2 Many DJs: wereldkampioen slopen in naam van de dansmuziek 2 Many DJs: wereldkampioen slopen in naam van de dansmuziek

Stijlvol populisme in een te klein tentje

, Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas

2 Many DJs: wereldkampioen slopen in naam van de dansmuziek

Stijlvol populisme in een te klein tentje

Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Under The Covers heet de nieuwe tour van 2 Many DJs. Wat er normaal onder de dekens gebeurt, zien we vandaag gewoon open en bloot. Zweterige tienerlijven vechten met de vuisten in de lucht voor zuurstof en dansruimte.

Stijlvol populisme in een te klein tentje

Under The Covers heet de nieuwe tour van 2 Many DJs. Wat er normaal onder de dekens gebeurt, zien we vandaag gewoon open en bloot. Zweterige tienerlijven vechten met de vuisten in de lucht voor zuurstof en dansruimte. David en Stephen Dewaele leggen iets meer structuur in hun set zonder aan kracht in te boeten. Wat 2 Many DJs doet, doet het goed en uiterst effectief.

CONCERT
2 Many DJ's, Pinkpop Converse-stage, zaterdag 29 mei 2010
 
MUZIEK
De Vlaamse gebroeders Dewaele draaien werkelijk alles. Ooit begonnen als grap is 2 Many DJs sinds de start van dit millennium uitgegroeid tot de grootste naam in het mashup dj'en. Subtiele opbouw of wiskundige mixen zijn niets voor David en Stephen. Het liefst klooien ze met keiharde breaks, cuts, flanger en het wegdraaien van de bassen om ze er stronthard weer in te pleuren. Het klinkt als ordinaire kinderdisco, maar wat 2 Many DJs doet, doet het goed en uiterst effectief.

PLUS:
Radio Soulwax heet het overkoepelende feestmerk waar naast 2 Many DJs ook hun band Soulwax onder valt. Met een heuse transistorradio komt Stephen quasi-nonchalant het lege podium oplopen. Hij draait aan de tuner terwijl broertje David backstage de ruisende kanalen digitaal opfokt. Dan schuiven in modieus rode overalls geklede roadies de dj-setup het podium op. In de minuten erna bouwen diezelfde rode smurfen een complete lichtset en decor om de twee broers. Het doet aan als een van de 'One-Minute Sculptures' van Erwin Wurm uitgevoerd door de band Devo.

Na Chemical Brothers' Hey Boy Hey Girl landt er een volle halve liter bier midden op de dj-booth. Beide artiesten zitten helemaal onder het gerstenat, maar herstellen zich met een handdoek en de eigen remix van Gossips Standing In The Way Of Control. De tent is te klein, Zombie Nations Kernkraft 400 komt langs en MGMT's Kids maait iedereen omver. Het publiek is uitzinnig, duizenden vuisten gaan de lucht in, honderden liters bier en zweet stijgen op. Een dame op een opblaasband surft over de massa. Dan ruimen David en Stephen wat ruimte in voor minder hak-op-de-tak, maar een coherente twintig minuten techhousefidgetelectro (?) zonder vocalen en abrupte breaks. Het is minder herkenbaar, maar niet minder heet. David gooit er rustig wat belachelijke beats in waar hardcore-dj Buzz Fuzz jaloers op zou zijn. Zelfs Sidney Samsons Riverside past in de set van 2 Many DJs. Justice komt langs, Prodigy's Out of Space. Joh als het aan deze heren ligt, gooien ze de hele Pinkpop line-up in de mix.

MIN
2 Many DJs is net zo populistisch en effectief als Geertje Wilders. Maar dat is natuurlijk heel knap en in de muziek heel wat minder kwalijk dan in de politiek. Het gaat misschien in beide gevallen nergens over, het werkt wel. De gebroeders Dewaele for president. Jammer alleen dat deze set, op Riverside na, geen recente muziek kent. Dit had ook drie jaar geleden gedraaid kunnen worden. Nu is het verhaal van Wilders ook niet nieuw, maar hij verft in ieder geval nog zijn haar. De dj's zoeken duidelijk nog naar de nieuwe ontwikkelingen in de populaire dansmuziek na het Justice/Boys Noize fidget tijdperk.

CONCLUSIE:
Alsof het een direct lijntje hebben met elk individueel kronkelend lijf, pakt 2 Many DJs iedereen bij de kladden en schudt elke bezoeker los. Hoe simpel het soms lijkt, het is enorm knap hoe deze twee Vlamingen vanaf de eerste track iedereen bij de les houden en de bovenstukjes uit krijgt. Blote basten en bikini's: de gebroeders Dewaele zetten aan tot zweterige tienerseks, iets wat dit festival op dag twee prima kon gebruiken. De show eindigt stijlvol met Joy Division's Love Will Tear Us Apart en twee blazende confetti-kanonnen. De broers kennende wisten ze dat onlangs de dertigste sterfdag van voorman Ian Curtis was. Dat maakt deze drive-in-show zo aantrekkelijk: dat het allemaal uit liefde voor muziek komt. En natuurlijk de liefde voor het slopen van een zaal. Een mooie combinatie.
 
CIJFER
8

Meer 2 Many DJs op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/2-Many-DJs.html

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12