettig gestoorde dame in de lift van Paradiso tijdens het London Calling festival. Zo ontwikkelde ze zich tot "full blown" popster en nu staat ze, nog steeds vol overgave, met iets meer show op het Pinkpop podium op zondag. Ik ga zeker weer even kijken.

Beach House @ Paradiso 26-05-2010, binnenkort op 3VOOR12TV
Al weer de vierde keer dat ze in Paradiso spelen, dit was mijn eerste keer. Prachtig vond ik het! Omdat ik iets te laat was, kwam ik tijdens het eerste nummer binnen lopen en na ongeveer 3 seconden moest ik al bijna huilen, zo mooi vind ik de stem van Victoria Legrand. Als een Arabisch volbloed staat ze achter haar toetsen te zingen en dansen. Een mooi beeld om naar te kijken als je even je ogen open doet, met de beide heren aan weerszijde voor het evenwicht. 3VOOR12 nam het concert in beeld en geluid op.

Motorhead op Pinkpop 2010
Al was het alleen maar omdat ik door groot liefhebber en mijn vroegere huisgenoot Bas Jacobs (van o.a. De Ik Jan Cremers en Pfaff) een lichte nieuwsgierigheid heb gekregen naar deze legendarische band. Ik neem mijn pas verkregen op maat gemaakte oordoppen mee. Komen vast van pas.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Brant Bjork @ Roadburn 2010
Kyuss-oprichter en daarmee stoner-veteraan Brant Bjork realiseerde al voor de derde keer een fier Roadburn-hoogtepunt. Een uur van klasse desert stoner, met loom slepende grooves en fel gitaarwerk in verslavend repetitieve songs. De eerste 9 Roadburn sets, met ook Yob, Trinacria, Earthless en Firebird, staan nu online.

Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen @ 013, Tilburg, 22-05-10
Tweede editie van dit verbroederende festival leverde niet veel verrassingen op. Na 2/3 van de line-up was de score Nederland 2,5-België 2. Voor Nederland scoorden The Black Atlantic (helaas zonder Megan en Kim Janssen, maar hemels), het 12-koppige Gotcha Allstarorkest (funkt en groovet ook met Beef-Pieter als een malle) en DeWolff (half gezien). Voor de Zuiderburen: Dez Mona (Vlaamse Stuurbaard met Red Snapper contrabasfurie en extra pathos) en de rammelende retrorockers The Van Jets.

Joe Kickass - Mind Joe (Project Mooncircle/HHV)
Joe kwam begin dit jaar al met een ijzersterke ep en nu ligt daar zijn debuutplaat, eveneens uit op het Duitse Project Mooncircle en wederom mixed & mastered by Killing Skills. Je zou nooit denken dat Joe een 24-jarige uit Zoetermeer is. Hij flowt met een Native Tongue swagger en doet zo mijn liefde voor US oldskool nineties hiphop weer oplaaien. Nog een aanrader: 5 juni dropt ie 'm live in de Bitterzoet.


BART SNOEREN DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert... Yeasayer! Live @ Desmet 22-05-2010
Fenomenaal goed! kijk zelf maar! Ook onze regisseur was in vorm kijk maar.

The National - High Violet (album, 4AD/V2)
Ik vond het album al goed, maar elke draaibeurt wordt het nog beter!

The Black Keys - Brothers (album, V2)
Van duo naar viertal en The Black Keys klinken meteen 2 x zo goed! Dat is nog eens logica!


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

Avi Buffalo – live @ Paradiso, zondag 23 mei
Avigdor 'Avi' Zahner-Isenberg had afgelopen zaterdagnacht niet geslapen. Het weerhield hem er niet van de volgende dag uitbundig vrolijk te zijn. Tussen de werkelijk weergaloos mooie liedjes van het naamloze debuutalbum door sprong de kleine Amerikaan bijna uit elkaar van liefde voor Amsterdam, ons en het moment. Gelukkig speelde hij ook heel goed gitaar. Ook na de sessie die ik met hem opnam, sloot hij mij dankbaar en vol vurig enthousiasme in zijn armen. Dat voelde eigenlijk best fijn.

Villagers – Becoming a Jackal (Domino/Munich)
Even serieus: wat zijn nou de toffe nieuwe Britse bands? Op de laatste editie van London Calling waren er weinig hoopgevende berichten over een nieuwe, wereldveroverende stroom aan Britse bands. De uitzondering: Villagers. Het onlangs uitgekomen debuutalbum barst van de mooie, ingetogen liedjes die soms doen denken aan Elliot Smith. En ook bij Jools staat hij er goed op.

Metro Mortale – Fool Me
Mijn tip van de laatste Hollandse Nieuwe-compilatie. Een band overlopend van grillig talent. Nog steeds bijzonder jong, maar steeds beter. Hoop voor de toekomst.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Rangda - False Flag  (Drag City/Munich)
Bij een band bestaande uit Ben Chasny (van Six Organs of Admittance), Sir Richard Bishop & Chris Corsano verwacht je niet directe een opwindende noise plaat. Toch hebben ze die gemaakt. Veel ruimte voor extatische improvisaties met op z’n tijd mooie sfeervolle rustpunten. Al weken ondoorgrondelijk, verslavend en slecht voor mijn oren. 6 juni live in Ekko samen met noise grootheden Wolf Eyes. Gaat dat zien!

Joe Kickass - Mind Joe  (Project Mooncircle/HHV)
Joe Kickass was een van de hoogtepunten op Hollandse Nieuwe 3 sampler. De track bleek geen toevalstreffer. Wat een talent is deze man! Warme Engelstalige hiphop, met een verdomd goede flow. Referenties zijn Doom, Reakwon, Gangstarr, Cypress Hill en A Tribe Called Quest. Oldskool, maar zeker niet gedateerd.  Check nu Hollandse Nieuwe 7 voor nog veel meer Nederlands talent!


Rolo Tomassi – Cosmology (Hassle/Suburban)
Even viel mijn mond open bij het lezen van de promosheet bij dit album van deze extreme en jonge Britse band. Het album bleek geproduceerd door Diplo! Diplo? Die van M.I.A. en Major Lazer? Ja die Diplo. Dit album pakt dan ook gelijk de prijs voor minst dansbare Diplo productie tot toe. Rolo Tomassi heeft een sterk hak op de tak album gemaakt met een manisch schreeuwende frontvrouw die haar schreeuw vocabulaire heeft uitgebreid van simpelweg kwekken naar vele ander oerschreeuwen.  Inventieve harde muziek van een band die zo jong is dat ze nog een grote toekomst hebben.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

Joe Kickass – Mind Joe (Project Mooncircle/HHV)
Goddamn, wat is deze opvolger van zijn Let Me Introduce EP een vette plaat. Ik heb sinds Enter the 36 Chambers van de Wu-Tang (en enkele spin-offs van de bandleden) niet meer zo genoten van een donkere-soulful-sample-based-beats-hiphop-release (da’s een hele mond vol zeg). Alles komt voorbij, en Killing Skillz en The Q4 hebben samen met Joe hun donkerste vibes omgetoverd tot tracks. Het zal me niks verbazen als deze release mijn nummer 1 wordt in mijn jaarlijst 2010. NU al een classic! Chapeau voor Zoetermeer!

Rolo Tomassi – Cosmology (Hassle/Suburban)
Electro-producer-DJ Diplo achter de knoppen?!?!?! Hoe pakt dat uit bij een mathcore-band? Dat pakt fantastisch uit! Vanaf het begin van de plaat merk je kwaliteit, alles is goed gemixt, heeft de feel van een Mars Volta on steroids getrouwd met Mr. Bungle. Gaat zeker een tijdje op repeat blijven hangen...

The Black Keys – Brothers (V2)
Ahhhh, lekker feunen in de hangmat met deze plaat op het koppie...misschien loop ik een beetje achter, maar dat maakt niks uit voor deze tijdloze release. Ik hoor hier en daar wel wat lekkere samples die ik misschien wel stiekem ga gebruiken bij een nieuw hiphop-project. To be continued...


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Hollandse Nieuwe 7 (compilatie)
Ik betrap hem weleens op een leugen, maar ditmaal mag je Erik Zwennes geloven: dit is de beste Hollandse Nieuwe compilatie tot nu toe. Bijna allen nog onbekend, maar ze zullen zeker worden bemind.

Woods - At Echo Lake (Woodsist/Konkurrent)

Fijne plaat!

Band of Horses' Ben Bridwell doet Chris Cornell en moet buigen voor Eddie Vedder
En dat doet hij goed.


MENNO VISSER DRAAIT:


Surfer Blood - Take It Easy (albumtrack Astro Coast, Konkurrent)
The Drums meets Animal Weekend. Zie-zo-zomer-inkoppertje.

Jamaica - I Think I Like U2 (single V2, via iTunes)
Phoenix meets Das Pop met een grappige clip. Geheime hittip van collega Atze en terecht.

Pop Up Animal Kids - Holy Moments (demo op Hollandse Nieuwe compilatie 7)
Mad Trist meets Go Back To The Zoo. Inventieve ruigrandrock uit Den Haag. Wie biedt?


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Joe Kickass - Mind Joe (Project Mooncircle/HHV)
Op Last.FM zit ik nu binnen een week op 143 plays van het debuutalbum van Joe Kickass. Hoe een jongen uit Zoetermeer zo native Engels kan spitten, snap ik echt niet. Hoe je je stem zo traint dat ik een dikke Afro-Amerikaan hoor, snap ik ook niet. Sterker, ik snap de halve plaat niet. Joe praat associeerend en vaak op klank; denk aan DOOM, Dilla en Sean Price zonder ze plat na te doen. Producersduo Killing Skills laat horen op een internationaal niveau te opereren. De beats zijn ook interessant voor zij die niets met hiphop hebben. Jazz of avant-garde liefhebbers raad ik Mind Joe dan ook zeker aan. Een van de betere Nederlandse platen van het jaar. Enkele internationale festivals hebben Joe al opgepikt en geboekt. Nu de Nederlandse festivals nog. Lowlands, let u op?


Ty Segall - Melted (Goner/Konkurrent)
De garageheld heeft wederom een fijne rammelpopplaat gemaakt. Nog een drupje toegankelijker dan voorganger Lemons. Huidige favoriet is het nummer Girlfriend over...inderdaad zijn vriendin. Lief hoor.

3VOOR12 Presenteert... Beach House live in Paradiso, 26 mei 2010
Net niet zo goed als een paar maanden terug in de Bovenzaal. De stap van 250 man naar ruim 1300 bezoekers is ook niet niets in zo'n korte tijd. De band sloeg zich er goed doorheen. Met een prachtige toegift. Lowlands, let u op?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12